banner388
banner390
banner410
banner408

Bilim Kurulu Üyesinden Dikkat Çeken Sözler! Maske Yasağı Geri Mi Geliyor!

Bilim kurulu üyesi olan Sema Kultufan Turan’ın yaptığı açıklamada haziranın ilk haftasında görülen Kovid-19 vaka sayılarındaki azalışın şu anda ciddi bir artışa döndüğüne dikkati çekti.Hastaneye başvuranların yüzde 40 oranda pozitiflik gösterdiğini aktardı.

banner269

Bilim Kurulu Üyesinden Dikkat Çeken Sözler! Maske Yasağı Geri Mi Geliyor!

Bilim kurulu üyesi olan Sema Kultufan Turan’ın yaptığı açıklamada haziranın ilk haftasında görülen Kovid-19 vaka sayılarındaki azalışın şu anda ciddi bir artışa döndüğüne dikkati çekti.Hastaneye başvuranların yüzde 40 oranda pozitiflik gösterdiğini aktardı.

19 Temmuz 2022 Salı 22:24
Bilim Kurulu Üyesinden Dikkat Çeken Sözler! Maske Yasağı Geri Mi Geliyor!

HASTANEYE BAŞVURANLAR YÜZDE 40 ORANDA POZİTİF

Turan, "Artan pozitif vaka sayısı şu anda polikliniklere başvuran kişilerle ortaya çıkıyor. Polikliniklere viral semptomlarla başvuran bireylerin yüzde 40'a yakını pozitif çıkmaya başladı. Sayı giderek artıyor." ifadesini kullandı.

Vaka sayılarındaki artışta maske, mesafe ve hijyen kurallarının gevşetilmesinin etkili olduğunu anlatan Turan, "Vatandaşların toplu, kalabalık mekanlarda daha çok vakit geçirmesi bizi biraz daha zorlayacak gibi duruyor. Özellikle bayram döneminin ardından önümüzdeki iki hafta bizim için aslında çok kritik. Vaka sayılarında ciddi artışlarla karşılaşabiliriz." diye konuştu.

“YOĞUNBAKIMA YATIŞTA ORAN YÜKSEK DEĞİL’'

Prof. Dr. Turan, vaka sayılarındaki artışın henüz yoğun bakımlara yansımadığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kovid-19'da yaşadığımız diğer piklere göre tek farklı durum, poliklinik başvurusu oldukça yüksek. Ancak hastane ve yoğun bakıma yatışlar bir miktar artsa da daha önceki artışlar kadar yüksek değil. Bu varyantın özelliğiyle ilgili olabilir, bulaştırıcılığı yüksek ama hastalık şiddeti henüz çok ağır değil. Fakat etkilenen grup, pandeminin ilk dönemlerde olduğu gibi 65 yaş ve üzeri kişiler ile ek hastalığı olanlar. Bu durumdaki kişilerde yeni varyantta da ağır klinik tablolar oluşabiliyor."

“HATIRLATMA DOZU MUTLAKA YAPILMALI’’

Prof. Dr. Turan, Sağlık Bakanlığınca yeni hatırlatma dozlarının e-Nabız üzerinden tanımlandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Hatırlatma dozu zamanı gelmiş bireylerin aşılarını geciktirmeden olmaları lazım. Özellikle bayram dönemini atlattık. Önümüzdeki dönemde vakalarda çok şiddetli bir şekilde artış olabilir. Bu nedenle hatırlatma dozları daha önem kazanıyor. Özellikle ağustos sonu eylül gibi daha dikkatli olunması gerekecek bir döneme giriliyor. Ağustos başında en geç, aşıların tamamlanmış olması gerekir. Hatırlatma dozlarını tüm yaş gruplarına öneriyoruz ama özellikle ileri yaş ve ek hastalığı olanlara ayrıca vurgu yapmak gerekiyor."

“KALABALIK VE KAPALI ORTAMDA MASKE TAKILMALI’’

Kovid-19'la mücadelede her zaman bireysel önlemlerin kurtarıcı olduğunun altını çizen Turan, dünyanın hiçbir yerinde belirgin bir kısıtlamaya gitmenin söz konusu olamayacağını söyledi.

Kalabalık, kapalı ortamlarda mutlaka maske takılması, enfekte olduğunu düşünen, viral semptomlar gösterenlerin kendini izole etmesi gerektiğini aktaran Turan, kişilere açık alanlarda olsalar bile mesafeye özen göstermelerini önerdi.

Maske zorunluluğu yeniden gelir mi?

Sonbaharda vaka sayılarının daha da artacağı ve maske zorunluluğunun tekrar gündeme gelebileceği iddialarına ilişkin de Turan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Kişisel önlemleri kişilerin kendilerine bırakmıştık biliyorsunuz, halkımızın da bu duyarlılığı göstermesi gerekiyor. Daha fazla önlem ve kısıtlama gelmemesi için bizim bunu yapıyor olmamız gerekiyor. Bu nedenle ağustos sonuna doğru, eylül başında vaka sayıları yani pozitif kişi sayısı, hastane ve yoğun bakım yükü alınan kararlarda belirleyici olacaktır. Şimdiden bununla ilgili net bir cevap vermek çok doğru olmaz. Önümüzdeki günleri takip edip göreceğiz."

Kaynak: İnternethaber

Son Güncelleme: 19.07.2022 22:49
Anahtar Kelimeler:
Bilim KuruluMaskeYasak
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
55 2022-07-19 23:22:17

Maskeyi onlar taksin

Avatar
Vatandaş 2022-07-20 10:52:01

Maskeyi önce onlar taksın

Avatar
kerami 2022-07-20 12:05:01

bıktık maske takmaktan