banner388

Doç. Dr. Hayati Akbaş Cevaplıyor! Kimler burun estetiği olmalı?

Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, burun estetiği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 18 yaş altı bireyler için burun estetiğinin mümkün olduğunca yapılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Hayati Akbaş, "Uçuk beklentileri olan kimseler diğer tüm şartlar yerinde olsa bile ameliyat edilmemeli" dedi.

Doç. Dr. Hayati Akbaş Cevaplıyor! Kimler burun estetiği olmalı?

Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, burun estetiği hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 18 yaş altı bireyler için burun estetiğinin mümkün olduğunca yapılmaması gerektiğini belirten Doç. Dr. Hayati Akbaş, "Uçuk beklentileri olan kimseler diğer tüm şartlar yerinde olsa bile ameliyat edilmemeli" dedi.

09 Kasım 2016 Çarşamba 10:37
Doç. Dr. Hayati Akbaş Cevaplıyor! Kimler burun estetiği olmalı?

Plastik cerrahlarının Türkiye’de en sık yaptıkları estetik operasyonlardan birinin burun estetiği olduğunu ifade eden FBM Estetik Klinikleri Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Hayati Akbaş, “Burun ikili ilişkilerimizde en dikkat çekici konumda yüzümüzün tam orta yerinde bulunmaktadır. Kişiliğimizin ve karakterimizin en önemli belirleyicilerindendir. Dikkat edin, karikatürler çizilirken burun ön plana çekilir ince kusurlar abartılır. Karadeniz'den bahsedilirken, Temel’den, Dursun’dan bahsedilirken burun hemen ön plana çıkartılır. Burnu düzgün çizilmiş bir karikatür yok gibidir” dedi.
Burun estetiği operasyonunu kimlerin yapması gerektiği hakkında bilgi veren Akbaş, “Yapılacak ameliyata engel olabilecek herhangi bir sağlık problemi bulunmayan, burnunda şekil bozukluğu olan ve bu durumdan psikolojik açıdan olumsuz etkilenen, beklentisi gerçekçi olan 18 yaş ve üzeri herkes burun estetiği operasyonu için bir adaydır. Bu kişilere burun estetiği operasyonu yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde kişi mutsuz bir yaşam sürdürmeye devam edecektir. Burunda şekil bozuklu denildiğinde akla gelen büyük burun, küçük burun, eğri burun, uzun burun, kısa burun, ince burun, kalın burun ve de bunların kombinasyonlarıdır. Bu durumlardan en az birisi var ve bu durum bizim mutsuz olmamıza neden oluyorsa, bu mutsuzlukta bizim günlük hayatımızı, evlilik hayatımız, sosyal hayatımızı ya da iş hayatımızı olumsuz etkiliyorsa, bu demektir ki bizim burun estetiği operasyonu ile yeni bir görünüme kavuşmamıza ihtiyacımız var. Ancak bunların olması tek başına burun estetiği için yeterli değildir. Ruhsal açıdan normal ve gerçekçi olmak durumundayız. Birey, burundan problemli, ruhsal olarak uygun ve gerçekçi beklentiler içerisinde ise bu operasyonu yaptırmakta hiçbir sakınca yoktur. Bundan sonra yapılacak tek bir şey kalıyor oda bu operasyonu yaptıracağımız bir Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı bulmaktır” şeklinde konuştu.

"Burun estetiği herkese yapılmamalı"
Burun estetiği operasyonunda ideal yaşın 18 olduğuna vurgu yapan Estetik Plastik Cerrahi Uzmanı Doç Dr Hayati Akbaş, “Ameliyata engel sağlık problemi olanlar mesela genel anestezi ve ameliyat sırasında yüksek hayati risk taşıyan sağlık problemleri olanlar, ruhsal yönden probleme sahip olanlar örneğin akıl hastaları, psikiyatri doktorlarının muayene sonrasında operasyona izin vermediği kimselere burun estetiği operasyonundan kesinlikle kaçınılmalıdır. Operasyondan beklentisi gerçekçi olmayanlar, mesela ‘burun ameliyatı olacağım ve hayatım değişecek, işim sosyal hayatım ve evlilik hayatım süper olacak şeklinde düşünce içerisine girenler. Bir burun ameliyatı olacağım Dünyanın en yakışıklı erkeği ya da en güzel kadını olacağım’ tarzı beklentiler gerçekçi değildir. Bu tarz uçuk beklentiler içerisine giren kimseler diğer tüm şartları sağlasa bile ameliyat edilmemelidir. Yine 18 yaş altı grup ta mümkün olduğunca burun estetiği yapılmamalı ve fiziksel gelişmenin tamamlandığı yaş dönemi beklenmelidir. 16 ya da 17 yaşında olup burun estetiği operasyonunu şiddetle isteyen kimselerde çok özel koşullarda burun estetiği yapılabilir. Örneğin 16 yaşında genç bir kız burundaki yamukluktan dolayı ciddi etkilenim içinde ise, ‘okula gitmek istemiyorum çok utanıyorum, kendimi iyi hissetmiyorum, 18 yaşa kadar bekleyemem’ şeklinde düşünüyorsa ve fiziksel gelişimi de çok geri değilse aile ve çocukla detaylı değerlendirme sonrası bu yaşta da olabilir. Ama tekrar üstüne basalım burun estetiği operasyonlarında ideal yaş 18 üzeridir. Yine bir başka durum burun estetiği operasyonunu birey kendisi için istemeli ve başkası için yaptırmamalıdır. Yani doktor normalde ‘ben burnumu seviyorum fakat eşim, arkadaşım, patronum her kimse o burnumun şu şekilde olmasını istiyor o nedenle ameliyat olmak istiyorum’ diyorsa bu kimsenin burun estetiği operasyonundan kaçınılmalıdır. Çünkü bu gerçekçi bir istek değildir. İnsan bu operasyonu kendisi için talep etmeli ve yaptırmalıdır. Burun estetiği operasyonu konusunda biz estetik plastik cerrahi doktorlarına önemli bir sorumluluk düşmektedir. Biz estetik burun ameliyatı için bize müracaat eden herkesi ameliyat etmek zorunda ya da durumunda değiliz. Gerektiğinde reddetmeliyiz. ‘Hayır, sizin ameliyata ihtiyacınız yok’ diyebilmeliyiz. Aksi takdirde hem sağlık hem etik ve ahlaki hem hukuki hem de insani açıdan hatalar yapmış oluruz. Bu hatalarında faturasını bir şekilde, ama maddi ama vicdani ödemek durumunda kalırız. Kısaca burun estetiği operasyonu gerektiği zaman ve şartlar uygun olduğunda mutlaka yapılmalı aksi takdirde ise kesinlikle yapılmamalıdır” şeklinde konuştu.
 

Son Güncelleme: 11.11.2016 17:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.