banner388

Samsun'da Büyük Tehlike!.. Onu Yiyenler 6 saat Sonra Ölüyor!

Ölümlerle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinde yüzde 10'luk artışla Samsun ilk sıralarda yer alıyor.

Samsun'da Büyük Tehlike!.. Onu Yiyenler 6 saat Sonra Ölüyor!

Ölümlerle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinde yüzde 10'luk artışla Samsun ilk sıralarda yer alıyor.

19 Ekim 2016 Çarşamba 13:03
Samsun'da Büyük Tehlike!..  Onu Yiyenler 6 saat Sonra Ölüyor!
Sonbaharda yağışların artmasıyla birlikte doğada yetişen mantarların üremesinde Karadeniz Bölgesinde Samsun başta olmak üzere mantar tüketiminin artmasına bağlı ölümle sonuçlanabilen zehirlenme vakaları artış gösterdi.Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Ulusal Zehir Danışma merkezine yapılan zehirlenme başvurularında geçtiğimiz yıla göre gözlenen yaklaşık yüzde 10'luk bir artış üzerine Sağlık Bakanlığı harekete geçti.Bakanlık, doğal ortamlarda yetişen mantarlara rağbet edilmemesi konusunda vatandaşlara uyarıda bulunarak, ölümlerle sonuçlanan mantar zehirlenmelerinin artışında Samsun, Sinop, Zonguldak, Ankara ve Kocaeli'nin başı çektiğini açıkladı.

VATANDAŞ DOĞAL MANTARA RAĞBET EDİYOR
Yapılan uyarıda, 'Mantar zehirlenmeleri özellikle yağışların bol olduğu mevsimlerde görülmektedir. Doğal ortamlarda yetişen ve yapısında zehir bulunan mantarların taze, kurutulmuş veya konserve şeklinde çiğ veya pişirilmilş olarak yenmesi neticesinde ölümlerle sonuçlanabilen ciddi zehirlenmeler görülebilmektedir. Ülkemizde doğal ortamlarda zehirli mantarları yetiştiği ve halkımızın da bu mantarlara çokça rağbet ettiği bilinmektedir' dendi.

2 İLA 6 SAAT İÇİNDE BELİRTİLER ORTAYA ÇIKIYOR
Zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehirin niteliğine göre mantarın yenmesini takiben 2 ila 6 saat içinde ortaya çıktığını vurgulayan yetkililer, 'Mantarlarda bulunan zehirin özelliğine göre ortaya çıkan belirtiler çeşitlilik gösterebilmektedir.Mantarın yenmesini takiben 2 saat içinde sersemlik, uyku hali, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tat duygusu, bulantı ve kusmanın yanısıra, bazı türlerin yenmesinden 6 saat sonrada, yine aynı şekilde bulantı, kusma olmakla beraber ishal, ateş, çarpıntı, karın ağrısı, karaciğer-böbrek fonksiyon bozuklukları ile ölümle sonuçlanan zehirlenme belirtileri görülebilmektedir'diye konuştu.

TÜKETTİYSENİZ DERHAL DOKTORA BAŞVURUN
Doğada yetişen mantarların kesinlikle tüketilmemesi ve tüketilmesi durumunda da bu belirtilerin görülmesi halinde vakit geçirmeden derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasının altını çizen Bakanlık, ihtiyaç halinde mantar zehirlenmelerinde kullanılan panzehirin Ulusal Zehir Danışma Merkezi tarafından Türkiye'de 20 stok merkezinde hazır bulundurulduğunu açıkladı.

KÜLTÜR MANTARLARI ZEHİR BARINDIRMIYOR AMA...
Kültür mantarlarının bünyelerinde zehirli madde bulundurmadığını açıklayan Bakanlık yetkileri, bu mantar türünde zehirlenmelerin söz konusu olmadığını ama yetiştikleri ortam itibariyle bazı mikroorganizmaları üzerinde barındırabileceğini ifade ederek, mikroorganizma bulaşmış mantarların çiğ olarak tüketilmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceğini belirttiler.

MANTAR ZEHİRLENMELERİNDEN NASIL KORUNABİLİRSİNİZ
Doğada yetişen mantarlar yerine ambalajlı,bandrollü kültür mantarlarını tercih edebilir, mantar alırken ambalajında tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik içeriğin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edebilirsiniz. Ve tabii ki  kesin korunma yolu olarak doğada yetişen mantarları tüketmeyerek  sağlığınızı koruyabilirsiniz. 

(Emir Dursun Akar)
Son Güncelleme: 19.10.2016 13:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.