banner388

“Yanlış politikalardan Samsun bir değerini kaybetti”

Yanlış tütün politikasından dolayı piyasanın tamamen yabancı sigara markalarına bırakıldığı söyleyen ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, bu durumun kaçak sigaraların piyasaya yerleşmesine neden olduğunu belirtti.

“Yanlış politikalardan Samsun bir değerini kaybetti”

Yanlış tütün politikasından dolayı piyasanın tamamen yabancı sigara markalarına bırakıldığı söyleyen ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, bu durumun kaçak sigaraların piyasaya yerleşmesine neden olduğunu belirtti.

17 Ekim 2017 Salı 17:51
“Yanlış politikalardan Samsun bir değerini kaybetti”

Samsun Haber Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, uygulanan tütün politikasından dolayı Samsun’un bir değerini kaybettiğini söyledi.

Samsun’un iklimi ve toprağı ile tütün üretimi için bir fırsat olduğu belirten Tosun, “Bugün şark tipi tütün denilen ve uluslararası firmaların dahi sigaralarında bir harman ürünü olarak kullanmak mecburiyeti olan tütünde sahipsizlikten dolayı sürekli geriye gidiyoruz. Son dönemlerde özellikle mevcut olan ürün fiyatları da üreticiyi sıkıntı içerisinde bırakıyor. Emek-yoğun çalışmanın içerisinde tütün üreticisi artık üretimden para kazanamadığı için köylerden uzaklaşmaya başladı” dedi.

“Tütün, Samsun’un Markasıdır”

Tütünün Samsun’la özdeşleşmiş bir ürün olduğunu anlatan Tosun, “Tütün bir markadır. Tütün denildiğinde eskiden Samsun’un tütün kolonyası vardı mesela. Yani bugün tütün dediğimizde Samsun’un akılda kalacak en ufak bir şeyi kalmadı. Örneğin;  sigara fabrikamız bile artık bir AVM. Nostaljik olarak bir hatırası dahi kalmadı. Yerel yönetimlerin kendi değerlerine sahip çıkmadığının bir şekilde zaten göstergesi” diye konuştu.

“Bir kilo tütünden 50 paket sigara çıkar”

“Tütünde uygulanan yanlış politikalar sonucu piyasa tamamen uluslararası firmalara bırakılmış durumda” şeklinde konuşan Tosun, “Bir kilo tütünden 50 paket sigara çıkar. Ortalamada bir paket sigaranın 10 lira olduğunu düşünürsek; 500 lira hasılat edilecek sigaranın ürünün maliyeti 17 ile 20 lira arasında. Yani 20 liralık bir ürünün katma değer haline dönüştürülmesi 500 liralık bir ürüne tekabül ediyor. Bugün yurt dışından bu malı getirip ithal edeceğimize cari olarak; siz bu ürünü satar kendi değerlerinize sahip çıkabilirdik” ifadelerini kullandı.

“Sarımlık el sigaraları, hijyenik olmayan ürünler piyasada dolaşıyor”

Yerli tütün üretiminin kaçak sigara satışını da arttırdığını söyleyen Tosun, “Kötü tarafı yurt dışından ithal edilen bu ürünlerin serbest piyasada yüksek fiyattan satılmasından dolayı;  kaçak, sağlıksız sarım sigaralar piyasaya yerleşti. Devlet aldığı vergi ile kar etmeyi düşünürken piyasada oluşan boşlukla beraber sağlıksız ürünlerin önünü açmış oldu. Sarımlık el sigaraları, hijyenik olmayan ürünler piyasada dolaşıyor. Bu kaçak piyasası dahi devlette ciddi bir gelir kaybına sebep oluyor. Devlet hem yurt dışından ithal edilen sigaralarla yurt dışına dövizin transferinin önünü açmış oldu hem de iç piyasadaki üreticiyi cezalandırmış oldu” dedi.

Haber: Yasir BABA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Önemli değil 2017-10-18 08:38:42

Ne değer ama!?. İnsanın yaşamını altüst eden bir madde nasıl bir değer olabilir.
Bilmeyen değil, bizzat tütünü üretip geçim kaynağı sunulan biri olarak söylüyorum.

Avatar
Cemal 2017-10-18 14:44:00

Yahu kardeşim sağlığa zararlı anladık ama birde kullanımının olduğu ve arttığı gerçeği var. Bu gerçeği niye görmezden gelip yerli tütünü desteklemiyoruz? Çünkü yabancılardan avanta yiyen politikacılar var.