banner388

Samsun’da tarihi ihanet!

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğinden beri atıl durumda bırakıldığını, kapı tokmaklarının el işçiliği ile yapıldığı Ambarhan’ın çatısına yapılacak olan çelik konstrüksiyonun da ihanet olacağını söyledi.

Samsun’da tarihi ihanet!

Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin Büyükşehir Belediyesi’ne geçtiğinden beri atıl durumda bırakıldığını, kapı tokmaklarının el işçiliği ile yapıldığı Ambarhan’ın çatısına yapılacak olan çelik konstrüksiyonun da ihanet olacağını söyledi.

26 Ağustos 2017 Cumartesi 16:24
Samsun’da tarihi ihanet!

Samsun haber - Ladik Ambarköy Açık Hava Müzesi’nin Ladik’in turizmine değer kattığını belirten Ladik Belediye Başkanı Selim Özbalcı, “4 yıl önce buradan ayrılan kaymakamımızın girişimleri ile bir tarla üzerine tarih konuldu. Biz burayı yine ortada kaldığı için devletten alıp, çevre düzenlemesini yapalım, projenin geri kalan kısımlarını yapalım ve Kültür ve Turizm Bakanlığından da kaynak alabileceğimizi düşündük. Kültür ve Turizm Bakanlığı yüzde 50’yi aşmış bir projede destek veriyor” dedi.

BÜYÜKŞEHİR ATIL BIRAKTI

Büyükşehir Belediyesi’ne geçtikten sonra Ambarköy Açık Hava Müzesi atıl durumda bırakıldığını belirten Başkan Özbalcı, “Birçok Avrupa ülkelerinde bu tür bölgeler var ama bu bölgelerin kompleks olarak bir arada olduğu bir yer yok. Burada bir köy hayatında ne varsa her şey var. Burada tarihi ahşap camimiz var, büyük bir hanımız var. Handa tarihi müzemiz var. Müzemizin içerisinde çok güzel şeyler var. Değirmenlerimiz var, köy fırınlarımız var, köy okulumuz var. Bunlar orada bir kompleks olarak mevcut. Özellikle oradaki hanın üst tarafına ahşaptan odalar yapılmak suretiyle konaklama imkanları da sağlanacaktı. Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, bize ‘sen çıkışamazsın, burası büyük bir proje, biz alalım’ dedi. Bizde ‘burayı Ladik’e kazandıralım’ dedik. Büyükşehir Belediyemiz burayı yaklaşık olarak 1,5 sene önce aldı ama şuana kadar herhangi bir hareketlilik yok. Alındıktan sonra burası atıl bırakıldı. Ladik ilçesinde turizmin canlandırılması gerekiyor. İnsanlar imkan bulmuş, böyle bir yer yapmış ve bu yerin yaşatılması gerekiyordu” diye konuştu.

ÇELİK KONSTRÜKSİYON OLURSA İHANET OLUR

Ambarhan’ın çatısının çelik konstrüksiyon yapılmasının ihanet olacağının altını çizen Başkan Özbalcı, “Çelik konstrüksiyonla çatı yapılacağını duyduk. Bunun olması mümkün değil. Oraya emek veren insanlara çok büyük bir yanlış olur. Orada daha önce yapılan proje ahşaptan odaların yapılması, eski hanlar nasılsa öyle bir hanın orada işlemesi gerekiyordu. Oranın doğal olması lazımdı. Kaymakamımızla görüşüyoruz, valimize bu işin olamayacağını, çelik konstrüksiyonun buraya ihanet olacağını söyledik. Bu hanın kapı tokmaklarına kadar her şey el işçiliğidir. Buraya çelik konstrüksiyon çatısı yapılmaz. Buraya ahşaptan odaların yapılması gerekir, konaklama imkanı olması lazım. Burası işletme olarak açılması gerekir. Gelen insanların burada ihtiyaçlarının giderilmesi gerekir. Fakat bunların hiçbirisi olmadığı gibi çevre düzenlemesi de berbat durumda. 3 yıldır oraya en ufak bir şey yapılmadı. Demek ki sıra gelmedi.

AMBARKÖY AÇIK HAVA MÜZESİ

Dönemin Ladik Kaymakamı Kadir Perçi’nin 2012 yılında başlattığı Ambarköy Açık Hava Müzesi, 13 bin 700 metrekare alana kurulmuş olup, 17, 18 ve 19. yüzyıla ait ahşap ambar, ev ve caminin bulunduğu tarihi köylerde bulunan yapılar vatandaşlardan bağış olarak alındı. Yaklaşık 3 milyon liralık projeye 150 kişi ve kuruluşun hibe desteği ile yapıldı.

Haber: Gökhan İçkilli – Tolga Birgücü

Son Güncelleme: 28.08.2017 12:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.