banner388

Kaçak: “Bu bir ticarettir, yasaldır”

Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcıları Odası Başkanı Nazmi Kaçak, hurdacıların yaşı geçmiş arabaları düşük fiyattan alıp 10 bin TL’ye devlete satmaları hakkında, “Bu bir ticarettir, yasaldır, engel değildir” dedi.

Kaçak: “Bu bir ticarettir, yasaldır”

Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcıları Odası Başkanı Nazmi Kaçak, hurdacıların yaşı geçmiş arabaları düşük fiyattan alıp 10 bin TL’ye devlete satmaları hakkında, “Bu bir ticarettir, yasaldır, engel değildir” dedi.

03 Şubat 2018 Cumartesi 12:51
Kaçak: “Bu bir ticarettir, yasaldır”

Samsun haber - Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcıları Odası Başkanı Nazmi Kaçak; istihdam, teşvik ve yatırım için düzenlenen torba yasa tasarısıyla beraber 16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara yeni araç alımlarında ÖTV indirimi sağlanması hakkında açıklamalarda bulundu. 2003 yılında yürürlüğe giren ve 20 yıl üzerinde olan araçlara uygulanan bu yasa, artık 16 yıllık araçları da kapsayacak ve 10 bin TL’ye kadar ÖTV indirimi sağlayacak.


“Böyle yapan arkadaşlarımız yok”


Kaçak, “2003 yılında yapılan ÖTV indiriminden çağrışım yapıyorlar ama o ÖTV indirimiyle bugünkü indirim arasında farklılıklar var. Böyle bir durumda da kimse buna tevazu göstermez. Benim odama kayıtlı olan böyle yapan arkadaşlarımız yok. Şöyle bir şey var, 16 yaşında bir arabayı hurdaya çıkarabilmek için özellikle işin otomobil kısmında lisanslı hurdacılara teslim etmek zorundalar. Ya devletin Makine, Kimya ve Endüstri Kurumuna ya da lisanslı hurdacıya teslim etmek zorundalar. Aksi takdirde başka hurdacılar bu araçları alamazlar, alma yetkileri yok. Yaklaşık 3 yıldan beri lisans mecburiyeti var, bunu kim söylediyse karalamak için söylemiştir” diye konuştu.


Ya lisanslı hurdacılara ya da devlete teslim


Yasanın daha onaylanmadığını ve onaylanırsa vatandaşın nereye başvurması gerektiğini anlatan Kaçak, “Bizim bu yasadan anladığımız, yürütme şu anda başlamadı. Evet, 16 yaşını doldurmuş araçlar, lisanslı hurdacılara veya devletin tanımladığı Makine, Kimya ve Endüstri Kurumu’na araçlarını teslim etmek kaydıyla araç başına 10 bin TL ÖTV indiriminden faydalanacaktır. Mesela ben de oto yedek parçacıyım ama benim lisansım yok o yüzden bu araçları benim alma şansım yok. Samsun’da bir tane lisanslı arkadaşımız var, benim de aracım varsa bu arkadaşımıza teslim edeceğim, belgemi alacağım, yeni araç aldığım noktada 10 bin TL  ÖTV indiriminden faydalanacağım. Eğer bunu lisanslı firma, her yerde yok, örneğin; Giresun’da lisanslı firma yok, ya Samsun’da lisanslı bir firmaya getirecek ya da Trabzon’daki. Ya da devletin 3 tane Makine Kimya Kurumu var, bunlar nereler? İzmir Aliağa, Kırıkkale ve İzmit. Buradaki bu kurumlara ya teslim edecekler, belgelerini alacaklar ya da lisanslı hurdacılara gidecekler” dedi.


“Bu fiyatlar yerine oturacaktır”


Hurdacıların yaşı geçmiş arabaları düşük fiyattan alıp 10 bin TL’ye devlete satmalarının yasal olduğunu belirten Kaçak, “Bunu yapanlar da kaçak çalışanlar diyemeyiz,  ama piyasada 16 yaşından büyük arabaları ÖTV indiriminden faydalanabilmek için bazı arkadaşlar 2-3 bin TL’ye toplayabilirler. Araba alacakları zaman hurdaya düşüp 10 bin TL’ye satarlar. Bu bir ticarettir, yasaldır, engel değildir. Bu durumdan faydalanmak istiyorsun ama şu durum da var, yasa çıktıktan sonra kimse de elindeki süresi dolmuş aracı 10 bin TL dururken 2-3 bin TL’ye satmaz. Neden satar? En azından 5 bin TL’ye satar yarısını ben alayım, yarısından da hurdacı faydalansın der. Bu bir pazardır, bu fiyatlar yerine oturacaktır. Ama bu söylenen söylemler, eskiden kalmadır. 2003’te böyle bir durum vardı. Şu anda böyle bir durum yok” şeklinde konuştu.


Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 05.02.2018 08:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.