banner388
banner390
banner410
banner408

Samsunlu çiftçiler bahçeleri terk ediyor!

Türkiye’de ve Samsun’da çiftçinin artık bahçeleri terk ettiğini belirten ZMO eski Başkanı Hayati Tosun, “Tarımda üretimdeki çiftçi sayısı bakımından Samsun Türkiye genelindeki tüm iller içerisinde en fazla üretici kaybeden 4. ildir” dedi.

banner269

Samsunlu çiftçiler bahçeleri terk ediyor!

Türkiye’de ve Samsun’da çiftçinin artık bahçeleri terk ettiğini belirten ZMO eski Başkanı Hayati Tosun, “Tarımda üretimdeki çiftçi sayısı bakımından Samsun Türkiye genelindeki tüm iller içerisinde en fazla üretici kaybeden 4. ildir” dedi.

24 Ekim 2018 Çarşamba 11:53
Samsunlu çiftçiler bahçeleri terk ediyor!

Samsun Haber – Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) eski Başkanı Hayati Tosun, Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı. Tosun, kendi çiftçimize destek verilmediğini belirterek bu şekilde üreticinin arazisinde üretim yapmasının mümkün olmadığını söyledi.

Samsun 4. sırada

ZMO eski Başkanı Hayati Tosun, “Tarımda üretimdeki çiftçi sayısı bakımından Samsun Türkiye genelindeki tüm iller içerisinde en fazla üretici kaybeden 4. İldir. Tarımda üretici kaybeden illerin ilk sırasında Antalya, ikinci sırasında Konya, üçüncü sırada Manisa, dördüncü sırada Samsun ve beşinci sırada ise Hatay yer alıyor. Neredeyse Türkiye’nin dört bir yanında üretici ciddi anlamda kan kaybediyor. Bu artan maliyetlerle üretim para kazandırmıyor. Yılbaşındaki dolar kuru ile bugünkü dolar kurunu ithal ettiğimiz toptan tarım ürünlerinin rakamları ile çarptığımız zaman oluşacak olan kur farkı sadece devletin üreticiye vermiş olduğu bir yıllık destekten fazladır. Sözde üreticiye destek verenler aslında yurtdışında yabancı ülkenin çiftçilerine destek veriyor. Biz fiyat olarak bunu artan fiyatlar dahi olsa kendi üreticimize versek bugün oluşacak olan para ve sermaye sosyal refahı, üreticinin ekonomisini, üreticinin alım gücünü, üreticinin ticaret yaptığı insanların para kazanmasını oradan da devletin para almasını sağlayacaktır” diye konuştu.

Tarım politikaları çiftçiyi desteklemiyor mu?

Hükümetin üreticinin yanında olması gerektiğini ve aksi takdirde çiftçinin bahçelere dönmeyeceğini belirten Tosun, “Sadece ithalat politikalarıyla sürekli kan kaybeder konuma geldik. Hükümet alsın ama vatandaşın hakkını ve menfaatini korusunlar. Politikalar ve yaptıkları icraatlar kesinlikle bunu desteklemek yönünde değil. Üreticinin işine dönmesi çok zor ve işin en kötü tarafı da budur. Bu çağda artık Büyükşehir Belediyesi biz buraya su götürdük diye övünüyorsa işte o zaman sıkıntı var demektir. Hem üreticiye daha düşük fiyata ürün sattırılıyor hem de ürünü yurtdışından ithal ediyoruz. Bu şekilde üreticinin arazisinde üretim yapması mümkün değildir. Tarım arazisi ve üreticisini kaybederek devam ediyoruz. Tarım yaşamın olmazsa olmazıdır. Tarım üzerinden siyaset yapmamamız gerekiyor” şeklinde ifade etti.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Esnaf 2018-10-24 13:20:13

Evet kendi ciftcine gelince ürünü alırken öldürüyosun ithal ederken de güle oynaya türk parasını dolar yapıp dışarıya paranı fazlasıyla akitiyosun sonra çiftçi ara.zenginin yatına bedava mazot çiftçiye de mazotu verirken türlü türlü işkence.havza da arazimiz bol ama suya gelince günde 1 saat içme suyu ver.e tarlaya su,onunda Cevabı Allah versin kendi ülkemde soya yıl yetistremiyorsun.dusmanim desteğin Amerikalı dan çekiyorsun.altini Erzincan da madenden çıkarıp isliyemiyorsun,düşmanım dediğin Amerikalı çıkarıp gotursunsanada %20 vergisini versin.boyle iyimi

Avatar
Cemal 2018-10-24 14:16:17

Vah vah. Memleketin haline. Yıllardır uyardık. Dinleyen olmadı. Merak etmeyin siz satarsınız. İsrail'li gelir alır. Üretir. Sonra yerlilikten millilikten falan bahsedersiniz. İğreniyorum.