banner388
banner390
banner410
banner408

Tercih yapacak öğrenciler dikkat!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tercihlerde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Bu sene geçen seneye göre puanlar biraz daha düşecek. Özellikle az tercih edilen bölümlerin puanları düşecek” dedi.

banner269

Tercih yapacak öğrenciler dikkat!

Üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tercihlerde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahseden Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “Bu sene geçen seneye göre puanlar biraz daha düşecek. Özellikle az tercih edilen bölümlerin puanları düşecek” dedi.

31 Temmuz 2018 Salı 16:01
Tercih yapacak öğrenciler dikkat!

Samsun Haber - Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasından sonra tercihlerde dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsetti.

“Öğrenci doğru tercih yapamıyor”

Öğrenci sağlıklı tercih yapamadığı için daha sonra bölümünü değiştirdiğini ve bununda zaman kaybı olduğunu belirten Eğitim İş Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, “En büyük sorun üniversiteye hazırlanan öğrencilerin sınav sonrasındaki alan seçimidir. Dünya’da bütün gelişmiş ülkelerde çok fazla meslek alanda eğitim yapılırken biz de öğrencilerimiz o meslek alanlarına hem ortaöğretim sürecinde hem de lisede doğru tercih yapamıyor. Bu yüzden birçok öğrencimiz gittikleri bölümlerde okullarını değiştirmek zorunda kalıyor. Öğrenci üniversite 2. Sınıfta aslında o bölüme kendisinin ait olmadığını anlıyor. Bu hem ekonomik kayıp hem de öğrenci için zaman kaybı olmuş oluyor. En büyük eksikliğimiz mesleğe yönelememektir” diye ifade etti.

“Gençlerimizin emeklerine yazık oluyor”

Meslek gruplarının ihtiyaçlarının fazlası dahilinde öğrenci yetiştirildiğini ifade eden Başka Kara, “Tüm çocuklar Tıp Fakültesi gibi popüler bölümlere gitmek istiyorlar. Bugün üniversitelerimizin birçoğunun bölümleri boş kalacak. Okullar alana öğrenci yetiştirme konusunda donanımlı değil. Bunların iyi programlanması gerekiyor. Üniversitelere aldığınız her meslek grubunun ihtiyaçlarının gelişmiş ülkelerde %20 fazlası biz de %500 fazlası yetiştiriliyor. Dolayısıyla gençlerimizin emeklerine yazık oluyor. Öğrenciler baştan doğru alan seçmedikleri için işsiz kalıyorlar” şeklinde konuştu.

“Öğrenci seçeceği bölümü iyi araştırmalı”

Öğrencinin seçeceği bölümü ve üniversiteyi iyi araştırması gerektiğini söyleyen Kara, “Öğrenci kendine uygun alanını seçerken puanını değil mesleği düşünerek seçim yapmalıdır. Öğrenci sevdiği meslek grubuna göre tercih yapmalıdır. Puana göre değil kendi yetenek ve eğilimlerine göre seçim yapmalıdır. Tercih süresince öğrencilerimize bütün okullarda özellikle rehber öğretmelerimiz görev alıyorlar. Öğrencilerimiz rehberlik öğretmenlerinden yardım alabilirler. Öğrenci üniversiteyi ve bölümü iyi araştırmalıdır ki daha sonra umudu kırılmasın. Bu sene geçen seneye göre puanlar biraz daha düşürülecek. Özellikle az tercih edilen bölümlerin puanlar düşecek” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
fff 2018-07-31 20:26:47

devletin çok da umrun da değil gençlik felan, o yüzden boşa uğraşıyorsunuz.