banner388

Samsun’da inşaat sektörü geriliyor

Samsun inşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cevat Öncü, 2017’de inşaat sektörünün nasıl geçtiğinden ve 2018’de nasıl olacağından bahsederken, “2017 yılında inşaat sektörü için çok iyi geçmedi. 2018 beklentileri olarak çok iyimser değiliz” dedi.

Samsun’da inşaat sektörü geriliyor

Samsun inşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cevat Öncü, 2017’de inşaat sektörünün nasıl geçtiğinden ve 2018’de nasıl olacağından bahsederken, “2017 yılında inşaat sektörü için çok iyi geçmedi. 2018 beklentileri olarak çok iyimser değiliz” dedi.

28 Aralık 2017 Perşembe 10:23
Samsun’da inşaat sektörü geriliyor

Samsun haber - Samsun İnşaat Mühendisleri Odası Şube Başkanı Cevat Öncü, 2017’de inşaat sektörünün iyi geçmediğinden ve nedenlerinden bahsederken, “Şu anki tıkanma da zaten bir mana da ekonomideki genel durgunlukla da paralel. Farklı sektörlerde bulunan insanların da inşaat sektörü içerisinde rol almasının da bunda bir rolü var” diye konuştu.

“20 bin 500 konut satışı olmuş”

2017 yılının iyi geçmediğinden ve nedenlerinden bahseden Öncü, “2017 yılında inşaat sektörü için çok iyi geçmedi. Tüm istatistikler elimizde yok ama 2016 yılında Samsun için bakacak olursak aşağı yukarı 20 bin 500 konuş satışı olmuş. 2017’de inşaat sektöründeki beklenen büyümeye göre aşağı yukarı %15 gibi artması beklenirken o düzeyde artmamış ve %5 gibi bir artış göstermiş. 21 bin 500 civarında konut satışı gerçekleşmiş. Bu da piyasadaki durgunlukla alakalı bir durum. İnşaat sektörü genelde tüm sektörler içerisinde ekonominin içerisindeki payına baktığınız zaman direkt olarak %10’unu çeviriyor ülke ekonomisinin dolaylı etkileriyle beraber %15’lere yaklaşıyor bazı sektörlerle birlikte. Bunun için ekonominin lokomotifi diyebileceğimiz sektörlerden biridir inşaat sektörü. Ancak son dönemlerde gelişmiş ülkelerin bizden önce yaşadığı süreçlere benzer şekilde sürekli konut üreterek konut satışını üretimini ve satışına bağlı bir inşaat sektörünün çok sağlıklı gelişmeyeceğini söylüyorduk biz zaten. Şu anki tıkanma da zaten bir manada ekonomideki genel durgunlukla da paralel olarak farklı sektörlerde bulunan insanların da inşaat sektörü içerisinde rol almasının da bunda bir rolü var” şeklinde konuştu.

“Hükümet düzeyinde bir takım tedbirler alınması lazım”

2018 yılının daha iyi olacağına dair emarelerin olmadığından ve durgunluğun aşılması için ulusal düzeyde tedbirlerin alınmasını gerektiğini söyleyen Öncü, “Türkiye bilindiği gibi önemli bir demir-çelik üreticisi. Ve önemli bir çimento üreticisi durumunda. Ve diğer inşaat sektöründe kullanılan seramik, parke ve benzeri gibi yapı kimyasalları gibi ürünleri de ele aldığımızda ülkemizde önemli oranda üretim var. Yani iç ticareti doğrudan etkileyen bir durum. Aynı zamanda iş gücü olarak da inşaatlarda çalışan insanların pek çoğu yerel iş gücüne dayanıyor. Samsun’da yapılan inşaatların neredeyse tamamına yakınında Samsunlu usta işçi çalıştığını görebilirsiniz. Bu sektördeki durgunluğun aşılması için ulusal düzeyde yani hükümet düzeyinde bir takım tedbirler alınması lazım” dedi.

“Sektör açısından sağlıklı değil”

İmar yönetmeliklerinin çok sık değiştiğini ve 2018’de beklentilerinin iyi olmadığını söyleyen Öncü, “Samsun’da birkaç yıldır piyasada az fazla,  satın alma gücündeki azalma ile hane halklarının borçlanma oranındaki yükseklik, ticaretteki daralma her sektörde bunların hepsini birleştirdiğimiz zaman inşaat sektörü konut üreterek büyüyen bir sektör olmamalı. Ülkemizde imar yönetmelikleri çok sık değişiyor. Geçtiğimiz yıl yayınlanan bir yürürlüğün daha yürürlüğe girmeden üzerinde bir değişiklik daha yapıldı. Bu kadar sık değiştirilen yönetmelikler de sektör açısından sağlıklı değil” diye konuştu.

Son Güncelleme: 29.12.2017 09:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
memoli 2017-12-28 11:54:17

samsunda ve ülkemde yalanci bayram bahar var. gelisen birsey yok ilerlemiyoruzda sadece yol bina yapip kendimizi ve milleti kandiriyoruz, ülkede özellesme adi altinda satilan yerlerin yarisini alamayiz yapilan köprü yolu satsakbile. birde o yol köprü havaalani zaten bizim degil gecmeyenin bile parasini ödüyor devlet malesef durum bu. ilerledik bina yaparakmi hayret

Avatar
M.Kara 2017-12-28 16:51:44

Niye her beton olsun diye mi tedbir alınacak, Tarıma uygun araziler,bile imara açılmış zaten!.

Avatar
bilen 2017-12-28 12:14:25

2017 14,500 adet 2016 14.816 adet daire satışı çıkıyor istatisliklerde daire satılmıyorsa yüksek faizlerden satılmıyor devlet ne yapsın