banner388
banner390
banner410
banner408

İstanbul'da Suriye Zirvesi

İstanbul'da düzenlenen Suriye zirvesine katılan Cumhurbaşkanlığı SÖzcüsü İbrahim Kalın, Rus Lideri Vladimir Putin'in danışmanı Yuri Ushakov, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in danışmanı Hecker ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un danışmanı Etienne görüşmelerde bulundu.

banner269

İstanbul'da Suriye Zirvesi

İstanbul'da düzenlenen Suriye zirvesine katılan Cumhurbaşkanlığı SÖzcüsü İbrahim Kalın, Rus Lideri Vladimir Putin'in danışmanı Yuri Ushakov, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in danışmanı Hecker ve Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un danışmanı Etienne görüşmelerde bulundu.

15 Eylül 2018 Cumartesi 00:55
İstanbul'da Suriye Zirvesi

Suriye Zirvesi'nden sonra açıklamalarda bulunan İbrahim Kalın,  “Bugün Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa liderleri arasında yapılması öngörülen 4'lü zirvenin siyasi danışmanlar düzeyindeki toplantısını yaptık. Bizim ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Suriye merkezli bir müzakere sürecimiz oldu. Suriye genelinde yaşanan hadiseler ve özellikle İdlib'de yaşanan gelişmeleri detaylı bir şekilde mevkidaşlarımızla ele aldık. İdlib hassasiyetini korumaya devam ediyor. Bu konuda mutabakat söz konusu, özellikle İdlib'e yapılacak olan saldırının sonuçlarının çok ağır olacağı, hem insani krizlere yol açacağı, göç dalgasına neden olacağı hem de devam etmekte olan siyasi süreçleri dinamitleyeceğini dair genel bir mutabakat var. Dolayısıyla bu felaketi önlemeye yönelik ne tür adımlar atarız, bunları değerlendirdik. Herkesin ortak kanaati çözümün askeri değil, siyasi olması gerektiği. Bu çerçevede de Birleşmiş Milletler çatısı altında devam eden Cenevre sürecinin desteklenmesi Astana platformunun buna destek sağlaması ve devam eden başka inisiyatifler var. Bunlarında Cenevre sürecine katkı verecek şekilde tanzim edecek şekilde bir genel fikir birliği oluştu” ifadelerini kullandı.


Mültecilerin dönmesi için herkesin el birliği ile çalışması gerekiyor

Suriye krizinde insani koridorların gündeme gelmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kalın şimdiye dek bazı zamanlarda insani koridorlar oluşturuldu. Ancak bu durumu ortadan kaldırmak için Suriye’de bölgelerde tam anlamıyla güvenlik sağlanmadığı taktirde insanların memleketlerine dönmelerinin zor olduğu ifade edildi.

Türkiye’nin Fırat Kalkanı operasyonundan sonra 160 binden fazla insanın Cerablus ve El-Bab a döndüğü ve burada güvenlik ortamının sağlandığı söylendi.


Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Kalın, “Teknik heyetlerin çalışmaları var. Bunun zamana ihtiyacı var. Kolay bir süreç olmadığını tahmin edersiniz. İdlib gibi bir bölgeye yani yaklaşık 6 bin 400 kilometrelik bir alana 3 buçuk milyon insan sıkışmış durumda. Normalde İdlib'in nüfusu 1. 7, 1.8 milyon iken Halep'ten, Doğu Guta'dan başka yerlerden gelen göçlerle oranın nüfusu iki katına çıktı. Bununla ilgili teknik heyetlerimiz görüşmelerini devam ettiriyorlar. Onlara bu zamanı tanınması gerekiyor. Türkiye üzerine düşeni yapacaktır. Ama bu gerekçeyle İdlib'in bombalanması, sivillerin ve muhaliflerin hedef haline getirilmesi kabul edilemez. Bunun oluşturacağı sonuçları hepimiz biliyoruz. Cumhurbaşkanımızın girişimleri bu yönde devam edecek. Bizim uluslararası toplumdan ve liderlerden beklentimiz de burada Türkiye'ye açık net destek vermeleri, sadece şifahi destek değil. Yani sürecin böyle bir krizin önlenmesini sağlayacak aşama için bir takım çabalar göstermeleri gerekiyor” cümlelerini kullandı.
 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.