banner388

Saklı kalmış cennet: Nebiyan dağı

Samsun’un 19 Mayıs İlçesi sınırları içerisinde kalan Nebiyan Dağı’nın ismi, bölge halkının yanı sıra, doğa turizmine ve doğa sporlarına ilgi duyanlar tarafından bilinmesine rağmen, ilçe sınırlarının dışına çıkıldığında çoğu kişi için pek de bilindik bir bölge değildi.

Saklı kalmış cennet: Nebiyan dağı

Samsun’un 19 Mayıs İlçesi sınırları içerisinde kalan Nebiyan Dağı’nın ismi, bölge halkının yanı sıra, doğa turizmine ve doğa sporlarına ilgi duyanlar tarafından bilinmesine rağmen, ilçe sınırlarının dışına çıkıldığında çoğu kişi için pek de bilindik bir bölge değildi.

06 Ocak 2018 Cumartesi 10:02
Saklı kalmış cennet: Nebiyan dağı

Samsun haber - Halk arasında ‘Sivri’ anlamına gelen Nebiyan Dağı’nın tanınırlığına yönelik gerçekleştirilen çalışmalar ışığında bu bölgemizden daha çok söz edilir oldu.

Peki, Nebiyan Dağı’nı böylesine özel kılan nedir ve neden Nebiyan Dağı başta Samsun Valiliği’nin başlatmış olduğu çalışmalar olmak üzere turizmin gözde yerlerinden biri haline dönüştürülmek isteniyor? Samsunhaber.com Dergisi olarak, Nebiyan Dağı’nın başta bölge halkı olmak üzere turizm sektörüne katacağı değerleri mercek altına aldık. Samsun merkeze yaklaşık 60 kilometre mesafede olan Nebiyan Dağı, kentin stresinden kurtulmak isteyenler için yakın mesafede soluklanabilecekleri oksijen deposu iken, doğa fotoğrafçılığına ilgi duyanlar için de eşi benzeri olmayan, bir görsel şölen sunuyor.

BÖLGENİN EN YÜKSEK NOKTASI

19 Mayıs İlçesi’ne yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Nebiyan Dağı, bin 224 metre rakımı ile adeta bir oksijen deposu. Nebiyan Dağı’na yolu düşenlerin, bu rakımlara kadar çıktıklarında ilk gördükleri şey eşsiz bir bitki örtüsüyle karşılaşmak oluyor. Bin 224 metre yüksekliğe kadar çıktığınızda ciğerlerinize çektiğiniz oksijen biraz başınızı döndürebilir. Ama endişe etmeyin, kısa süreliğine yaşayacağınız bu durumu adeta cennetten çıkmışçasına gözlerinizin önüne serilen manzara telafi ediyor.

TURİZM BÖLGESİ

Yakın bir zamanda Nebiyan Dağı, 19 Mayıs İlçesi Kaymakamlığı, 19 Mayıs Belediyesi ve Samsun Valiliği’nin girişimleri neticesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi ilan edildi. Böylece bölgeye daha fazla turist ve ziyaretçi çekme noktasında gerçekleştirilecek olan yatırımların ve yatırımcıların da önü açılmış oldu. Bu aynı zamanda Nebiyan Dağı’na çıkan güzergah boyunca görülen köylerdeki yöre halkı için de bir gelir kaynağı oluşturmuş olacak.

GÖZLEM KULESİ

Dağın zirvesinde bulunan ve eskiden orman yangınları için gözlem kulesi olarak kullanılan yapı, şimdilerde bölgeyi ziyaret edenlerin hizmetine sunulmuş durumda. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi olarak ilan edilen dağ, aynı zamanda Türkiye’nin en büyük izci kampı olan Nebiyan Doğa ve İzci Kampı’na da ev sahipliği yapıyor.  Bölge insanı tarafından Nebiyan Yaylası olarak da adlandırılan bölgede yetiştirilen organik ürünler, sağlıklı beslenmek isteyenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Ayrıca doğal su kaynakları, bölgenin dikkat çeken bir diğer zenginliği. Karadeniz Bölgesi’nde, trekking yapmak isteyenlerin öncelikli tercihleri arasında yer alan Nebiyan Dağı, bu doğrultuda yapılacak olan yatırımlarla birlikte bölgenin de en gözde yerleri arasında gösteriliyor. 

NASIL GİDİLİR?

Samsun merkezden Nebiyan Dağı’na gitmek isteyenler: Samsun-Sinop karayolunu takip ederek, 19 Mayıs İlçesi’ne vardıklarında Atatürk Bulvarı üzerinden Fatih Caddesi istikametine sapacaklar. Bu yol güzergahı üzerinde yaklaşık 30 kilometre gidildikten sonra Nebiyan Dağı’na ulaşmış olacaklar. Samsun merkez baz alındığında yolculuk yaklaşık olarak 2 saat sürüyor.

NE YENİR?

Nebiyan Dağı’nı ziyaret edenler, bölgede bulunan Nebiyan Sofrası, Ali’nin Yeri ve Şelale Alabalık gibi restoranlarda yeme içme ihtiyaçlarını kolaylıkla giderebilirler. Ayrıca bölgede bulunan restoranlarda saç kavurma ve alabalık menüleri ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra Nebiyan Dağı gezisi esnasında artık markalaşmış olan Nebiyan fasulyesini ve Nebiyan kestanesini de bölge halkının açtığı tezgahlarda birinci elden ulaşmak mümkün.

Son Güncelleme: 07.01.2018 16:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Zafer sandalcı 2018-01-06 14:18:14

Gittim gayet güzel .Alınınca isimli yerde de saç kavurma süperdi tavsiye ederim.

Avatar
Faruk Şalcı 2018-01-07 19:37:30

Rahmetli babamı neb yana götürmüştüm çok memnun oldu ben de çok huzurluyum ne byana sahip çıkmak gerekir

Avatar
Toprak 2018-01-07 14:31:01

Güzel yer fakat sadece alinin yeriyle sinirlandirmayin markalı alıp nebiyan daginin hemen altındaki düzlükte yemeyi yiyip sonra çıkıp manzarayı izleyeceksin sinoptan gerisini goreceksin

Avatar
Serkan TOPCU 2019-06-04 18:32:18

Benim köyüm diye söylemiyorum kesinlikle tavsiye ederim kafa dinlemek için daha iyi bir yer bulamazsınız..