banner388

Samsun’da işletmelerde kız çocuklarına satış yok

AHBAP Hareketinin başlatmış olduğu çocuk geline hayır projesi kapsamında Samsun’daki birçok kuaför ve gelinlikçi camlarına ‘Bu işyerinde18 yaşından küçüklere gelin başı ve makyaj yapılmaz’, ‘Bu işyerinde18 yaşından küçüklere gelinlik satışı yapılmaz’ yazılı afişler asılarak bir farkındalık projesi başlatıldı.

Samsun’da işletmelerde kız çocuklarına satış yok

AHBAP Hareketinin başlatmış olduğu çocuk geline hayır projesi kapsamında Samsun’daki birçok kuaför ve gelinlikçi camlarına ‘Bu işyerinde18 yaşından küçüklere gelin başı ve makyaj yapılmaz’, ‘Bu işyerinde18 yaşından küçüklere gelinlik satışı yapılmaz’ yazılı afişler asılarak bir farkındalık projesi başlatıldı.

15 Mart 2018 Perşembe 17:46

Samsun haber – Tüm Türkiye’de başlayacak olan ve ilk adımın Samsun’da atıldığı çocuk geline hayır adlı projeyle ilgili önemli bilgiler veren AHBAP Samsun İl Temsilcisi Yardımcısı Doğukan Ekiz, “AHBAP’ın kuruluşundan beri bu faaliyetleri değerlendiriyoruz. En sonunda bir çocuk gelin projemiz oldu. Biliyorsunuz ki çocuk gelinler ülkemizin ve bizlerin ortak kanayan yarasıdır. Bizde bu konudan muzdarip olduğumuz için bir farkındalık yaratmak amacıyla afişler hazırlayıp Samsun’daki ve Türkiye’deki tüm gelinlikçilere ve kuaförlere asıp oradaki çalışanları da bilgilendirme şeklinde bir projemiz var. Şuanda da bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz” şeklinde ifade etti.

“Çocuk gelinlerle karşılaşıyoruz”

Çocuk geline çoğu insan gibi tepki gösterdikleri için böyle bir proje yapmak istediklerini söyleyen Ekiz, “Gerçekten bu konuda da olumlu dönüşler aldık. Şuanda Samsun’da yaktığımız bu meşale Türkiye’deki tüm AHBAP illerinin ortak bir çalışmasıyla gerçekten güzel bir sonuç alacağımıza inanıyoruz. Daha çok kırsal kesimde ve eğitimin daha düşük olduğu yerlerde çocuk gelinlerle karşılaşıyoruz. Bundan dolayı bizde çoğu insan gibi tepki gösterdiğimiz için de tüm AHBAP ekibi ile ortak karar alarak böyle bir proje yapmaya karar verdik.

Bazı esnaflar afişleri kaldırdı

Projeye destek olan ve camlarına bu afişleri asan Samsun’daki bazı gelinlikçilerin maddi kaygılar yüzünden afişleri indirdiği görüldü.

 “Herkese farkındalık yaratmak”

Bütün amaçlarının çocuk gelin olmaması yönünde olduğunu söyleyen Ekiz, “Amacımız Samsun’da bu tür olaylar çok fazla olmasa da daha çok Güneydoğu Anadolu, Doğu Bölgesinde yaşayan insanlar olmak üzere herkese farkındalık yaratmak. Sesimizi duyurmak istiyoruz. Devlet yetkililerinin ve daha çok kırsal kesimde yaşayan insanların bu projeyi görüp bir harekete geçmesini istiyoruz. Şuana kadar afişleri astığımız çoğu esnaf bize katıldı ve olumsuz karşılamadı. Bu yüzden bu esnaflara çok teşekkür ediyoruz. İçlerinde olumsuz karşılayan ve tepki gösteren esnaflar da oldu. Bazı esnafların ise afişleri daha sonra kaldırdığını gördük ve üzüldük. Bundan sonrada tüm Türkiye’de çocuk gelinlere hayır konusunun bilinci uyansın istiyoruz. Bütün hedef ve amacımız bu yöndedir. Samsun’da gittiğimiz esnafların genelinin düşüncesi çocuk gelin olmaması yönünde. Biz de bu çocuk gelin konusunun dezavantajlarından bahsediyoruz. Çoğu esnafta bize hak veriyor. Çok yakında diğer illerde de projemiz başlayacak” şeklinde konuştu.

“Çocuklar hiçbir şeyin bilinci ve farkında değil”

Nilgün Kuaförün sahibi Nilgün Çelik’te kuaför salonuna afiş asarak AHBAP Derneğinin başlatmış olduğu çocuk geline hayır projesine destek verdiğini söyleyerek, “30 senedir meslek hayatım var. 12 yıldır da kendi salonum var. Ben çocuk gelin konusunda her zaman çok hassas oldum. Çocuk gelinlere yardım etmek de bir istismar oluyor. Bu projede bilhassa kendim de olmak istedim. Çocuklar hiçbir şeyin bilinci ve farkında değil. Bir çocuğun gelin olması kadar kötü bir durum olmaz.  Ben çocuk gelin için saç ve makyaj yapmadım. Samsun’da az olabilir ama doğu bölgelerinde bu durum daha fazla yaşanıyor” dedi.

Haber: Müberra TAŞÇI

Kameraman: Dilek ALABULUT

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
SAMSUNLU 2018-03-16 08:47:21

gereçekten çokgüzel bir uygulama.Düşünen kişileri tebrik ediyorum