banner388

Samsunlu koca yürekli, örnek genç

İşitme engelli bir anne ve babanın oğlu olarak dünyaya gelen ve küçük yaşlardan beri işitme engelli bireylere yardım etmek adına işaret dili tercümanlığı yapan Atakum İşitme Engelliler Spor Klübü Başkanı Tugay Kurtgözlü ile hikayesi, yürüttükleri çalışmalar hakkında konuştuk.

Samsunlu koca yürekli, örnek genç

İşitme engelli bir anne ve babanın oğlu olarak dünyaya gelen ve küçük yaşlardan beri işitme engelli bireylere yardım etmek adına işaret dili tercümanlığı yapan Atakum İşitme Engelliler Spor Klübü Başkanı Tugay Kurtgözlü ile hikayesi, yürüttükleri çalışmalar hakkında konuştuk.

13 Mart 2018 Salı 15:42
Samsunlu koca yürekli, örnek genç

Samsun haber - İşaret Dili Eğitmeni ve Tercümanlığı yapan 25 yaşındaki Atakum İşitme Engelliler Spor Klübü Başkanı Tugay Kurtgözlü, bu sürece girişindeki en büyük etkenin anne ve babasının işitme engelli olması olduğunu belirterek, “Küçük yaşlardan bu yana bireylere yardım etmek adına işaret dili tercümanlığı yapıyordum. Bu tercümanlık sürecini biraz daha yaşım ilerledikçe işitme engelli arkadaşlarımızın da yönlendirilmesi ile beraber daha profesyonel bir şekilde yapmaya karar verdim. Bizler 2015 yılında Atakum Belediyesi destekleriyle kurulduk. Atakum Belediyesi Başkanımız Sayın İshak Taşçı’nın büyük destekleri var. Kendisiyle biz bu derneğin oluşum sürecini konuşurken bize şöyle bir destekte bulundu. Sizler kulübünüzü oluşturun bizler bütün ihtiyaçlarınızda yanınızdayız dedi. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum. Bütün ihtiyaçlarımız, proje çalışmalarımızda bizimle beraber” diye ifade etti.

“Köprü görevini üstlenecek birine ihtiyaç var”

 İşitme engellilerle iletişime geçmek için birine ihtiyaç olduğunu söyleyen Kurtgözlü, “Anne ve babam işitme engelli oldukları için onların çevresindeki insanlarda işitme engelliydi. Bu süreçten dolayı benim ana dilim işaret dili oldu. İşitme engelli bireylerle dışarıdaki konuşan bireyler arasında iletişimi kurabilecek yani köprü görevini üstlenecek birine ihtiyaç var. Bizler hep bu bilinçle büyütüldük. Ailem beni bu bilinçle büyüttü. Zaman ilerledikçe şunu da görüyorsunuz. Sadece anne ve babanızın değil oradaki insanların da hep desteğe ihtiyacı var. Onların sesini duyurabilecek birilerinin olması gerekiyor. Problemleri görüp sıkıntı yaşadıkça bunların çözümlerini de görüyorsunuz. Ben küçük yaşlardan bu yana kendime bir yol haritası oluşturmuştum. Bugün bu çatı altında çalışmalarımızı yürütüyoruz. İlerde de Türkiye’de ilk olacak işitme engellilerden oluşan bir kafe projesi üzerinde çalışıyoruz. Belediye Başkanımız İshak Taşçı her zaman destekçimiz. Bu projenin detayları da ilerleyen zamanlarda daha da netleşecek” şeklinde ifade etti.

“İshak Taşçı her zaman destekçimiz”

İlk zamandan beri her zaman İshak Taşçı’nın desteğini aldıklarını söyleyen Kurtgözlü,“Bizler 2015’ten bu yana çıktığımız bu yolda çok ciddi adımlar attığımızı düşünüyorum. Ulusalda veya yerelde bizimle aynı hedefi savunan birçok sivil toplum kuruluşları projelerimizi örnek almaktalar. Bu da bizi gururlandırıyor. Çünkü iki yıllık bir dernekten örnek alınan dev bir yapıya dönüşmek bizi çok mutlu ediyor. İşitme engellilerin abisi, bütün başarı ve elde edilmiş kazanımların en büyük destekçisi Atakum Belediye Başkanımız İshak Taşçı’dır. Kendisine buradan çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Engelsiz taksi

Yaptıkları projelerin işitme engelliler için çok önemli olduğunu söyleyen Kurtgözü, “Çalışmalarımıza gelecek olursak işitme engelli bireylerin hayatında olumlu etki yaratacak bütün çalışma alanlarında varız. Örneğin bir engelsiz taksi projemiz var. Takdir edersiniz ki işitme engelli bireyler iletişim engeline takılıyorlar. Dışarıdaki bireylerle sürekli bir iletişim problemimiz var. Bu da hayatın birçok yerinde yansıyor. Mesela bir taksi isterken birine onların adına taksiyi çağıracak birisine ihtiyaç var. Bizlerde işitme engelli arkadaşlarımız geç saatlerde ya da acil durumlarda taksi isteyebilir bu yüzden mutlaka birilerinin kapısını çalmaktan ziyade biz onlara birazcık daha bu imkanları tanıyalım dedik ve engelsiz taksi projesine başladık. Bir mesaj atarak ya da WhatsApp üzerinden bir konum atarak artık taksi isteyebiliyorlar. İkinci olarak şuanda Türkiş’de faaliyet göstermek de olan işitme engelliler bilgi merkezi kurduk. Derneğimizin çalışmaları hakkında, belediyenin çalışmaları veya herhangi bir konuda danışmanlık hizmeti almak istediklerinde bilgi merkezimize gelerek oradan bilgi alabiliyorlar” şeklinde konuştu.

Türkiye Bowling Şampiyonası Samsun’da yapılacak

Önümüzdeki hafta Samsun’da Bowling Şampiyonası olduğunu söyleyen Kurtgözlü, “İşitme engelli bireylerin eğitimde de dezavantajı var. Ve işitme engelli arkadaşlarımıza burada kamu personeli seçme sınavının engellilere özel olan EKPSS de bir hazırlık kursu açtık. Dersler tamamen işaret dili tercümanları tarafından veriliyor. Sportif faaliyetlerimiz var. Geçen gün Amasya’da yapılan işitme engelliler güreş turnuvasında, sporcularımız Türkiye Şampiyonu, Türkiye ikincisi ve üçüncüsü oldular. Önümüzdeki hafta ilimizde gerçekleşecek Türkiye Bowling Şampiyonası var” diye ifade etti.

Son Güncelleme: 07.08.2018 12:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.