banner388

Bu besinler beyne zarar veriyor

Günlük hayat içerisinde birçok besini sürekli olarak tüketiyoruz. Bazılarını tadını çok sevdiğimizden bazılarını ise sağlık olarak bildiğimizden. Bilim adamlarından ise bütün ezberleri bozan bir araştırma geldi. Öyle yiyecekler var ki direk beynimizi, hafızamızı ve psikolojimizi etkiliyor. İşte o yiyecekleri sizin için derledik..

Bu besinler beyne zarar veriyor

Günlük hayat içerisinde birçok besini sürekli olarak tüketiyoruz. Bazılarını tadını çok sevdiğimizden bazılarını ise sağlık olarak bildiğimizden. Bilim adamlarından ise bütün ezberleri bozan bir araştırma geldi. Öyle yiyecekler var ki direk beynimizi, hafızamızı ve psikolojimizi etkiliyor. İşte o yiyecekleri sizin için derledik..

09 Aralık 2020 Çarşamba 14:38
Bu besinler beyne zarar veriyor

Son yılların en çok tartışılan konularından birisi metallerin vücudumuza zararları. Bedenimizin sağlığı için demir, bakır ve çinkoya ihtiyaç duyarız. Kalbimiz bu metaller sayesinde düzenli çalışır, diş ve kemik yapımız, kas fonksiyonlarımız, üreme ve dolaşım sistemimiz, hücre gelişimimiz de demir, bakır, çinko gibi mikro besin öğeleriyle sağlıklı çalışır. Ancak bunların fazlası zararlıdır . Önemli olan bu metalleri doğru şekilde ve yeterli olarak almaktır.

DEMİR

Bir yetişkinin günlük demir ihtiyacı 9 mg'dır. Sakatatlar, etler, pekmez, kuru meyveler, susam, kuru baklagiller, kuru domates ve patlıcanda yüksek miktarda demir bulunur. Vücutta kırmızı kan hücrelerine rengini veren, oksijen taşınmasını sağlayan ve gerçekte bir protein türü olan hemoglobin içinde yer alır. Hemoglobin düzeyi ile bilişsel işlev arasındaki ilişki de çok önemlidir.

Vücut gereğinden fazla demir aldığında ise dokularda ve organlarda birikmeye başlıyor. Sonuç olarak yorgunluk, güçsüzlük, ağrı ile kendini gösteren kalp hastalığı, diyabet, karaciğer hasarı hatta arterit olabiliyor.

BAKIR

Bir yetişkin günde 900 mcg (mikrogram) bakıra ihtiyaç duyar. Sakatatlar, etler, balık, susam, fıstık, kuru baklagiller, kakao, yumurta ve yeşil sebzelerde yüksek miktarda; tahıllar ve diğer sebzelerde orta miktarda; süt ve taze meyvelerde ise çok az miktarda bakır bulunur. 
Bakırın fazla alınması durumunda ise vücut içinde oksitlenerek serbest radikallerin, yani yıkıcı oksijen moleküllerinin üretimini başlatabiliyor. Bu da beyin hücrelerine zarar verip yaşlanmayı hızlandırıyor.

ÇİNKO

Bir yetişkinin ünlük çinko ihtiyacı 3 mg... Sakatatlar, etler, balık, buğday ruşeymi, kabak çekirdeği, badem, ceviz içi ve peynirde yüksek miktarda çinko bulunuyor. Betin hücrelerinin birbirleriyle iletişimi için çinko çok önemli fakat alınan çinko hem toksik hale geliyor hem de beyinde plak oluşumuna zemin hazırlıyor.

SAKATATLAR

Dalak, ciğer gibi organ etleri ve kabuklu deniz ürünleri (ıstakoz, yengeç vb.) çok fazla miktarda metal içerir. Bu da vücudun ihtiyacı olandan çok daha fazla demir gibi metallerin vücuda alınmasına, sonrasında da toksik etkilere sebep olur.

İşte beynimizi, psikolojimizi olumsuz etkileyen o liste

TRANS YAĞ

Trans yağ kanımızda bulunan "HDL" adı verilen iyi kolesterolü düşürürken, "LDL" adı verilen kötü kolesterolün artmasına neden olur. Bu durum kalp krizi riskini artırır.

NUGGET

Zararlı içerik: Digliserid, Red #40 (gıda boyası), karajenan

Gıda boyasının özellikle çocuklarda öğrenme yetilerine olumsuz etkisi olduğu ve hafızayı etkilediği ortaya koyulmuştur. Aşırı kullanılan gıda boyalarının DNA'nın yapısını bozduğu, dolayısıyla genetik bozulmalara yol açtığı ortaya çıkmıştır.

iŞLENMİŞ ET

Zararlı içerik: Nitrat, aşırı tuz

Çocuklar üzerinde yapılan bir çalışma sonucunda, 105 mg (litre başına) nitrat içeren sudan içen bireylerin 8 mg nitrat içeren sudan içenlere nazaran, görsel ve işitsel uyaranlara yanıt olarak ortaya çıkan şartlı motor reflekslerinde yavaşlama gözlemlenmiştir.

BEYAZ ŞEKER

Günümüz hastalıklarının başında gelen obezitenin temel nedenlerinden birisi beyaz şekerdir. Yapılan araştırmalara göre fazla miktarlarda ve devamlı olarak şeker tüketildiğinde karaciğer şekerin bileşeni olan fruktozu yağ olarak depoluyor. Bunun sonucunda da özellikle bel çevresinde yağlanma hızla artıyor.

ŞEKERLEMELER

Şekerlemelerin görsel açıdan daha çekici ve alınası durması için katkı maddeleri kullanılır. Yaygın olarak kullanılan yiyecek renklerinin bazıları Yeşil, Kırmızı, Turuncu vb. olanlardır. DEHB (Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu), sentetik gıda renklerinin kullanımı ile ilişkilendirilmiştir.

CİPS

Zararlı içerik: Monosodyum glutamat

Monosodyum glutamat gıdalarda genellikle lezzet artırıcı olarak kullanılmaktadır. Bu madde vücuda alındığında tükürük bezleri salgısını etkileyerek tükürük salgısını artırır. Böylece gıdanın lezzet özellikleri artar, tüketende daha hızlı ve daha sık yeme isteği uyanır. MSG bir bakıma nörotoksindir. Yani sinir hücrelerine zarar vermektedir. Bu yüzden merkezi sinir sistemini tahribata uğratarak alzheimer, parkinson ve epilepsi gibi hastalıklara neden olabilmektedir.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.