banner388

Z Kuşağına Yapılan Anket Siyasileri Hüsrana Uğrattı!

Z Kuşağı diye adlandırılan gençler üzerine Alman Conrad Adenauer Vakfı'nın yaptığı anketten siyasetçileri üzecek sonuçlar çıktı. 'En beğenilen lider' olarak ilk sırada 'hiçbiri' çıkarken, İstanbul'da Erdoğan ve İmamoğlu'nu bir isim geride bıraktı. Gençlerin dini görüşleri ile ilgili cevapları ise ilginç...

Z Kuşağına Yapılan Anket Siyasileri Hüsrana Uğrattı!

Z Kuşağı diye adlandırılan gençler üzerine Alman Conrad Adenauer Vakfı'nın yaptığı anketten siyasetçileri üzecek sonuçlar çıktı. 'En beğenilen lider' olarak ilk sırada 'hiçbiri' çıkarken, İstanbul'da Erdoğan ve İmamoğlu'nu bir isim geride bıraktı. Gençlerin dini görüşleri ile ilgili cevapları ise ilginç...

12 Nisan 2022 Salı 21:29
Z Kuşağına Yapılan Anket Siyasileri Hüsrana Uğrattı!

Herkesin dilinde bir “Genç seçmen, genç seçmen” lafı, herkesin ağzında bir “Z kuşağı, Z kuşağı” sözü var. Herkes kendi durduğu yere göre gençlerin siyasi yaklaşımlarını “Gençler şöyle düşünüyor, gençler böyle düşünüyor" diye kestirmeye çalışıyor. "Bu konuda eldeki en eli yüzü düzgün araştırmayı ise Alman Conrad Adenauer Vakfı yapmış" diyen Fatih Altaylı, Conrad Adenauer Vakfı’nın 3 ay 20 günlük bir sürede temsil kabiliyeti oldukça yüksek 18 ila 25 yaş arasındaki 3 bin 243 genç üzerinde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını yazdı. 100 soru sorulan katılımcıların yüzde 92,5’i kent doğumlu, yüzde 93,1’i lise veya daha yüksek bir okul mezunu. Yüzde 57,1’i hala öğrenci. İşte o anketin sonuçları...

GENÖLER ARASINDA EN YAYGIN FİKİR: ATATÜRKÇÜLÜK

Gençlerin siyasi görüşleri sorulduğunda en yüksek oranla verilen yanıt, “Atatürkçü” olmuş. Gençlerin yüzde 20,5’i kendini böyle tanımlıyor. Onu yüzde 18.8’le “Apolitik” olduğunu söyleyen grup takip ediyor. Yüzde 10,9’u “İdealist milliyetçi” olduğunu söylerken, yüzde 9,1'i “Türkçü” olduğunu vurguluyor. “İslamcı” olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 7,1, “Devrimci sosyalist” olduğu iddiasındakilerin oranı ise 6,8. Yüzde 4,3 kendini merkez sol ve sosyal demokrat olarak tanımlarken, yüzde 2,3 merkez sağ liberal olarak tanımlıyor. Yüzde 2,8 oranında “Kürtçülük”, yüzde 3,5 oranında ise diğer siyasi görüşler hakim. Yüzde 14 ise bu soruya yanıt vermemiş.

GENÇLERİN YÜZDE 40'I İKTİRDAR MUHALEFET AYIRMIYOR

Yüzde 62,5’i Türkiye’nin mevcut yönetim sisteminden memnun değil, yüzde 38,9’u ise Türkiye’nin sorunlarından iktidar ve muhalefet ayrımı yapmaksızın tüm siyasetçileri sorumlu tutuyor. Gençlere göre Türkiye’nin en önemli sorunları sıralaması şöyle:
Kötü ekonomik şartlar: Yüzde 17,8
İşsizlik: Yüzde 16,1
Eğitim kalitesinin çok düşük olması: Yüzde 15,8
Ve yolsuzluk: Yüzde 15,4

Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 65,9’u Türkiye’nin insan haklarına saygılı bir ülke olmadığı düşüncesinde. Yüzde 11,6’sının ise bu konuda bir fikri yok. Türkiye insan haklarına az çok saygılıdır diyenlerin toplam oranı ise 22,5.

GENÇLERİN EN BEĞENDİĞİ LİDER: HİÇBİRİ...

Ve gelelim zurnanı zırt dediği yere. Gençlerin mevcut siyasi liderlere bakışına. “Mevcut siyasi liderlerden hangisini beğeniyorsunuz” sorusuna verilen yanıtlar arasında ilk sırayı “Hiçbirine” şıkkı almış. Gençlerin yüzde 20,5’i mevcut liderlerin hiçbirini kafasına uygun bulmuyor.

EN POPÜLER LİDER ERDOĞAN VE MANSUR YAVAŞ

Hiçbirini takip eden lider ise Recep Tayyip Erdoğan. Erdoğan’ın gençler arasındaki popülerlik oranı yüzde 16,8.
Onu takip eden ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Yavaş’ın beğenilme oranı Erdoğan’a çok yakın: 16,3.

EKREM İMAMOĞLU'NA BÜYÜK ŞOK

Ardından 8,7 ile Meral Akşener, yüzde 7,9 ile Selahattin Demirtaş, yüzde 7,3 ile Muharrem İnce, yüzde 6,3 ile Kemal Kılıçdaroğlu, yüzde 4,5 ile Devlet Bahçeli geliyor. Fikir beyan etmeyenlerin oranı yüzde 3,6 iken Ekrem İmamoğlu diyen gençlerin oranı yüzde 3,3. Onu yüzde 3,3 ile Babacan, 1,1 ile Davutoğlu takip etmiş.

İSTANBULUN EN BEĞENGİĞİ LİDER MANSUR YAVAŞ

Bu sorunun illere göre yanıtları da çok ilginç. İstanbul’da yaşayan gençlerin en beğendiği politikacı açık ara farklı Mansur Yavaş. Yavaş’ın İstanbullu gençler arasında beğenilme oranı yüzde 28. İmamoğlu’nun yüzde 9. Meral Akşener’in yüzde 7,9. Tayyip Erdoğan’ın ise yüzde 7,5. Onu 6,1 ile Muharrem İnce, 5,4 ile Kılıçdaroğlu ve Bahçeli takip ediyor.

ANADOLUDA ERDOĞAN VE MANSUR YAVAŞ ÇEKİŞİYOR

Gaziantepli gençler arasında yüzde 26,1 ile en popüler isim yine Mansur Yavaş, onu takip eden ise yüzde 14,2 ile Recep Tayyip Erdoğan.
Konyalı gençlerin en beğendiği lider yüzde 29,6 ile Recep Tayyip Erdoğan olurken onu yüzde 12,4’le Mansur Yavaş takip etmiş.

DİN ÖNEMLİ DİNDARLIK AZ

Din konusunda “Din önemlidir” ya da “Din çok önemlidir” diyenlerin oranı toplamda yüzde 72,7.
Buna karşın “Çok dindarım” diyenlerin oranı yüzde 29,8.
“Allah'a inanıyorum ama çok dindar sayılmam” diyenlerin oranı ise yüzde 56,9.
“Tanrıya inanırım ama dinlere inanmam” diyenler yüzde 7,3.
“Ateistim” diyenlerin oranı ise yüzde 4.
Yüzde 0,6 ise kendini “Agnostik” olarak tanımlamış.
Dinin en güçlü faktör olduğu bölgeler ise Doğu Marmara, Orta Anadolu’nun batısı ve Kuzey Doğu Anadolu olmuş.


Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 98,2’si sosyal medya kullanıcısı.
Yüzde 86,6’sı Whatsapp, yüzde 76,1’i Youtube, yüzde 73,7’si Instagram ve yüzde 41,7’si Twitter kullanıcısı.
Yüzde 80,1’i ise haber kaynağı olarak cep telefonu ve internet kullanıyor.

Kaynak: İnternethaber.com

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat 2022-04-13 04:32:40

Uçuk fikirli gençliğin sonu Ukrayna gibi olur o zaman milliyetçilik nedir devletçilik nedir anlarlar demekki biz gençlerimizi yetiştiremiyoruz

Avatar
Samsun Haber 2022-04-13 15:54:37

mansurun neyi var ya ne yapmış ön plana çıkıyormuş tek Lider var oda Recep Tayyip Erdoğan.