banner388

Yabancı yatırımcılar Türkiye’den kaçıyor

Doların ve Euro’nun yükselmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “İcraat noktasında hükümete güven kalmadı. Artık yabancı yatırımcılar Türkiye’den kaçıyor yerli yatırımcılar ise yatırım yapmaya korkuyor” dedi.

Yabancı yatırımcılar Türkiye’den kaçıyor

Doların ve Euro’nun yükselmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “İcraat noktasında hükümete güven kalmadı. Artık yabancı yatırımcılar Türkiye’den kaçıyor yerli yatırımcılar ise yatırım yapmaya korkuyor” dedi.

07 Ağustos 2018 Salı 12:53
Yabancı yatırımcılar Türkiye’den kaçıyor

Samsun Haber – Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman Doların ve Euro’nun yükselmesiyle ilgili Samsunhaber.com’un sorularını cevapladı. Dolar ve Euro’nun bu seviyelere ulaşmasını önceden de beklediklerini ifade eden Başkan Özman, Türkiye’nin ekonomik bir savaşla karşı karşıya olduğunu söyledi.

Türk Lirası değerini kaybediyor”

Amerika’nın uyguladığı yaptırım nedeniyle Türk Lirasının değer kaybettiğini söyleyen Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, “Dolar ve Euro fiyatlarının düşeceği yok, hükümetin de bir şey yapacağı yok. Yükselmesinin de bir takım sebepleri var. Dünyada küresel olarak doların güçlü ve değerli olması gibi durumlar var. Amerikan Merkez Bankası’nın faiz arttıracak olmasının kesinleşti gibi görünmesi beklentileri arttıracağını gösteriyor. Bu durum ise doların değerini dünyada yükseltiyor. Amerika’nın Türkiye’ye bir takım yaptırımlar uygulaması bizde de Türk Lirasının değerini kaybettiriyor. Türkiye’de artık güven ortamı sarsıldı. Türkiye’de ne yerli ne de yabancı yatırımcı artık işlerin iyi gideceğine inanmıyor. Görüyorum ki artık Türkiye’de mevcut hükümete güven kalmadı. Harcama kalemlerinin kısılması,  gelir getirici önlemlerin alınması ve üretim kaleminin arttırılıp markalaşmaya doğru gidilmesi gerekiyor. Ama bunların hiçbirisi yapılmadığı gibi Sayın Cumhurbaşkanımız yeni bir 400 günlük icraat planı olduğunu söyledi. Burada 100 tane proje var ve hepsi harcama kalemleri içerisinde yer alıyor. Para harcayarak reform yapılmaz. Türkiye zaten finansman sıkıntısı yaşayan bir ülkedir” şeklinde konuştu.

“Şuanda devletin finansman borcu var”

Devletin finansman borcu olduğunu ifade eden Başkan Özman,  “Devlet artık altınla borçlanacak dereceye geldi. Altınla borçlanmak son derece riskli ve riskli olduğu da görünüyor. Hükümet altınla borçlanıyorsa başka bir yerden borç alamıyor ve çok sıkışmış demektir. Hükümette geçen dönem bunu yapmıştı. Belli ki şuanda devletin finansman borcu var. Bütün bu sıkışıkların içerisinde tedbir almak yerine harcama kalemleri yükseltecek olan 100 tane proje açıklaması bana hükümetin inandırıcılığını yitirmesi daha da çok gösteriyor. İcraat noktasında hükümete güven kalmadı. Artık yabancı yatırımcılar Türkiye’den kaçıyor yerli yatırımcılar ise yatırım yapmaya korkuyor” diye konuştu.

“Hazineden sorumlu bakanı görebiliyor muyuz?”

Doların ve Euro’nun bir anda yükselmesiyle birlikte Hazine ve Maliye Bakanını ortalıkta göremediğini belirten Özman, “Ben bir iktisatçı olarak bunları görebiliyorsam ve hükümet bunları göremiyorsa ortada ya bir vurdumduymazlık ya da bir cehalet vardır. Türkiye’de geçen haftanın ortalarından beri piyasalar çalkalanıp döviz kurları rekor üstüne rekor kırıyor. Türk şirketleri ve insanı fakirleşiyorken ortada hazineden sorumlu bakanı görebiliyor muyuz? Çok yetkili bir bakanlık olan Hazine ve Maliye Bakanı kuruldu ama bakan ortada yok. Bu yüzden insanların güveni yok. Konusunda yetkin ve uzman bürokratlar var. Alanlarında uzman bürokratlar olmasına rağmen uygulamaya dönük iradesi yok.  Türkiye ekonomik bir savaşla karşı karşıyadır. Ekonomik bir tehdit var” dedi.

Haber: Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 08.08.2018 09:46
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatanperver 2018-08-07 13:52:34

Türkiye’de 1 milyonun üstünde defineci var kültür varlığı kanununda değişikliğe gidilmesiyle ülkenin yeraltı zenginliklerine yoğunlaşması gerekir.Eee ne demişler ne kadar altın o kadar banknot..,

Avatar
canik 2018-08-07 13:54:21

yabancı yatırımcı niye kaçsınki onun parası değerleniyor yalancılığın luzumu yok israf ı önleyin israfı goygoyculuk yapmayın

Misafir Avatar
onr 2018-08-07 18:51:53 @canik

10 yildir akp nin bakanlarıda aha böyle senin gibi cahil cahil konuşuyor, durum ortada.
almanyada asgari ücretle çalışan biri şuan da aldığı maaşla tam 6 kişi çalıştırabiliyor tr de yani 300euro ya çalışıyoruz tr de onların 300tl si, allhın izniyle 10tl ye kadar inecek. fakirlik sever.

Beğenmedim! (0)
Avatar
onf 2018-08-07 18:46:57

bence dolar düşük şuan 500tl olması lasım, Allahın izniyle dolar/tl 500tl olacakdır.