banner388

Samsun’daki acil servislerdeki yoğunluğun nedeni ne?

Samsun’da bulunan hastanelerin acil servislerinin yeterli olup olmadığı ile ilgili Tabipler Odası Samsun Şube Başkanı Murat Erkan, “Acile gelen hastaların yarısından çoğu acil hasta değil. Samsun’da bulunan hastanelerimizin acillerinde kapasiteyle alakalı bir sıkıntı yok” dedi.

Samsun’daki acil servislerdeki yoğunluğun nedeni ne?

Samsun’da bulunan hastanelerin acil servislerinin yeterli olup olmadığı ile ilgili Tabipler Odası Samsun Şube Başkanı Murat Erkan, “Acile gelen hastaların yarısından çoğu acil hasta değil. Samsun’da bulunan hastanelerimizin acillerinde kapasiteyle alakalı bir sıkıntı yok” dedi.

24 Eylül 2018 Pazartesi 11:45
Samsun’daki acil servislerdeki yoğunluğun nedeni ne?

Samsun Haber -Tabipler Odası Samsun Şube Başkanı Murat Erkan, Samsun’da bulunan hastanelerin acil servislerinin yeterli olup olmadığı ile ilgili Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.

“Var olan bir sistem var ama işletilmiyor”

Sağlıkta asıl sorunun sistemle alakası olduğunu belirten Tabipler Odası Samsun Şube Başkanı Murat Erkan, “Aslında Türkiye’de sistemle ilgili bir sıkıntı var. Sağlıkla ilgili tüm sorunların başında sistemsel sıkıntı var. Hastanelerin acillerindeki yoğunluğun sebebine bakıyoruz ve yine sistemsel bir sıkıntı olduğunu görüyoruz. Acil servisin başvurularına baktığımızda acil servislerdeki hastaların %80’i acil değil. 2004 yılında pilot uygulaması başlayan, 2009 yılında ise Türkiye’nin tamamında uygulamaya geçirilen aile hekimliği sisteminin bir türlü olması gerektiği gibi oturtulamamasıdır. İkinci olarak ise sevk zorunluluğunun oturtulamaması olumsuz etkiler yaratmaktadır. Var olan bir sistem var ama işletilmiyor. Kişi önce aile hekimine gidecek ki orada tedavisi yeterli olmazsa acile gönderilmelidir. Sorun yaşamadığınız bir sağlık hizmeti istiyorsanız eğer orada bir düzen kurulmasına izin vermelisiniz. Biz bakıyoruz ki büyün vatandaşlarımız doğrudan hekimini seçme özgürlüğü ve ne yazık ki sağlık alanında yapılan popülizmin bir yansıması olarak hastanelere doluşuyorlar” diye ifade etti.

“O kadar hastaya 3 doktor bakamaz”

Acil servislerinin gereksiz yere dolup taştığını ifade eden Başkan Erkan, “Normalde günlük 800 bin kapasitesi olan bir hastanede 6 bin tane hastanın poliklinik ve acil servislerinde olduğu zaman o hastanenin idarecisinin de artık yapacak bir şeyi yok. Sevk zincirinin mutlaka oturtulması gerekiyor ki gereksiz yere bekleyen ve acilleri işgal eden özellikle de mağdur olan vatandaşlarımız olmasın. Bundan yaklaşık 7-8 ay önce dönemin Sağlık Bakanı ve aynı zamanda Samsun Milletvekili olan Ahmet Demircan döneminde 5 ilde sevk zinciri ile ilgili pilot uygulama başlatılmıştı. Bu bir başlangıç demiştik ama artık o da gitti. Bir hastanenin aciline günde bin hastanın geldiğini düşünün ve bu bin hastaya ise 3 doktor bakıyor. Tabii ki o kadar hastaya 3 doktor bakamaz. Acile gelen hastaların yarısından çoğu acil hasta değil. Samsun’da bulunan hastanelerimizin acillerinde kapasiteyle alakalı bir sıkıntı yok” şeklinde konuştu.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-09-24 12:19:19

Şahsen ben hastaneye gitmiyorum. Hastalıkların yüzde doksanının sebebi yediklerinizdir. Protein ağırlıklı beslenin, ekmek ve şekerden uzak durun. Ne olursa olsun bunları yemeyin. Aralıklı oruç tutun. 2 öğünden fazla yemeyin. 3 günden fazla egzersizsiz durmayın. Ter atın. Göreceksiniz hasta da olmayacaksınız.

Avatar
canik-li 2018-09-24 14:18:59

Millete iş yerleri izin vermiyor.Mırın gırın yapıyor.NApsın millet akşama gidiyor.Yüzdelik dilime vurun %15 i garanti bu nedenle acile gidiyor.

Avatar
Ahmed Arif 2018-09-24 16:14:40

Ben de sağlıkçıyım ve acil servise hizmet veren bir birimdeyim. İnsanlar vara yoğa acile koşuyor. Gecenin bir vaktinde genci yaşlısı en basit bir sağlık problemi için acilde. Düşünce ne anlamıyorum. Ben psikolojik olduğunu düşünüyorum. Oraya gelince iyileşiyor galiba insanlar!..

Avatar
Orhan ölmez 2018-09-24 16:34:38

Acil servisin % 30 unu geçerken bi baktiralimlar oluşturuyor...

Avatar
2018-09-25 13:48:59

Mecbur gidiyoruz saglık ocagındaki doltor hiçbşeyden anlamıyo ben bilmem polikinlige görün falan diyo bizde işlerimize bakmak için acile gidip igne yiyip hemen ayaga kalkmaya çalışıyoruz ..