banner388

Osmanlı Kudüs’ü neden İngilizlere bıraktı

İslâm’ın Kâbe’den önceki ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif’te yaşanan gerilim, İslâm dünyasını tamamen ayağa kaldırdı. Dünyada diğer müslüman ülkeler de ABD’nin bu kararına tepkilerini sert bir dille gösteriyorlar.

Osmanlı Kudüs’ü neden İngilizlere bıraktı

İslâm’ın Kâbe’den önceki ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa ve Harem-i Şerif’te yaşanan gerilim, İslâm dünyasını tamamen ayağa kaldırdı. Dünyada diğer müslüman ülkeler de ABD’nin bu kararına tepkilerini sert bir dille gösteriyorlar.

09 Aralık 2017 Cumartesi 18:05
Osmanlı Kudüs’ü neden İngilizlere bıraktı

Samsun Haber – Osmanlı döneminde tam 401 sene boyunca idaremiz altında bulunan Kudüs’ü 9 Kasım 1917’de İngilizlerin kontrolüne bırakıldı. Ancak, İslam dünyasının ilk kıblesi olan Kudüs şehrini boşaltmamızın ana nedeni saldırılara dayanacak gücümüzün kalmamış olduğu değil, Kudüs’ün top mermilerinden zarar görmesi ihtimalinin var olmasıdır.

Başkan Tekin Kudüs’ü şöyle anlattı:

Kudüs’ün, Müslümanlar için hem ilk kıblemiz hem de Sevgili Peygamberimizin Miraç'a çıktığı şehir olmasından ötürü önemli ve kutsal toprak olduğuna vurgu yapan MHP Samsun İl Başkanı Taner Tekin, “Kudüs tüm müslümanlar için önemli ve kutsal bir yerdir. Kudüs hepimizin göz bebeği tüm müslümanların namusudur. Buranın ABD Başkanı Trump tarafından İsrail'in başkenti olarak ilan edilmesi kararını kesinlikle kabul etmiyor, müslümanlar üzerine oynanan bu oyunu bozacağımızı ifade etmek istiyorum. Son zamanlarda o bölgede yaşanan sıkıntılar göz önüne alındığında verilen bu kararın orada ki tansiyonu yükseltmekten başka bir işe yaramayacağı aşikardır. Kudüs 400 yılı aşan bir süre ecdadımızın hakimiyeti altında bulunmuştur. Bu süre zarfında en huzurlu, en müreffeh ve barış içinde ki dönemini yaşayan Kudüs'ün; Siyonizmin, Haçlı heveslerinin, batıl emellerin tuzağına ve kapanına kıvrana kıvrana düşmesi kabul edilemez. ABD'nin Kudüs üzerinden Ortadoğu'yu ateşe verme teşebbüsünde bulunması ne insanlığın emanetlerine, ne İslam'ın emirlerine, ne de bölge barışının temin çalışmalarına asla sığmayacaktır. Bu kapsamda İslam ülkeleri Türkiye'nin öncü, önemli, örnek girişimini, güçlü iradesini dürüstçe sahiplenmeli, samimiyetle desteklemeli, nitekim Kudüs'ü mahzun ve mahcup edecek her davranıştan kaçınmalıdır. Kudüs, ABD'nin iç siyasi hesaplarına, çıkar lobilerine şirin ve sempatik görünmeye çalışan güdümlü siyasetçilerin hedeflerine kurban edilemeyecek, etmeye de kimsenin gücü yetmeyecektir. Haçlı ve siyonist yağmacıların torunları unutmamalıdır ki Selahattin Eyyubinin torunları da aynı cesaret ve kararlılıktadır ve günü geldiğinde aynı fırtınayı koparacak Milyonlarca Müslüman Türk Milliyetçisi kendini seve seve feda etmeye dünden razıdır. Gün Kudüs'e sahip çıkma günüdür. Kudüs için verilen her yanlış karar Ortadoğu’da daha çok kana ve gözyaşına sebep olacaktır. ABD Başkanı İslam düşmanı Trump'un bu kararını tanımadığımızı bir kez daha ifade ediyor Kudüs için atılacak her adımda devletimizin ve Filistinli kardeşlerimizin her zaman yanında olduğumuzu belirtiyorum” diye konuştu.

Arşivlerde Osmanlı’nın Kudüs’ü terk etmesinin belgeleri:

Osmanlı Arşivleri’nde DH.ŞFR./573-68 numarada muhafaza edilen şifreli telgraf, Kudüs’teki son mutasarrıfımız İzzet Bey’in Dahiliye Nezareti, yani İçişleri Bakanlığı ile yaptığı son yazışmada İzzet Bey, General Allenby’nin karargâhına gönderdiği mektupta şöyle diyor:

“İngiliz Kumandanlığı’na,

Her milletçe mukaddes olan Kuds-i Şer’if’te iki günden beri bazı emâkine (mekânlara) obüsler düşmektedir. Hükümet-i Osmaniye’ce sırf emâkîn-i diniyyeyi (dinî mekânları) tahripten vikayeten (korumak için) asker kasabadan çekilmiş ve Kamame ve Mescid-i Aksa gibi emâkîn-i diniyyenin (dinî mekânların) muhafazasına memurlar ikame edilmiştir.

Tarafınızdan da bu yolda muamele edileceği ümidiyle işbu varakayı Belediye Reisi Vekili Hüseynîzade Hüseyin Bey ile gönderiyorum efendim.

Kudüs Müstakil Mutasarrıfı İzzet. 8-9/12/33 (1917)”. Kudüs’ü bu telgrafın gönderilmesinden birkaç saat sonra kaybedildi

Haber: Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-12-09 19:41:26

Neredeydi oradaki onbinlerce müslüman arap? Neden Osmanlı ordusunun yanında değilde İngilizlerin yanında Osmanlıya karşı savaştılar? Neden ihanet ettiler müslüman Türk ordusuna? Cevabı sokaklardaki araplardan anlayabilirsiniz.

Avatar
sasa 2017-12-10 17:34:41

yaw he he salla bakalım yerseler:D:D ne osmanlısı yaaa:D:D