banner388

Bir önceki yazımızda PRP tedavisi olarak bilinen uygulamada görev alan kan pulcuklarının yara iyileştirme ve hücre yenileme yeteneklerinden ve bunları gerçekleştirirken yürütülen işletim sisteminden kısaca bahsetmiştik. Dilerseniz bu yazımızda soru-cevap şeklinde uygulama detaylarından biraz bahsedelim.

PRP nasıl etki eder?

Bu trombositlerin yapısında bulunan büyüme ve gelişme faktörleri uygulandıkları yerde o dokuya ait öncü hücreleri uyarırlar ve yenilenmenin tetiğini çekmiş olurlar.

PRP hangi durumlarda kullanılır?

Bu özellikleri nedeniyle PRP; yumuşak doku, cilt, kas tendonu, kıkırdak, kemik dokuların yenilenmesinin istendiği hastalıklarda ilgili hastalığın branş hekimlerince sıkça uygulanmaktadır. 

PRP’nin medikal estetikte kullanım alanları nelerdir?

Cilt gençleştirme, ince cilt çizgi ve kırışıklıklarının tedavisi, hacim artırma, selülit ve çatlak tedavisi, sivilce ve yara izi tedavileri, saç ekimi ile beraber veya ayrı olarak yapılan saç destek tedavileri PRP’nin medikal estetik kullanım alanlarını oluşturur.

PRP nasıl uygulanır?

PRP, hastadan alınan 20-40 ml kanın santrifüje  ( ayrıştırma işlemi ) edilerek, kırmızı kan hücreleri çöktürüldükten sonra üstte kalan ve trombositten zengin olan plazma kısmının ihtiyaç duyulan vücut bölgelerinde,  kişiye geri enjekte edildiği bir tıbbi uygulamadır. 

PRP uygulamasının avantajları nelerdir?

Hastaya uygulanan numune kendisine ait olduğu için herhangi bir alerjik reaksiyon veya ret söz konusu değildir. İşlemden geçirilerek elde edilen PRP, doğalında gelişen bir doku yenilenmesi ortamından 4-5 kat daha fazla büyüme ve gelişme faktörü içerir. Uygulama sonrası nekahat dönemi yoktur ve hasta günlük yaşamına geri döner.

Uygulama ile ilgili dikkat edilmesi gereken durumlar nelerdir?

PRP uygulaması tamamen tıbbi bir uygulama olup sadece hekimler tarafından yapılmalıdır. PRP hazırlığı ve uygulaması sterilite şartlarına tamamen uyulmayı gerektirir.  Uygulamadan önce ve sonra 2 hafta süreyle hastanın bazı ağrı kesiciler ve kortizol tedavisine ara verilmelidir. Hasta,  uygulamadan en az 2 hafta öncesine kadar immunsupresif ( bağışıklık baskılayıcı) bir ilaç almamış olmalıdır.

Kimlere PRP tedavisi uygulanamaz?

Trombositopeni  ( kan pulcuğu yetersizliği ) olanlara, kanser hastaları ve immunsupresif ilaç kullanan hastalara, aktif lokal veya sistemik enfeksyonu olanlara, trombosit öncü hücrelerinin hastalıklarına sahip kişilere, ciddi kansızlığı olan hastalara, gebelere ve emziren annelere PRP tedavisi uygulanmamalıdır.

Bir sonraki yazımızda buluşmak üzere. Esen kalın...

Dr Hülya Ettekin       

Medikal estetik 

drhulyaettekin@gmail.com


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.