banner388

“Sokak aralarını mültecilere teslim ettik”

Ortadoğu’dan Samsun’a gelen mültecilerin, her geçen gün ara mahallelerde yeni dükkanlar açıp işletmeleri Samsunlu vatandaşları endişelendiriyor. İlkadım ilçesinde yoğun olarak dükkanları bulunan vatandaşlara ilçe vatandaşları “Mültecilere sokak aralarını teslim ettik” dedirtiyor.

“Sokak aralarını mültecilere teslim ettik”

Ortadoğu’dan Samsun’a gelen mültecilerin, her geçen gün ara mahallelerde yeni dükkanlar açıp işletmeleri Samsunlu vatandaşları endişelendiriyor. İlkadım ilçesinde yoğun olarak dükkanları bulunan vatandaşlara ilçe vatandaşları “Mültecilere sokak aralarını teslim ettik” dedirtiyor.

15 Eylül 2017 Cuma 18:30
“Sokak aralarını mültecilere teslim ettik”

Samsun Haber – Ortadoğu’dan Türkiye’ye göç eden mülteciler göç ettikleri illerde kendi dillerine hizmet verebilecek şekilde mahalle aralarında işletmeler kurdu. Hatta para transferlerini sağlayacak bankalar kuran mültecilerde her ilde faaliyet göstermekte.

“Kafalarına göre işletmeler kuruyorlar”

Mültecilerin kısa süredeki illerde ki bu gelişimi Samsunlu vatandaşı tedirgin ediyor. Samsun’un İlkadım ilçesi esnafları mülteciler hakkında yorum yapmaktan kaçınsa da İlkadım ilçesinde mahallelerdeki kafeterya ve çay ocaklarında stres atmak için gelen mahalleli, Ortadoğu’dan Türkiye’ye gelen mültecilerin Samsun’un mahalle aralarında kendi dillerine uygun işletme ve banka kurmalarına tepkiyle yaklaşıyor. Samsun’un İlkadım İlçesi Süleymaniye Mahallesine çay içmek için gelen mahalleli G. U. “Sokaklarımızı mültecilere teslim ettik. Kendi dillerinde kafalarına göre fırınlar, bakkallar, kafeteryalar ve hatta bankalar kuruyorlar. Garip olan o ki bu işletmelerden sadece kendileri alışveriş yapıyor. Akşam olduğunda mahalle aralarına giremiyoruz. Kavgaları gürültüleri bitmiyor. Buna nasıl çözüm getirilir bilemiyoruz” diye konuştu.

“Mülteci değil dilenci ithal ettik”

Mahalle aralarının artık tekin olmaktan çok uzak kaldığına değinen 42 yaşındaki mahalleli E. O. “Mültecilerin mahalle aralarında yayılma politikalarının gelecekte başımıza dert olacağını düşünen bir vatandaşım. Sahil vakalarını zaten duymayan kalmadı. Mahalle araları denetlenmiyor. Akşam onlar sokaktayken biz sokağa çıkamıyoruz. Mahalle aralarında neler dönüyor hiç kimse bilmiyor. Gündüzleri bu dükkan sahiplerinin akrabaları sokaklarda dilencilik yapıyor. Mültecilere kucak açarken dilencileri de ithal ettik. Acilen bu sorun çözülmeli” şeklinde konuştu.

“40 Yıllık Türk gibiler”

Bombalardan kaçıp canlarını kurtarmak için ülkemize gelen her insana kapılarımızın sonuna kadar açılmalı diyerek sözlerine başlayan G. S. “Canlarını kurtarmak için vatanımız sonuna kadar kapılarını onlara açtı. Aynı bu uygulama Arakan’da ki Müslümanlara da uygulanmalı. Ancak buraya gelen mültecilerimiz buranın atmosferine kendilerini fazla kaptırdı. Kendi aralarında gruplanarak çeteler kurdular. Bazen yerli vatandaşlarımıza problem çıkarttılar. Sanki 40 yıllık Türk gibiler. Devletin ülkeye giren ve çıkan tüm mültecilerini kontrol altına almalı. Dükkan açıyorlar ama içinde ne yaptıkları belli değil. Biz Türkler dünyanın her yerinde varlık gösterme gücüne sahibiz. Ancak biz kimseye sorun mesele çıkartmadan işimize bakıyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Ekrem BİRCAN

Son Güncelleme: 16.09.2017 16:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zemgin 2017-09-16 09:07:01

Bu daha iyi günlerimiz. Yaşanacaklar geride.Bunları savunanları göreceğiz bakalım.

Avatar
Kenan 2017-09-16 09:28:18

belediye diye birşey yok samsunda, defalarca şikayette bulunmamıza rağmen hiç birşey yapmıyorlar, sadece gazetelerde boy boy reklam yapıyorlar, ben bir daha AK partiye oy vermeyceğim eğer bu başkanlar aday olusa

Avatar
Halil 2017-09-15 20:43:57

Hani yabanci tabelalar yasakti ne oldu yalanmi

Avatar
Suskun 2017-09-15 20:47:01

Atakumda Suriyeliler den geçilmiyor sahillerde sokak aralarında heryerdelersuriye Cumhuriyetine çevirdiler

Avatar
İleri. 2017-09-16 13:48:15

Gece 11den sonra Atakum dan Samsun'a otobüs yok.ama mülteciye iş yeri açma ruhsatı var.başkan iyi çalışıyor.

Avatar
aysel 2017-09-16 19:13:03

Heryerde bizden çok onlar var pazarda parkta mecidiyede ciflikte gittiğimiz hicbiryerde rahat değiliz bizden çok samsunlu oldular misafir gibi davranmiyorlar

Avatar
Şuayip kaya 2017-09-16 16:44:33

Bu mültecilerin Türkiye'ye aşırı bir şekilde alınmaları ve vatandaşlık verilerek kalıcı hale getirilmeleri, ev arsa sahibi yapılmaları bir BOP projesidir ve hükümet hiç iyi niyetli değildir. Bunca insana vayandaşlık verirken bana sormadan yapması bunca şehit verdiğimiz vatan toprağını ayağımızın altından alma planıdır. Milleti tamamen kandırıyorlar. Avrupa ve amerikayla çatışıyor gözükürken vatanımızı karış karış satıyorlar. Ey amerika, ey almanya diye her kavgaya tutuşunda sinsice vatanımız kargaşaya doğru hızla ilerlemekte. Mülteci sorunu hiç masumane değil ülkemizde. Vatanımızı karıştırma ve elimizden alma projesidir. Başarılı olamıyacaklar biz olduğumuz müddetçe lakin yine de başımızı sıkıntıya sokacaklar. Bir an önce bu mültecilere vatandaşlık vermekten ve Türkiyeye kabulden vazgeçmeliyiz sorunu daha fazla büyütmeden. Ve savaş bitmiş olan yerlerden gelenleride hemen iade etmeliyiz. Kalanları da mahallelerden alıp kamplarda bakmalıyız.

Avatar
Serdar 2017-09-16 15:03:43

Aslında Samsun da çok fazla Suriyeli yok..Bizim her yerde gördüklerimiz hali vakti biraz daha yerinde olan İraklılar Hatta onlar Musulda isidden de kaçanlar değil Bağdat tan geldiler....onlarla ySamaya aliscaz şimdilik yapcak bişey yok