banner388

Pistlerin tozunu attıran bir kadın

Ünlü Off-road yarışmacısı Yasemin Biber Toker, Samsunhaber.com'a özel açıklamalarda bulundu.

Pistlerin tozunu attıran bir kadın

Ünlü Off-road yarışmacısı Yasemin Biber Toker, Samsunhaber.com'a özel açıklamalarda bulundu.

30 Ağustos 2018 Perşembe 10:40
Pistlerin tozunu attıran bir kadın

Samsun haber - 2018 Türkiye Off-Road Şampiyonasının 3. Ayağı olan Vezirköprü Yarışları için Samsun’a gelen ve F2 klasmanında 2. olan ünlü Off-road yarışmacısı Yasemin Biber Toker, Samsunhaber.com dergisi için sorularımızı yanıtladı.

Sizi tanıyabilir miyiz? Off-road sporuna ilginiz ne zaman başladı?

1972’de Almanya’nın Badhomburg kentinde yaşayan gurbetçi bir ailenin tek çocuğuyum. Türkiye’ye 4 yaşında babaannemin yanına gönderilmişim. Çocukluğumda son derece hareketli, bisiklet ve motorsiklet kullanmayı seven Rizeli bir ailenin erkek çocuğu gibi yetiştirilmiş, hayatta tek başına mücadele etmesi öğretilmiş bir ailenin erkek fatmasıydım. İlerleyen yaşlarda araba merakı başladı. O zamanlarda ISOFF İstanbul Off-road Kulübü tarafından düzenlenen mahalli yarışlar vardı. Ben de ilk çocuğum daha 3 aylıkken bebek arabası ile seyirci olarak takip ediyordum. Seyrederken sanki arabada ben varmışım gibi aracı yönlendiriyor ve kullanımı ile ilgili yorumlar yapıyordum. Bunu duyan ISOFF yöneticileri, araca binmeyi isteyip istemediğimi sordular ve bu Off-road maceramın başlangıcı oldu.

Bir senede kaç tane yarışa katılıyorsunuz? Katıldığınız yarışlarda dereceleriniz oldu mu?

İlk 2006 yılında Off-road şenliklerinde modifiye edilmemiş standart donanımlı aracım ile katıldığım yarışta kadınlar kategorisinde birinci oldum. 2007 yılından beri profesyonel olarak Türkiye Off-road Şampiyonasında yarışmaktayım. Türkiye Off-road Şampiyonası 7 ayrı ilde düzenlenen 7 yarıştan oluşuyor. Bunun yanı sıra Off-road kulüplerinin TOSFED gözetiminde düzenlemiş olduğu mahalli yarışlara katılmaktayız. Yılda ortalama minimum 10 yarış yapmaktayız. Katıldığımız her yarışta mutlaka podyuma çıkıp, kupalardan birini almadan dönmüyoruz. Biz S2 kategorisinde 1.9 turbo dizel motorlu aracımızla yarışıyoruz. Genel klasmanda bizden daha güçlü araçları geçerek farkımızı ortaya koymak için mücadele veriyoruz. 11 yıllık profesyonel yarış kariyerimde 7 kere copilot Türkiye şampiyonu oldum. Gerek kendi klasmanımızda gerekse de genel klasmanda sayısız birincilik, ikincilik ve üçüncülükler aldık. 2017 yılını Türkiye Off-road Şampiyonası S2 kategorisini Copilot şampiyonu olarak tamamladım.

Sizi diğer Off-road yarışmacılarından ayıran en önemli özellik nedir?

Bizim ekip olarak en büyük avantajımız; uzun yıllardır birlikte yarıştığımızdan, birbirimize uyumumuz. Diğer ekiplerden en önemli farkımız ise aracımızda korna olmamasıdır. Çünkü bizim yarış felsefemiz yarışta korna çalarak yol istenmez, uygun bir noktada diğer yarışmacıya rahatsızlık vermeden yol alınır. Senelerden beri yarışıyoruz ve kornamız yok. Yaptığımız işte iyi olmak için kendimizi zorluyor, kendimizle yarışıyoruz. Her yarışta podyum görerek farkımızı ve istikrarımızı ortaya koyuyoruz. Yarışlarda bile kurallara ve saygıya inanıyorum.

Bir kadın olarak yaptığınız iş, sizi zorluyor mu?

Çok zorlu arazi şartlarında kıyasıya mücadele edilen bu zorlu sporda kadının yeri oldukça az, hele ki copilot kadın yok denecek kadar az. Fakat bu zorlu sporda yarışan kadın copilot olarak büyük bir sorun yaşamadım. Galiba bunun nedeni kişiliğinizin yaptığınız işle uyumlu olması ve tutarlı davranmanız. Yaptığım işi fazlasıyla ciddiye alan biri olduğumdan,  erkekler de bana son derece saygılı ve onlardan biriymişim gibi davranıyor. Bu sektörde kalıcı olmak istiyorsanız davranış ve tutumlarınız net ve tutarlı olmalıdır. 

Eşiniz bu konuda size destek oluyor mu?

Bu sporun zorluklarını aşmada en büyük destekçim ailem ve özellikle eşim. 2007 yılından beri katıldığım tüm yarışlarda beni yalnız bırakmadı. Her yarışa benimle beraber geldi. Etabı bitirip servis alanına geldiğinizde kapımı açıp gülen yüzü ile kaskımı alması ve araçtan çıkmama yardım etmesi eşlerin her ortamda birbirlerine destek olmalarının en güzel örneği. Ben her yarışa gittiğimde eşimde çocuklarımı alıp, benimle geliyor. Eşimin desteği olmasa biz bu kadar başarılı olamazdık. Bu spor tam bir ekip çalışması gerektiriyor. Eşimde ekibimizin tam destekçisidir. İşimde bu kadar çamurla uğraşmama rağmen evde çok titiz bir insanımdır. 

Bir de program yapıyorsunuz, programınız hakkında neler söylemek istersiniz?

Ayrıca severek yaptığım bu sporun daha geniş kitlelere tanıtılmasına katkı sağlamak için Çiftçi TV de yayınlanmakta olan ‘’ Yol Ötesi ‘’ adlı programda sunuculuk yapmaktayım. Her Cumartesi akşamı saat 23.00’da yayınlanan programımız toplamda 14 bölüm oldu. Bu programda izleyicilere bu sporun zevkli yönlerini tanıtmayı, bu sporu yaparken ne gibi güvenlik önlemleri alınması gerektiğini ve bu sporun doğaya zarar vermeden nasıl yapılabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Off-road programı sunan tek kadın olarak izleyicilerden olumlu ve motive edici övgü dolu yorumlar duymak işimi doğru yaptığımı hissettiriyor.

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Selin 2018-08-30 11:25:02

Muhtesem idolum