banner388

İmar Barışına tepki: Halkın can güvenliği tehlikeye atılıyor

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı seçim/ekonomi paketinin imar barışı düzenlemesi ile ilgili olarak Samsun TMMOB Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu açıklamalarda bulundu.

İmar Barışına tepki: Halkın can güvenliği tehlikeye atılıyor

Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı seçim/ekonomi paketinin imar barışı düzenlemesi ile ilgili olarak Samsun TMMOB Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu açıklamalarda bulundu.

07 Mayıs 2018 Pazartesi 18:10
İmar Barışına tepki: Halkın can güvenliği tehlikeye atılıyor

Samsun TMMOB Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, imar barışı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Hukuka aykırı yapılaşmalar üzerine konuşan Memişoğlu, “Hükümet, ekonomik darboğazı, kent topraklarının ve doğal kaynakları  pazarlayarak aşmaya çalışmaktadır. Planlama ve imar mevzuatıyla getirilmiş olan düzenleyici kural ve sınırlandırmaları ekonomik gelişimin önünde engel görmekte özellkile son yıllarda birbiri ardına değişiklik ve düzenlemeler gerçekleştirmektedir. Türkiyede yapılı çevreyi düzenleyen kentsel popilizmin en önemli sonuçlarından birisi imar affı uygulamalardır. Hukuka aykırı yapılaşmalar; siyasal iktidar tarafından toplum yararı olduğuna karar verilen koşullara dayandırarak yasallaştırmaktadır. Bugüne kadar çıkarılan onlarca imar affıyla kaçak yapılaşmanın yarattığı kendiliğinden büyüme, kentlerimizi biçimlendirmiş, adeta devlet politikası haline gelmiştir” dedi. 

Toplumsal Hukuk Düzenine Ve Devlete Karşı Güvensizlik Yaratıldı

Çıkarılan imar aflarının ekonomik gelir ve oy elde etmek amacıyla yapıldığını vurgulayan, Memişoğlu, “Çıkarılan imar afları toplum yararı amacından uzaklaşmış; kaçak yapıların yasal hale getirilip ödüllendirilmesi, toplumsal hukuk düzenine ve devlete karşı güvensizlik yaratmıştır. İmar affı düzenlemeleri kentlerin sürekli olarak plansız büyümesini körüklemiştir. Kaçak yapılaşma nedeniyle; verimli tarım arazileri, orman alanları, su havzaları tahrip edilmiş, sanayi ve turizm sektörleri olumsuz etkinlenmiştir” belirtti. Devam eden Memişoğlu; “ Ülkemizde şimdiye kadar çıkarılan tüm imar afları mevcut iktidarın seçim dönemlerinde ekonomik gelir ve oy elde etmek amacıyla gündeme getirilmiştir. İmar afları; toplumsal adalet ve barışın zedelenmesine, planlama ve imar ile ilgili kurumlara yönelik güvenin azalamasına neden olmuştur” dedi.

İmar Affı İle Kaçak Yapılaşma Arttı

İmar affının doğurduğu olumsuz sonuçlara değinen Memişoğlu “1984 yılında çıkarılan 2981 sayılı imar affı yasası sonrası kaçak yapılaşma daha da artmış ve çevre sorunları büyümüştür.  Ardından yaşanan 1999 büyük depremleriyle büyük ölçüde imar aflarının yarattığı sağlam olmayan yapı stoğunun yıkılmasının ağır bedeli topluma ödetilmiştir. Yapıların yerle bir olması ve yaşanan can kayıpları nedeniyle; imar afları bugüne kadar gündemden kaldırılmşıtır. İktidar tarafından seçim sürecinde yasallaştırılmak üzere TBMM’nin gündemine getirilen ‘imar affı’ ise oluşan tepkileri azaltmak amacıyla ‘imar barışı’ olarak tanıtılmak istenmektedir” diye devam etti. 

Bu Girişimin Geri Çekilmesi Gerekmektedir

Halkın can güvenliğinin tehlikeye atıldığını vurgulayan Memişoğlu, “ Çıkarılacak yasa ile imar ve korumayla ilgili anayasa hükümlerinin ve yasaların geçersiz kılınması hukuken mümkün değildir. İktidar bu gerçeği yok sayarak açıklama yapmaktadır. Eksik ve yanlış bilgi verilmek suretiyle yurttaşlar yanıltılmaktadır ve imar affının kabul edilmesi için halkımız yanlış bilgilendirilmektedir. TMMOB  Mimarlar odası olarak; seçim sürecinde, imar barışı olarak topluma sunulan kaçak yapılaşma affının; halkın can güvenliğini tehlikeye atan, tarihsel ve doğal alanları tahrip eden, hukuk dışı uygulamaları yasallaştıran ve kentlerimizi yaşanmaz hale getiren bu girişimin geri çekilmesi gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.  

Muhabir: Ömer NAS 
Kameraman: Seyfettin AĞCA 

Son Güncelleme: 07.05.2018 18:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2018-05-07 22:05:49

Sayın başkan yormayın kendinizi. İşi bilen aklı ve vicdanı yerinde olan herkes gerçeği biliyor ve uyarıyor ama dinleyen kim. Bas bas bağırmaktan yapmayın etmeyin demekten dilimizde tüy bitti ama duymak istemeyen bir güruh var karşımızda. Üstelik inatlaştıkça inatlaşıyorlar sonra örneğin; tıpkı çözüm sürecinde olduğu gibi biz haklı çıkıyoruz hala anlamıyorlar. Allah akıl fikir versin ne diyelim.

Avatar
Haberin Fotografı eksik 2018-05-08 12:00:45

Tam sahilde kocaman 22 katlı bir ünlem işareti var. Görsel zenginlik.
Sizin için.

Avatar
misafir 2018-05-08 12:55:55

başkan her şeye karşı atakumda imar planı yapılırken bu tecrübeli arkadaşlar neredeydi