banner388
banner390
banner408

Dr. Özgür İnce bilgilendirdi: İnhaler cihazların doğru kullanımı

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Özgür İnce, halk arasında 'fıs fıs' olarak tabir edilen inhaler cihazların doğru kullanımı ile ilgili detaylı bilgilendirmede bulundu. 

Dr. Özgür İnce bilgilendirdi: İnhaler cihazların doğru kullanımı

Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı Dr. Özgür İnce, halk arasında 'fıs fıs' olarak tabir edilen inhaler cihazların doğru kullanımı ile ilgili detaylı bilgilendirmede bulundu. 

23 Kasım 2024 Cumartesi 12:14
Dr. Özgür İnce bilgilendirdi: İnhaler cihazların doğru kullanımı

Uzm. Dr. Özgür İnce konuya ilişkin şu ifadelere yer verdi:

•Bu yıl Dünya KOAH Günü için hastalarımıza biraz daha bilgilendirme biraz daha hayatlarına kolaylık getirmek amacıyla inhaler cihaz dediğimiz yani "inhaler" içe çekilen anlamında kullandığımız halk arasında fıs fıs patlatmalı kapsül adlarıyla nitelendirilen ürünlerle ilgili bir kullanım talimatı oluşturmayı amaçladık.

•Öncelikle hem piyasaya ilk çıkan hem de en fazla kullanılan ürünlerden olan taşıması, pratik kullanımı ve acil durumlarda yine ihtiyaç duyduğumuz gaz inhaletörlerden bahsedeceğim. Türkçesi içe çekmedir, yani içimize çektiğimiz, iç dediğimiz yer akciğer öncelikle bunları bir netleştirmek istiyorum hastalarımızın bazı kaygıları, endişeleri oluyor haklı olarak.

BU İLAÇLAR AÇ MI TOK MU KULLANILMALI?

•Bu ürünlerin tamamı içlerinde ilacı gaz veya kuru toz formunda olsun akciğere gönderiyor. Yani bunlar mideye giden ürünler değil bunun öncelikle altını çizmek istiyorum. Mideye gitmedikleri için aç karnına, tok karnına bir farklılık yok. Akciğerlerin hava yoluna, nefes borumuzda şöyle düşünürsek eğer nefesimi aldığımda işte bu inhalasyondur.

•Nefesimi aldığımda buradan nefes borusundan her iki akciğerin bronşlarına, oradan kuru bir ağacın dalları gibi görüyorsunuz git gide dallanıyor ve daralıyor en uç ücra noktalara kadar o hava hızlı bir şekilde hareket eder. İşte bu ilaç formatlarının hepsinin amacı o hava yollarının en ücra noktasına kadar ilacı ulaştırabilmektir. İki mikron ve aşağına ulaştırabilmek hedeftir.

•Niye? Bunların en ucunda alveol dediğimiz küçücük hava kesecikleri vardır ve orada oksijen alışverişi yani ilaç oraya gider gittiği yolda görevini görür. Hem de gittiği yerde alveolün içerisinde kan dolaşımına bir şekilde katılmak için de görevini yapabilir. Bu yüzden açlık tokluk meselesine bir netlik kavuşturduğumuzu düşünüyorum.

•Gaz inhalasyon dediğimiz şu cihazları ele alıyorum. Bu ürünleri kullanırken ilk dikkat edeceğimiz şey kapağını açmayı unutmamak. Gaz çıkacağı için bu kapalıyken biz ne kadar basarsak basalım hiç bir şekilde fayda göremeyiz bu cihazların ve diğerlerinin de hemen hemen hepsinin üzerinde sayaçları var. Küçük bir delik vardır orada bir rakam vardır. Kaç kere basabilirim şeklinde bir rakam vardır bu kabaca 120 olur 60 olur. Yani 120 yazıyorsa 120 kere bastığımda kutucuğun içi bitiyor demek olacak.

Medicana International Samsun Hastanesi'nde görev yapmakta olan Uzm. Dr. Özgür İnce ile dr.ozgurince instagramdan adresinden iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.


 

Son Güncelleme: 23.11.2024 16:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.