banner388

Samsun nasıl kalkınır?

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Vedat Ceyhan, Samsun’un kalkınmasının temel dinamiğinin OMÜ olduğunu ifade etti.

Samsun nasıl kalkınır?

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektör Yardımcısı Vedat Ceyhan, Samsun’un kalkınmasının temel dinamiğinin OMÜ olduğunu ifade etti.

09 Eylül 2017 Cumartesi 10:06
Samsun nasıl kalkınır?

Samsun haber - OMÜ Rektör Yardımcısı Ekonomist Vedat Ceyhan, Tolga Birgücü’nün sorularını yanıtladı.  Üniversite olarak ciddi roller üstlendiklerini ifade eden Vedat Ceyhan, “Üniversitemiz, gerek Samsun’un kalkınmasının gerekse bölgesel ve ulusal kalkınmanın önemli aktörlerinden birisidir” dedi.

Bize ilk olarak, kısaca Samsun’un ekonomisinden söz eder misiniz?


Sahip olduğu nüfus ve güçlü ekonomik yapısı ile Samsun, Karadeniz Bölgesi’nin ve Türkiye’nin çok önemli bir şehri konumundadır. Sosyo-ekonomik açıdan Samsun, gelişmiş iller kategorisinde yer almaktadır. Geçmişte tarım sektörünün ağırlıkta olduğu Samsun’da, günümüzde sanayi ve hizmet sektörlerinin katma değere olan katkıları hızla artmaktadır. Samsun’da üretilen tarım ürünleri ve tarıma dayalı sanayi ürünleri hem yerel ihtiyaçları karşılamakta hem de ihracat yoluyla şehir ekonomisine kayda değer katkılar sağlamaktadır. Uluslararası limanları, demiryolları, denizyolu, karayolu ve havayolu bağlantıları ve taşımacılığa uygun altyapısı ve coğrafi konumunun verdiği avantajlar ile Samsun, Türkiye’nin lojistik merkezlerinden biri olma yolunda hızla ilerlemektedir. 

SAMSUN, ‘SAĞLIK KENTİ’ OLMA KONUSUNDA İDDİALI


Başta bakır, gübre ve sigara fabrikaları olmak üzere Samsun’da çok sayıda büyük ölçekli sanayi işletmesi faaliyet göstermektedir. 900 civarında kayıtlı sanayi işletmesi bulunan şehrimiz, Türkiye’nin sanayisi gelişmiş illeri arasında yer almaktadır. Diğer taraftan Samsun sahip olduğu 8 hastane ile Karadeniz Bölgesinin sağlık altyapısı en gelişmiş kenti olarak da ön plana çıkmaktadır. Buna koşut olarak; tıbbi ve cerrahi el alet imalatı konusunda Türkiye’de önemli merkezlerden biri olması, Samsunumuzu “sağlık kenti” olma konusunda daha iddialı konuma getirmektedir. Turizm açısından baktığımızda ise bu alanın Samsun ekonomisindeki payı az olmakla birlikte, son yıllarda yapılan yatırımlarla ve gerçekleştirilen çalışmalarla gelecek vadeden bir alt sektör olduğu görülmektedir.  

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin Samsun ekonomisindeki yeri nedir?


ULUSAL KALKINMANIN ÖNEMLİ AKTÖRLERİNDEN


Samsun’daki hayatın akışının vazgeçilmez bir aktörü olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi; Samsun şehrine ve ekonomisine, Samsun halkının refahına ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan büyük katkılarda bulunmaktadır. Bilgi üretme, icat yapma, yenilikçilik, girişimciliği destekleme, yeni iş imkânları sağlama gibi birçok alanda ciddi roller üstlenmiş olan Üniversitemiz, gerek Samsun’un kalkınmasının gerekse bölgesel ve ulusal kalkınmanın önemli aktörlerinden birisidir.

OMÜ REFAHA KATKI SAĞLIYOR


OMÜ; Samsun ekonomisini destekleyebilmek amacıyla kendini temel araştırma merkezi olarak gören geleneksel yapısından, girişimcilik unsurlarının üniversite uygulamalarına üst düzeyde nüfuz ettiği yeni kurumsal yapısına dönüşüm sürecini yaşamaktadır. Bu bağlamda özgün, araştırıcı ve yenilikçi bir kimlikle, geleceğe dönük güçlü bir konuma ulaşmak için kurumsal yapısında ciddi değişimleri göze alan Üniversitemiz bilim, eğitim-öğretim ve girişimcilik olmak üzere üç temel eksen üzerine odaklanarak Samsun ve toplum refahına yaptığı katkıyı artırma çabası içindedir. OMÜ, Samsun’da akademik çevre ile iş dünyası arasındaki ilişkilere farklı bir boyut kazandırma yolunda çalışmalarını sürdürmektedir. Üniversitemiz, bilgi ekonomisi ve toplumunun destekleyicisi olan, ekonomik istikrara katkı sağlayan, sosyal yaşama güç katan, kültürel kaynakların temelini oluşturan ve güçlendiren, Samsun’un dışa açılmasını sağlayan, yenilikçi faaliyetler ile girişimciliğin temel kaynağı olan önemli bir kurumdur. Akademik girişimcilik yoluyla Samsun ekonomisinde oldukça aktif bir rol üstlenen OMÜ; bu kapsamda sözleşmeli araştırmalar, danışmanlık, bilimsel projeler, dış eğitim, patent-lisans, marka oluşturma, uzun süreli iş birliği, eğitim-öğretim müfredatının piyasa koşullarına göre düzenlenmesi gibi faaliyetler üzerinde yoğunlaşmaktadır. 

OMÜ’nün Samsun ekonomisindeki akademik rolü nedir?


“OMÜ’NÜN ANAHTAR ROLÜ VAR”


OMÜ’nün Samsun için bir diğer önemi, yüksek katma değerli faaliyetleri geliştirme ve Samsun’a çekmek için gerekli bilginin üretilmesi ve transferi sürecindeki rollerinden kaynaklanmaktadır. OMÜ; geliştirdiği teknolojik yenilikler ve bilgi üreten akademisyenlerinin yanı sıra öğretmenler, araştırmacılar, girişimciler ve diğer bireylerin eğitiminde önemli bir rol almaktadır. Aynı zamanda Samsun’da üretilen ürün ve hizmetlerin en önemli müşterilerinden biri de olan OMÜ, büyük çoğunluğu küçük işletmelerden oluşan yerel katma değer zincirinin oluşmasında ve gelişmesinde anahtar bir rol oynamaktadır. 

PATENT VE LİSANS FAALİYETLERİ HIZLANDIRILDI


Samsun şehrinin marka değeri ile gelişimine ivme kazandıran OMÜ; yeni dönemde öğrencilerini, akademisyenlerini ve çalışanlarını girişimciliğe ve girişim yapmaya özendirme yönünde önemli bir iradeye sahip olarak çalışmaktadır. Üniversitemiz, Samsun iş dünyasıyla iş birliği içinde kurduğu Teknopark ve kendi bünyesinde oluşturduğu Teknoloji Transfer Ofisi (OMÜ-TTO) ile patent ve lisans faaliyetlerini hızlandırarak, Samsun ekonomisine katkılarına devam etmektedir. Bu birimlerde oluşturulan ürünlerin, faydalı modellerin ve hakların ticarileşmesi yoluyla oluşturulan servetin iş dünyasının tarafları ile araştırmacılar arasında paylaşılması şehrimiz için büyük fırsatlar oluşturmaktadır. 

İŞ BİRLİĞİNİN KURUMSAL ADRESİ: ÜNİVERSİTE DANIŞMA KURULU


OMÜ’nün, yeni dönemde bu amaçla hayata geçirdiği en önemli adımlardan biri “Üniversite Danışma Kurulu” olmuştur. Öyle ki; Samsundaki iş dünyasının gereksinimleri doğrultusunda bilgi üretme motivasyonuyla ve gerekli verileri birinci elden alma gayesiyle oluşturulan “Üniversite Danışma Kurulu” şehir ve iş dünyası ile ilişkileri ve iş birliğini kurumsal bir yapıya oturtma sürecinde hayati bir işlevle donanmıştır. Samsun sanayicileri, iş adamları ve ilin diğer bütün kesimleriyle olan iletişim ve etkileşimini etkili ve süreğen bir ritimde var kılmayı hedefleyen OMÜ, girişimci yeni nesil üniversite olma yolunda hızla ilerleyecek ve Samsun ekonomisine katkısını istenen seviyelere çıkaracaktır. 
 

Son Güncelleme: 09.09.2017 10:41
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
zeki 2017-09-09 11:40:13

Kalkınmak için üretim şart bununda bu şehirde tahminimce Ulusoy un yapacak eminim zamanla Torku örneği gibi olacaklar.