banner388
banner390
banner410
banner408

Yeni Seçim Anketinden Çarpıcı Sonuçlar! O Partilerin Oyları Çöktü!

Optimar Araştırma’nın 22-26 Eylül tarihleri arasında 2 bin 231 kişi üzerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı Eylül ayı anketinde partilerin adayların oy oranlarında önemli değişiklikler oldu. Cumhurbaşkanlığı adaylığında ise aday olma şansını yitirdiği değerlendirilen isimlerin oy oranları deyim yerindeyse çöktü. İşte haberin detayları...

banner269

Yeni Seçim Anketinden Çarpıcı Sonuçlar! O Partilerin Oyları Çöktü!

Optimar Araştırma’nın 22-26 Eylül tarihleri arasında 2 bin 231 kişi üzerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı Eylül ayı anketinde partilerin adayların oy oranlarında önemli değişiklikler oldu. Cumhurbaşkanlığı adaylığında ise aday olma şansını yitirdiği değerlendirilen isimlerin oy oranları deyim yerindeyse çöktü. İşte haberin detayları...

03 Ekim 2022 Pazartesi 21:08
Yeni Seçim Anketinden Çarpıcı Sonuçlar! O Partilerin Oyları Çöktü!

Hilmi Daşdemir’in başkanı olduğu Optimar’ın 22-26 Eylül tarihleri arasında 2 bin 231 kişi üzerinde yüz yüze görüşme yöntemiyle yaptığı ankette partilerin adayların oy oranlarında değişiklik olduğu ortaya çıktı. Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda iki lidere olan destek artıyor. Adaylık şansını kaybeden isimlerin oy oranı ise geriliyor. Seçim iklimine girilmesiyle oylar belli partilerin etrafında toplanırken, küçük partiler futbol deyimiyle düşme hattına doğru geriliyorlar. Optimar anketinin sonuçlarını Abdulkadir Selvi yazdı. İşte anketten çarpıcı sonuçlar...

EKONOMİ BU SEFERDE İLK SIRADA

Ekonomi 2022 yılının başında yerleştiği birincilik kürsüsünden inmiyor. Optimar’ın “Türkiye’nin en önemli sorunu nedir?” sorusuna ankete katılanların yüzde 62.4’ü ekonomi cevabını verirken onu yüzde 9.1’le işsizlik takip ediyor. Ekonomi ve işsizlik yüzde 71.5’e ulaşırken, Suriyeliler yanıtını verenler ise yüzde 7.1’le üçüncü sırada yer aldı.

EKONOMİK SORUNLARI KİM ÇÖZER?

Her defasında muhalefete uyarıda bulunma gereği duyduğum veri ise “Bu sorunu kim çözer?” sorusuna verilen yanıtta gizli. Ankete katılanların yüzde 32.1’i “AK Parti” çözer diyor. “CHP” diyenlerin oranı ise CHP’nin oy oranının gerisinde kalarak yüzde 21.1 çıkıyor. Bu CHP seçmeninin bir bölümünün de ekonomi ve işsizlikle ilgili sorunu partisinin çözeceğine inanmadığını gösteriyor. “HDP” çözer diyenlerin oranı yüzde 8.2 olurken onu yüzde 7.7’yle “MHP” takip ediyor. “İYİ Parti” çözer diyenlerin oranı ise yüzde 7.6 çıkıyor. Ekonomide iddialı olmasına rağmen anketten Ali Babacan çıkmıyor.

EN BEĞENİLEN SİYASETÇİ

Optimar’ın anketine katılanların yüzde 31’i en beğenilen siyasetçi olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı işaretlerken, ikinci sırada yüzde 12.1’le Mansur Yavaş yer aldı. Selahattin Demirtaş, demokratik siyasete vurgu yaptığı çıkışlarıyla desteğini artırarak üçüncü sıraya yükseldi. Ankete katılanların yüzde 11.8’i Demirtaş’ı işaret ederken onu yüzde 10.3’le Kılıçdaroğlu takip etti. Devlet Bahçeli’nin yüzde 6.3 aldığı ankette Meral Akşener’in oranı yüzde 6.1 çıktı. Ekrem İmamoğlu ise yüzde 3.1’le yedinci sırada yer alarak gerileyişini sürdürdü.

HANGİ PARTİLER YÜKSELİŞE GEÇTİ?

Optimar’ın anketi AK Parti’nin haziran ayından itibaren yakaladığı yükselişini sürdürdüğünü ortaya koydu. “Bugün seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?” sorusuna kararsızlar dağıtıldığında ankete katılanların yüzde 37.8’i “AK Parti” cevabını verirken, “CHP” yüzde 25.9’la ikinci sırada yer aldı. “HDP”nin yüzde 11 çıktığı ankette “İYİ Parti” yüzde 9.8’le dördüncü sırada yer aldı. “MHP” diyenlerin oranı ise yüzde 9.5’e yükseldi. “Bahçeli”nin Sivas, Bursa ve Erzurum mitingleriyle sahaya inmesi ve 6’lı masanın üzerindeki HDP gölgesi, milliyetçi seçmenin MHP’ye doğru yönelmesine neden oldu.

CUMHUR İTTİFAKI MI MİLLET İTTİFAKI MI?

AK Parti, MHP ve BBP’den oluşan Cumhur İttifakı’nın oy oranı yüzde 47.9 çıkarken, CHP, İYİ Parti, DP, DEVA, Saadet ve Gelecek Partisi’nden oluşan 6’lı masanın oy oranı ise 37.8 çıktı. Cumhur İttifakı ile 6’lı masa arasında 10 puan fark oluşurken, HDP yüzde 11’le kilit parti konumuna yükseldi.

ORTALIK KIZIŞTI,TAM BİR ATEŞ HATTI OLUŞTU

Liglerin bitimine doğru küme düşecek takımlar için “ateş hattında” yorumu yapılır. Ama daha seçimler yaklaşmadan küçük partiler ateş hattına doğru düşmeye başladılar. Sadece Yeniden Refah Partisi ve Zafer Partisi hariç. Yeniden Refah Partisi yüzde 1.2 çıkarken ikinci sırayı ise yüzde 1.0 oy oranı ile Deva ve Zafer Partisi paylaştı. Mustafa Sarıgül’ün Türkiye Değişim Partisi yüzde 0.6 çıkarken Büyük Birlik Partisi yüzde 0.6 oldu. Onu aynı oy oranı ise Saadet Partisi takip ederken Muharrem İnce’nin Memleket Partisi ile Gelecek Partisi yüzde 0.5 oranıyla son sırayı paylaştılar.

ERDOĞAN VE KILICDAROĞLU SIÇRAMA YAPTI

Milletvekillerini seçmek için de sandığa gideceğiz ama 2023 seçimleri tam anlamıyla cumhurbaşkanlığı seçimi olacak. Henüz sandık başına gitmedik ama bu eğilim anketlerde kendini göstermeye başladı. Optimar’ın anketinde ise iki önemli veri dikkatimi çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan üç puanlık bir sıçrama gerçekleştirirken Kılıçdaroğlu ilk kez ikinci sıraya yerleşti. Bu veriler seçmenin 2023 seçimlerini Erdoğan ile Kılıçdaroğlu’nun yarışı olarak gördüğünü ortaya koydu.

OYUNUZU KİME VERECEKSİNİZ?

“Cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan’a oy vereceğim” diyenlerin oranı yüzde 39.7’ye yükseldi. Bir ay önce Erdoğan’a destek yüzde 36.48’ken bu oran 3.3’lük bir sıçrama ile yüzde 39.7’ye çıktı. Kılıçdaroğlu diyenlerin oranı ise yüzde 14.7’ye yükseldi. Bir ay önceki yüzde 14.5 olan desteğini 0.2 puan artırarak yüzde 14.7’ye yükselten Kılıçdaroğlu böylece ikinci sıraya yerleşti. Mansur Yavaş ise uzun süredir sürdürdüğü ikinciliği Kılıçdaroğlu’na kaptırdı. Hatırlarsanız daha önce Kılıçdaroğlu’nun nefesi Yavaş’ın ensesinde demiştim. Mansur Yavaş’ın adaylığı konusundaki belirsizlik onun üçüncü sıraya gerilemesine neden oldu. Mansur Yavaş diyenlerin oranı yüzde 13.4 çıktı.

EKREM İMAMOĞLU'NUN OYLARI ÇÖKTÜ

Selahattin Demirtaş yüzde 8.6 çıkarken, Devlet Bahçeli yüzde 8.3’le dördüncü sırada yer aldı. Meral Akşener’in yüzde 7 çıktığı ankette Ekrem İmamoğlu yüzde 3.5’le yedinci sıraya geriledi. Cumhurbaşkanı adaylığı için ismi sık sık gündeme gelen Abdullah Gül ise yüzde 0.6’yla on ikinci sırada yer alabildi.

Kaynak: İnternethaber

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Dede 2022-10-03 21:28:24

Bir aile kendi bireyleri içinde anlaşamazken. Her rengin karımı 8 li masa mı dertlere çözüm üretecek. Ayrıca bunlar parlementer sistem yalanını çöxsün. Çünki bu sistem için en az 3 yıl lazım bunlar nasıl yan yana duracak 1 kaç ay sonra birbirini tehdit ve dağılma. Bu nu gören tekrar eski partisine dönüyor. Ayrıca bahcelinin bir cizgisi var hdp ile kolkola olanlarla yürümüyor ecdadına küfür etmiyor. Bu yüzden oyları azalmıyor. İyi parti gibi renkten renge girmiyor. İşsizlik diye bağırıp mansurdan 107 milyar alan bedri efendininde sesi çıkmıyor.

Misafir Avatar
Reis 2022-10-04 08:58:10 @Dede

Dede, Bahçelinin mi çizgisi var! Bayaa geniş olsa gerek bu çizgi!
Bahçeli, Erdoğan'a küfür, hakaretler etti!

Beğenmedim! (0)
Misafir Avatar
Anthiseptic 2022-10-04 00:54:33 @Dede

Bahçelinin çizgisi mi var? Ulan g.t , APO' dan medet uman kimdi İBB seçilerinden önce. Beter olun. Öyle bir hale gelsin ki ülke , bir daha iki yakası bir araya gelmesin. Belki öyle aklınız başınıza gelir ama o zaman da iş işten geçmiş olur...

Beğenmedim! (0)