banner388
banner390
banner410
banner408

Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ Samsun’da bulundu

Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Höyüğü’nde yürütülen kazılarda ulaşılan buluntular sonucu, buradaki antik kentin Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ olduğu kesinleşti.

banner269

Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ Samsun’da bulundu

Samsun’un Vezirköprü ilçesindeki Oymaağaç Höyüğü’nde yürütülen kazılarda ulaşılan buluntular sonucu, buradaki antik kentin Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ olduğu kesinleşti.

02 Kasım 2017 Perşembe 17:12
Hititlerin kutsal şehri ‘Nerik’ Samsun’da bulundu

Samsun HaberKazı Heyet Başkanı ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Rainer Czichon önderliğinde Oymaağaç Mahallesi’ndeki höyükte 11 yıldır arkeolojik kazı çalışmaları sürdürülüyor. Almanya, ABD, Avustralya ve Türkiye’den uzmanların katıldığı kazı çalışmalarında 27 tablet parçasına ulaşıldı.

Nerik’in girişini net olarak belirlemek için kazı çalışmalarının giriş bölümünde yoğunlaştıran kazı ekibi, kutsal Nerik suyunun bulunması yönünde de çalışmalarını sürdürüyor.

Konu hakkında turizm toplantısında konuşan İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Ömer Pamuk, “Kazı Heyet Başkanı ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Rainer Czichon, yapılan kazıda Hititlerin tanrısı Nerik’in orada olduğunu ve bunu ilmi olarak ispat ettiklerini söylüyorlar. Kazı bittiği zaman Samsun ülke turizmine büyük katkı yapacağına inanılmaktadır” dedi.

2018 yılından sonra Almanya’nın kazıya destek vermeyeceğini ve kendilerinin destek vereceğini ifade eden Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Sefer Arlı, “Oymaağaç Nerik kazı çalışması tüm hızıyla sürüyor. Kazı Heyet Başkanı ve Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof.Dr. Rainer Czichon tarafından yürütülüyor. Bu zamana kadar bu kazı çalışmasına Alman hükümeti destek veriyordu. Muhtemelen 2018’den sonra destek vermeyecek. Başkanımız Yusuf Ziya Yılmaz’da bu kazıyı devam ettirme sözü verdi. Gerekli olan ekonomik destekleri biz sağlayacağız. Bu kazı alanının girişindeki bir yere de karşılama ünitesi, sosyal tesis ve tanıtım ofisi olarak bir proje hazırlayacağız” diye konuştu.

Son Güncelleme: 03.11.2017 17:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Baha KAYA 2017-11-05 11:57:11

Burda yapilan bazı yorumlara bakıyorum da birçoğu bilgisiz,ilgisiz benii sıra bakmayın cahilane..kendim bir Tarihci olarak bu habere çok sevindim,zaten kazıdan haberim vardı.Neymiş,Alman hükümeti kaz gelmeyecek yerden bilmem ne..yahu buranın Almanyaya ne faydası var? Bunlar AB Kapsamı ve iki ülke işbirliğinde olan şeyler.Yarin burası Turizme açılsa öyle hemen EFES ANTİK KENTİ gibi turizm patlaması olmayacak,Almanyanin senin 3 kutusuna ihtiyacı yok,sen yapıyorum dediğim Yerli Otomobilin,Yerli Tankın MOTORUNU ALMANYADAN alacaksın haberin yok.!Almanyadan da arkeolog gelir, ABD'den de..Evet,canım Turkiyede arkeologların yeterli olmadığı yerler noktalar var,işbirliği gerekiyor.Senin Çarşambada GOGCELİ CAMİİ'nin yaşını İSKOCYA da bir Üniversite Hocası tespit etti haberin var mı? 11 yildir Kazı çalışması mi olurmuş,yani hemen zart diye yeraltından ne varsa çıkacak bunlara kalsa.! Yav,kardeşim bu is sabir isidir,o yer altından malzemeyi kurmadan zarar vermeden çıkaracaksın ki bisey olmasın.Yıllar ister.25 yildir suren kazılar var.Siz Tarihçi misiniz yahu? Haa,bir yorumu beğendim: Evet,sıra SAMSUN İLKADIM da şehrin en eski Antik yeri olan AMİSOS Kalıntıları yani Öksürük-Toraman Tepe Ne zaman kazılacak Sayın Y.ZİYA YILMAZ BAŞKAN? Ben Askeriyenin şehirlerden taşınmasına karşıyım,ama Samsunda 2 Askeriyeden biri tam bir TARİH Hazinesisinin üstünde oturuyor.Buradan Sahra SIHHİYE OKULU Şehir dışına çıkarılmalı,burası derhal ehil olan Arkeologçu bir ekibe teslim edilmelidir.Hatta Amisos Kalesi restore edilmelidir.Bence burda Ordu KURUL Kalesinden fazla ARKEOLOJİK değeri olan ve Karadenizin EFESİ denilecek,antik kalıntılara sahip müthiş bir yer var ve turizme açıldığında çok gelir getirebilir.

Avatar
Vatandaş 2017-11-02 20:28:02

Samsun merkezde bulunan Dündar tepe höyüğü (öksürük tepe) de kendine sıra gelmesini bekliyormuş yetkililere duyurulur

Avatar
murat aaaaa 2017-11-03 11:30:05

11 yıldır süren kazı çalışması mı olur ? Demek oluyor ki giden gitti.

Avatar
Metin cakir 2017-11-03 22:51:31

Umarım yusuf bey sefer bey hayatı bey rahmetli kenan beyde ciksaydida topraktan samsunumuzun altından çıkan üstündeki olan her paha biçilmez değerlerimize türk milleti adına evlerinde sahip çıksalardı.

Avatar
İsmail 2017-11-08 05:37:39

Sayın Baha Kaya bizimkiler bu kazıyı inşaat çalışması olarak anlamış. Allah bilir kepçeyle kaziliyor zannederler.

Avatar
sontimulus 2017-11-02 18:47:10

zaten bu işlerle sayın genel sekreterimiz sefer arlı ilgilenir işinin erbabı sefer bey bu işlerden de çok iyi anlar bunların sayesinde köylerimize duble yollar vuruldu . . .

Avatar
Samsunlu 2017-11-02 20:26:23

Anlayamadığım şey yurtdışından arkeolog getirtmişler sebep ! Ülkemizdeki arkeologların suyumu çıkmış,yok neymiş Alman hükümeti desteğini çekecekmiş yav bunların huyudur gaz gelen yerden tavuk esirgemezler.