banner388

Reklamlardaki o ürünleri kullanmayın!

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Karacan, ilaçların bilinçsizce kullanılması ve reklamlarda insanları bilinçsizce teşvik eden ürünler hakkında, “Bir sürü vitamin duyuyoruz. Televizyon ve reklamlarda görüyoruz. Reklamlarda ürünleri almaya teşvik ediyor ve bu da doğru değil” şeklinde konuştu.

Reklamlardaki o ürünleri kullanmayın!

Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Karacan, ilaçların bilinçsizce kullanılması ve reklamlarda insanları bilinçsizce teşvik eden ürünler hakkında, “Bir sürü vitamin duyuyoruz. Televizyon ve reklamlarda görüyoruz. Reklamlarda ürünleri almaya teşvik ediyor ve bu da doğru değil” şeklinde konuştu.

19 Ocak 2018 Cuma 11:58
Reklamlardaki o ürünleri kullanmayın!

Samsun haber - Samsun Eczacılar Odası Başkanı Ferhat Karacan, ilaçların bilinçsizce kullanılmasıyla ilgili olarak, “Oranları net olarak bilmiyorum ama neye göre değerlendirdiğimize bakmak lazım. İlacın ne kadar ve nasıl kullanıldığından önce benim neden ağrım var bunu anlamak gerekiyor. Bunu anlamak içinde doktora gitmek gerekiyor. İlaca ihtiyaç kararını kişinin kendisinin vermemesi gerekiyor. Kişi kendisi ezbere ilaç kullandıkça palyatif yani net kesin çözümü olmayan bir sistemde ağrısı geçecek ama daha sonra tekrar ağrıyacak. Ağrı bitmez ve sonsuza kadar farklı farklı yerlere gider. Bir ağrımız varsa bu ağrının neden kaynaklandığını çözmeden hiçbir ilacı kullanmamamız lazım. Burada en büyük handikap komşumuza bir ilaç verilmiş ben de kullansam bir şey olmaz ile başlıyor” diye konuştu.

“Aktarlardan alınan ürünler de orijinal değil”

İlaç dışında da sorunların olduğundan bahseden Karacan, “İlaçtan daha büyük sorunlar var aslında. İnsanlar hatalıklara iyi geliyor diye otlar veya diğer kürleri kullanmamalılar. Aktarlardan alınan ürünlerde orijinal değil. İnsanların arayış içinde olması gayet normal bir durum ama bunları denetleyecek düzene sokacak olan devlettir. Devletin burada ağırlığını koyarak tedavi maksatlı diğer alternatiflerin önüne geçmesi gerekiyor. Eğer bir aktar ot ve baharat satıyorsa tabi ki sıkıntı yok ama bunu artık karaciğerine, böbreğine iyi gelir şekline dönüştüyse bunun önüne kesinlikle geçilmesi lazım” şeklinde ifade etti.

“Ana problem sağlık sisteminde”

Alınan ürünlerin Sağlık Bakanlığı onaylı olması gerektiğini vurgulayan Karacan, “Bunun yanında bir de network satışlar var. İşin ehli olmayan kişiler ağrın mı var, hastalığın ne diyerek bir takım ürünler verip alt bayi yapıyor. Sokakta gezip çok rahat satış yapabiliyorlar. Buradaki bir numaralı etken şudur. Herhangi bir ürün belli şeylerde kullanılıyor. Yaptığınız o ürün eğer sağlığa iyi geliyorsa, sağlıkla ilişkin herhangi bir ürün olsa bile Sağlık Bakanlığından onaylı olması gerekiyor. Maalesef Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığından onaylı bir sürü ürün var. Dolayısıyla bir sürü vitamin duyuyoruz. Televizyonlarda ve reklamlarda görüyoruz. Ve gidip kolayca alabiliyorsunuz. Reklamlarda ürünleri almaya teşvik ediyor ve bu da doğru değil. Esas ana problem sağlık sisteminde neye nasıl bakıyorlar buna bakmak lazım. Kişi gelip ezbere ilaç veya vitamin istediğinde uyarıp doktora yönlendiriyoruz” diye konuştu.

“İnsanların bilinçlenmesi gerekiyor”

Hastanelerin ilaç vermemesi gerektiğini belirten Karacan, “Veteriner kendi ilaçlarını yazıp veriyor ama bunlar ticarete aykırı. Karşılıklı denetim mekanizmaları koymamız lazım. Birbirimizi denetlememiz lazım. İnsanların bilinçlenmesi gerekiyor. İlaçlarda da önce kısıtlayıcı bir kavram koyulması gerekiyor. Vitamin gibi takviyelerin reklamları kısıtlanmalı. İlerde bu tür teşvik edici reklamlar daha da artacak ve insanlar ezbere bir şeyler kullanmaya başlayacaklar. Ana okuldan başlayıp ilkokul, ortaokul ve liselere seviyelerine göre sağlık dersleri koyulması gerekiyor. Devletin sağlık konusuna adını net koyması lazım” dedi.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 20.01.2018 10:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.