banner388
banner390

Doç. Dr. Sefa Gül bilgilendirdi: Mitral kapak hastalıkları

Samsun'da görev yapmakta olan Kardiyolog Doç. Dr. Sefa Gül, mitral kapak hastalıkları hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

Doç. Dr. Sefa Gül bilgilendirdi: Mitral kapak hastalıkları

Samsun'da görev yapmakta olan Kardiyolog Doç. Dr. Sefa Gül, mitral kapak hastalıkları hakkında detaylı bilgilendirmede bulundu.

19 Ekim 2024 Cumartesi 12:43
Doç. Dr. Sefa Gül bilgilendirdi: Mitral kapak hastalıkları

Mitral kapak hastalıkları hakkında detaylı bilgilendirmede bulunan Doç. Dr. Sefa Gül şu ifadelere yer verdi:

MİTRAL KAPAK HASTALIKLARA 3'E AYRILABİLİR

Sık görülen kapak hastalıklarından bir diğeri ise mitral kapak hastalıklarıdır. Temel olarak mitral kapak hastalıklarını aslında 3 gruba ayırabiliriz. 

MİTRAL VARYAN PROSTOSU

Bunlardan birincisi daha çok genç hastalarda gördüğümüz çarpıntı ve göğüs ağrısı şikayeti oluşturan mitral varyan prostusudur. Halk arasındaki adıyla kalp kapağında çökme, mitral kapakta çökme olarak tarif edebiliriz.

MİTRAL YETMEZLİĞİ

İkincisi ise mitral kapak darlığı, üçüncüsü ise mitral yetmezliğidir. Şimdi bu konuları sırayla ve hızlıca ele alalım. Mitral valv prolapsusu yani kalp kapağında çökme genellikle zayıf genç bayan hastalarda gördüğümüz nadiren erkek hastalarda da görebildiğimiz kalp kapağındaki kolejjen dokunun nispeten zayıf olmasından ötürü kapakların normal kubbe şeklinde kapanmaktan ziyade biraz daha çökerek kapanmasıyla ortaya çıkan ve hastada eğerki kapakta kaçak meydana getiriyorsa çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı oluşturabilen genellikle çok yoğun takip gerektirmeyen ve ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilen bir hastalıktır.

MİTRAL DARLIĞI

Bir diğer sık görülen mitral kapak hastalığı  ise mitral darlığıdır. Mitral kapak darlığı genellikle çocukluk çağında geçirilen boğaz enfeksiyonlara sekonder olarak kalp kapağınında tutulumu ile seyreden ve bu hastalığın 25 30 35 45 yaş bandında genellikle kapaktaki aşırı derecede daralma yani kalbin kasılması esnasında kulakçıktan  karıncığa doğru kan akışını engelleyecek ölçüde az açılmasıyla ortaya çıkan dolayısıyla çabuk yorulma nefes darlığı şikayetine yol açan bir kapak hastalığıdır.

Mitral darlığı tedavisi ya açık kalp cerrahisi şeklinde yapılabiliyor veya uygun olan hastalarda yine kasık damarından girilerek kalp kapağının balon ile genişletilmesi ile tedavi edilebilmektedir. Hangi tedavinin uygun olduğundan yapılan ekokardiyografik değerlendirmeyle karar verilir.

EN SIK GÖRÜLEN MİTRAL YETERSİZLİĞİ

Mitral kapak hastalıklarından toplumda en sık görüleni mitral yetersizliğidir. mitral yetersizliğidir sebebi genellikle kalp kapağının primer hastalıkları olabildiği gibi geçirilmiş bir kalp krizine bağlı veya kalp yetmezliğine bağlı mitral kapak aparatı olarak adlandırdığımız kapağın tam olarak fonksiyon görmesini sağlayan parçacıklardan bir veya birkaçının fonksiyonunun bozulması sonucu aort damara doğru gitmesi gereken kanın bir kısmının  karıncıktan kulakcığa doğru geri kaçması sonucu semptom vermektedir.

MİTRAL YETERSİZLİĞİ SEMPTOMLARI

Peki mitral yetersizliği semptomu ne diye bakacak olursak en sık semptomu nefes darlığı, ciğerlerde su toplanması, geceleri sırtüstü yatmakta zorlanma, geceleri özellikle gelen öksürük gibi semptomlar vermektedir yine mitral kapak yetmezliği de diğer kapak hastalıklarında olduğu gibi detaylı bir ekokardiyografik muayene sonucu teşhis edilmektedir.

Mitral kapak yetersizliği için geleneksel tedavi açık kalp ameliyatıyla mitral kapağın tamir edilmesi veya mitral kapağın bir kapak ile mekanik bir kapak ile değiştirilmesi olduğu gibi bunlara alternatif olarak mitral kapak ameliyatının yüksek riskli olduğu durumlarda yine kasıktan girilerek kalp kapakçıklarının birbirinden mandallama yöntemiyle yaklaştırılması ve mitral yetersizliğin azaltılması geleneksel olmayan ve  etkili bir tedavidir. Hangi tedavinin uygun olduğuna yapılan ekokardiyografik değerlendirme sonucu karar verilir

Detaylı bilgi ve iletişim:

Telefon: 0545 924 34 24

Adres: Kale, Sahil Cd. No:160, 55030 İlkadım/Samsun (Anadolu Hastanesi Meydan Şubesi)

Instagram: doc.dr.sefagul

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.