banner388

‘İyi hal’ kaldırılıyor

Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Kübra Tüfek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ‘iyi hal’ indiriminin kaldırılacağını söylemesi üzerine açıklamalarda bulundu.

‘İyi hal’ kaldırılıyor

Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Kübra Tüfek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın ‘iyi hal’ indiriminin kaldırılacağını söylemesi üzerine açıklamalarda bulundu.

13 Ocak 2018 Cumartesi 12:37

Samsun haber - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın geçtiğimiz günlerde ‘iyi hal’ indiriminin yani kravat takıp, takım elbise giyip cezanın indirilmesi gibi durumların kaldırılacağını açıklamasıyla birlikte herkes bu kararın uygulamaya geçmesini bekliyor. Samsun Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Kübra Tüfek de bu konu hakkında açıklama yaptı. Biz de Samsunhaber.com ekibi olarak bu konuyu halkımıza sorduk.

“Gerçekleşip gerçekleşmediği tartışmalıdır”

İyi hal indiriminin yargılamanın temel unsurlarından biri olduğunu belirten Tüfek, “Hakim takdirinde olan bu uygulamada, hangi hallerde cezanın ne oranda indirileceği kanunda belirtilmektedir. İyi hal indirimindeki amaç; sanığı ıslah etmek, topluma kazandırmak, cezayı indirmek gibi gerekçelerle açıklansa da, amaçlananın gerçekleşip gerçekleşmediği tartışmalıdır.” diye konuştu.

“Mağdur, kırılgan gruplardansa...”

İstismara uğrayan mağdurların çocuk, kadın, engelli olması durumunda iyi halin kalkması gerektiğini söyleyen Tüfek, “Belirttiğimiz gibi, iyi hal indirimi her ne kadar hakim takdirinde olsa da; bir çok ceza dosyasının iyi hal indirimi yapılmaması ve iyi hal indirimi yapılmama nedenin gerekçelendirilmemesi nedeniyle, Yargıtay tarafından bozularak mahkemesine gönderilmesi söz konusudur. Mağdurun; kırılgan gruplardan olması halinde, iyi hal indirimi toplumda yankı uyandırmaktadır. Bu nedenle, özellikle mağdurun, çocuk, kadın, engelli vs. olduğu kırılgan gruplar için iyi hal indiriminin bir kez daha sorgulanması gerektiği kanaatindeyim" dedi.

“Kamu vicdanını rahatlatacağına inanıyorum”

İyi hal indiriminin kaldırılmasının suç işleme oranını azaltacağından da bahseden Tüfek, “Sayın bakanın açıkladığı üzere, kadın ve çocuğu istismar eden, sanığa iyi hal indiriminin kaldırılmasının yasal dayanağı olması halinde, mutlak suretle tüm mahkemelerce iyi hal indirimi bu suçlar için uygulanmaz. Cezanın artırılması ile suçun işlenme oranını her ne kadar azaltmasa da, en azından iyi hal indiriminin mağdurun kırılgan gruplar olduğu cinsel istismar suçları için kaldırılması, kamu vicdanını rahatlatacağına inanıyorum. Aksi halde, "kravat taktığı, takım elbise giydiği için karısını öldüren kocaya, çocuğu istismar eden sanığa iyi hal indirimi uygulanmadı" gibi eksik bilgiler kamu oyunu meşgul etmeye ve insanları yanlış yönlendirmeye devam eder.” şeklinde konuştu.

Biz de mikrofonlarımızı Samsun halkına uzattık ve iyi hal indiriminin kalkıyor olmasıyla ilgili görüşlerini aldık.

Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 14.01.2018 09:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emin karaguzel 2018-01-13 14:04:24

Her iki taraf içinde kaldırılsın ,madem kadın erkek esit.