banner388

Öğretmen maaşlarına getirilen başarı ayarına Samsun’dan tepki

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler için yeni kriterler belirledi. Bu kriterler arasında öğretmenlere veliler ve öğrenciler arasında puan vermek ve uzman öğretmen-başöğretmen gibi unvanların verilmesi bulunuyor. En başarılı öğretmene de en yüksek maaşın verileceğini duyuran Milli Eğitim’e, Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara’dan tepki geldi.

Öğretmen maaşlarına getirilen başarı ayarına Samsun’dan tepki

Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenler için yeni kriterler belirledi. Bu kriterler arasında öğretmenlere veliler ve öğrenciler arasında puan vermek ve uzman öğretmen-başöğretmen gibi unvanların verilmesi bulunuyor. En başarılı öğretmene de en yüksek maaşın verileceğini duyuran Milli Eğitim’e, Eğitim-İş Samsun Şubesi Başkanı Rüstem Kara’dan tepki geldi.

08 Mart 2018 Perşembe 14:40
Öğretmen maaşlarına getirilen başarı ayarına Samsun’dan tepki

Samsun haber - Türkiye’de özellikle son zamanlarda öğretmenlerin mesleki itibarlarını kaybettikleri bir süreç yaşadıklarını söyleyen Kara, “Bu mesleki itibar kaybetme Alo 147 hatlarına öğretmeni şikayet etme mekanizması açıldıktan sonra hızlandı. Öğretmenlerimiz bu şikayet baskıları altında kaldıkları için sınıflarında otoritelerini de kaybedebiliyorlar. Öğretmenlerimiz okul başarı puanları nedeniyle, veliyle sürekli karşı karşıya kalıyorlar. Öğrenciyle öğretmen arasındaki ilişkinin not ilişkisi olmaması gerekir. Dolayısıyla performans değerlendirmesine velinin bakış açısı not üzerinden bir bakış açısıdır. Veli ve öğrenci değerlendirmeyi yaparken öğretmenine bu şekilde ifade ediyor; ‘Siz bize iyi not vermezseniz, biz de size iyi puan vermeyiz.’ Bu etik olmayan değerlendirmeye, öğretmenin tabi tutulmasına biz karşıyız, kaldı ki bir velinin öğretmeni değerlendirmesi için velinin belli bir eğitim almış olması lazım. Veli hangi kritere göre, hangi bilgiyle öğretmeni değerlendirmeye alabilir?” diye konuştu.
 

“ÖĞRETMEN İÇİN İTİBAR KAYBI OLACAK”
 

Öğretmenlerin bu değerlendirmelerle itibarlarını kaybedeceğinden bahseden Kara, “Öğretmenlerimiz kendi arasında da birbirlerini değerlendirecek, idareyi değerlendirecek, idareciler müdür yardımcısını, müdür yardımcısı da müdürü değerlendirecek. Bu devamlı bir olay. Burada değerlendirmelerde ülkemizin de bugünkü koşullardaki yapısını değerlendirdiğimizde objektif olmayan, tamamen farklı inançlarda, farklı dünya görüşlerinde, farklı sendikalarda oluşlarına bakarak bir şekilde puan verilecek öğretmen için itibar kaybı olacak, mesleki onurunun zedelendiği bir sürecin yaşanmasına sebep olacak. Bu Türkiye Cumhuriyeti’nin öğretmeninin haketmediği bir ölçme değerlendirme olacak. Bakanlığımızın derhal bu konudan vazgeçmesini istiyoruz. Biz öğretmenimizi asla değerlendirmeyeceğiz diyoruz, bu konuyla ilgili sendikamızın da kararı var. Biz öğretmenimize not vermeyeceğiz, öğretmenlerimiz çok değerlidir, halkın gözünde hala güvenilirlikleri ve itibarları vardır” dedi.


“BİZ BUNA KESİNLİKLE KARŞIYIZ”


Öğretmenlerin Bakanlık tarafından rahatlatıcı bir açıklamaya ihtiyacı olduğunu belirten Kara, “Arkasında Bakanı ve Milli Eğitim politikalarını uygulayan birimleri hissetmesi lazımken onlar bizi değerlendirmeye kalkıyorlar. Öğretmenlerimiz bu değerlendirmeyi asla kabul etmeyecek. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti’nin öğretmenleri Mustafa Kemal’in öğretmenleri; böyle ayaklar altına alınacak bir değerlendirmeye tabi tutulması, öğretmenin mesleki onurunun ayaklar altına alınması anlamına geliyor. Biz buna kesinlikle karşıyız. Öğretmenlerimiz öğrencilerini geleceğe hazırlayacaklar. Öğretmenlerimiz öğrencilerine dürüstlüğü öğretecekler; dolayısıyla puan pazarlığı içerisinde bir eğitim-öğretim doğru değildir. Öğretmenlerimizi değerlendirecek olan en iyi kişiler öğrencilerdir. Öğretmenlerimizi en iyi değerlendiren yine toplumun kendisidir. Öğretmenine saygı duymayan, hırpalayan bu uygulamayı Bakanlığın yapmaması gerekiyor diyoruz” şeklinde konuştu.


Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 09.03.2018 13:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ibrahim 2018-03-08 16:16:14

çok doğru bir uygulama olmuş bence hatta bir öğretmen 2 defa başarısız olursa öğretmenlikten çıkartılmalı neden türkiyede matemetik,ingilizce,fen bilimlerinde çocuklar yetersiz yetişiyor bence öğretmenlerin yetersizliği gibi görüyorum devletimiz her türlü imkanı insanlarımıza sunuyor Amerikada kadrolu öğretmenlik diye birşey yok başarılı öğretmenler her yıl sözleşme ile çalışıyorlar başarısız olurlarsa sözleşmeleri yenilenmiyor çocuklarımızın eğitimi çok önemli ben kadroyu aldım öğretsemde öğretmesemde maaş geliyor düşüncesi çok yalnız öğretmenlerinde her 5 yılda alanından sınava girmeleri gerekir başarısız olurlarsa kusura bakmayın siz bu işi yapamıyorsunuz denmeledir. sayın sendika yetkilisi siz öylede deseniz böylede deseniz milli eğitim bunun farkında o yüzden bu uygulama yetmez artırılmalı

Avatar
şenol yılmaz 2018-03-09 08:53:57

Milli eğitim bakanlığımız bu ülkenin kurumlarında çalışacak olan kadronun hamurunu yoğuran ana yüknenicileridir.Nedense yaptığımız uygulamalarımız gelecek adına endişe vericidir.Öğretmeni değerlendiren veliler en azından öğretmen kadar tarafsız olmalıdır.Neden yaptığımız işler hep tartışma konusu oluyor,neden doğru kararlar alamıyoruz bir yerlerde terslikler var ehliyetli olmadığımız mı bizi sürekli yalnışa itiyor bunu sorgulamamız gerekmektedir.Artık bırakalım öğretmenle uğraşmayı,onların motivasyonlarını kimsenin bozmaya hakları yoktur bırakın onlar bu vatana ahlaklı namuslu zor günde canı pahasına vatanının yanında yer alan ötekileştireyen insan yetiştirsinler. saygılarımla.