banner388

Samsunlu milli sporcunun annesinden sitem!

Türkiye İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı oyuncusu Gamze Çalışkan’ın annesi Neriman Çalışkan, olimpiyatlardan sonra devletinde destek vermediğini ve yaşadıkları zorlukları anlattı.

Samsunlu milli sporcunun annesinden sitem!

Türkiye İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı oyuncusu Gamze Çalışkan’ın annesi Neriman Çalışkan, olimpiyatlardan sonra devletinde destek vermediğini ve yaşadıkları zorlukları anlattı.

25 Ocak 2018 Perşembe 13:28
Samsunlu milli sporcunun annesinden sitem!

Samsun haber - Türkiye İşitme Engelliler Basketbol Milli Takımı oyuncusu Gamze Çalışkan’ın annesi Neriman Çalışkan, Gamze ve İşitme Engelliler Olimpiyatları hakkında Samsunhaber.com’a açıklamalarda bulundu. Anne Çalışkan,  “Çocuklara destek yok, gündeme de getirilmiyor. Sadece bir işitme engelli kızımızı haber yaptılar, diğer kızları yapmadılar. Senelerdir sporla uğraşan, ülkesini temsil eden, gururlandıran insanlara destek verilmiyor. Madem bu işin güvencesi yok, insanların hayatından niye çalıyorsunuz? Başka şeylerle uğraşsın, başka meslek sahibi olsun. Güvence verilmeyecekse çocuklar neden bu işi yapıyor?” dedi.


Anne Çalışkan, “Gamze ilkokula giderken 19 Mayıs İşitme Engelliler Okulu’na, 3-4. Sınıfta Kütahya’ya gitmişlerdi. O zamanlar boyu küçücüktü, hocası “Gamze kesinlikle basketbol oynamalı” dedi. Kütahya’daki ilk birinciliği Gamze sayesinde aldılar, ilk gittiği maç da oydu. “Boyu kısa ama kıvrak hareketlerle uzun boyluların arasından geçti, attı” dedi ama çocuğa bu işi yaparken destek olması gerekiyor federasyonun. Sadece ailenin desteği ya da kendi çabasıyla olmuyor. Milli sporcuların kesinlikle devletten maddi destek alması gerekiyor. Çocuklar olimpiyatlardan sonra o yorgunlukla hiçbir destek alamadan çıktılar.” dedi. 


“İlerilerdeki dönemler beni endişelendiriyor”


Anne Neriman Çalışkan, Gamze’nin üniversiteye girememesinden korktuğunu belirterek, “Basketbolu çok seviyor. Onun sporla uğraşmasından ben çok mutluyum, uğraşsın istiyorum ama ilerilerdeki dönemler Gamze’nin liseden sonra üniversiteye gitme şansı çok az. O yüzden ilerilerdeki dönemler beni endişelendiriyor. Aslında üniversite sınavlarını geçse spor okuyabilir diyorlar, sadece yetenekle aldıkları okullar. Üniversite sınavlarından geçebilse yapar. Şimdi milli sporcu olması hiçbir şey kazandırmıyor, destekleri yok.” Diye konuştu.


“Ben 3 ay Gamze’yi göremedim”


Anne Çalışkan, Gamze’nin kardeşinin bir rahatsızlık geçirdiğinden de bahsederek, “Gamze’nin kardeşi böbreğinden hastalandığında ben Gamze’yi komşuma bırakırdım. Komşumla da kader arkadaşıyız, onun da iki çocuğu işitme engelli. Gamze’ye 3-4 ay boyunca onlar baktılar. Kardeşinin tedavisi için Ankara’daydık, ben 3 ay Gamze’yi göremedim. Kardeşinin durumu şu anda iyi, kontrollere götürüyoruz. Böbreği ben verdim, Gamze’yi ben riske atamam, ben bunu nasıl yaparım? Yaşı küçük olduğu için olmuyordu zaten, böyle bir şeyi zaten yapamazdım ona.” dedi.


 “Bu çocukların niye umudunu kırıyorsunuz?”


Türkiye İşitme Engelli Basketbol Milli Takımının olimpiyatların ardından Polonya'da Avrupa şampiyonu olduktan sonra da bir destek almadığını söyleyen Çalışkan, “Başbakan bir şey demişti, çocuklara Avrupa şampiyonu olduktan sonra 3000 TL destek vereceğiz. Çocuk başına ama hiçbir şey olmadı çocuklara, hiçbir şey verilmedi, üstü kapatıldı, öylece kaldı. Bize söz verdiler, siz birinciliği alın gelin vereceğiz dediler dedi. Bu çocukların niye umudunu kırıyorsunuz? Bunların gündeme gelmesi gerekiyor. Bütün spor dallarındaki engelli çocuklar, hepsi çok yetenekli. Kendilerini öyle bir adapte etmiş ki çocuklar, ilerisini göremeden bağlanıyorlar spora.” şeklinde konuştu.


“Çocuklar neden bu işi yapıyor?”


İşitme Engelli Basketbol Milli Takımı’ndan sadece bir kızla röportaj yapılıp diğer kızlarla röportaj yapılmadığını da söyleyen Çalışkan, “Daha önce haber yapıldı ama Samsun’da bizi temsil eden 3 kızımız var. Gazetecilerin de bir tek kişiyi yayınlaması gerçekten hoş değil. Gazetecinin yaptığı haksızlık bu, düşünmesi gerekirdi. 3’ünü birden yayına alabilirdi, sadece bir kişi oynamıyor çünkü.” dedi.

Haber: Dilek Alabulut


 

Son Güncelleme: 26.01.2018 09:38
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.