banner388
banner390
banner410
banner408

“Hemşireler bu sistemin kölesi durumunda “

Türk Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak Hemşirelere uygulanan 24 saat nöbet sistemine eleştiride bulundu. Başkan Çakmak, “24 saat nöbetleri inanılmaz derecede yoğun ve angarya geçiyor. Hemşireler o kadar iş yüküne rağmen 24 saat nöbet sistemini kabul etmek zorunda kalıyorlar” dedi.

banner269

“Hemşireler bu sistemin kölesi durumunda “

Türk Sağlık ve Sosyal Hizmetler Emekçileri Sendikası Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak Hemşirelere uygulanan 24 saat nöbet sistemine eleştiride bulundu. Başkan Çakmak, “24 saat nöbetleri inanılmaz derecede yoğun ve angarya geçiyor. Hemşireler o kadar iş yüküne rağmen 24 saat nöbet sistemini kabul etmek zorunda kalıyorlar” dedi.

17 Kasım 2017 Cuma 11:13
“Hemşireler bu sistemin kölesi durumunda “

Samsun Haber – Hastane nöbet sistemlerinin kurum idarecilerinin yetkisinde olduğunu sözlerine ekleyen Türk Sağlık Sen Samsun Şube Başkanı Erdoğan Çakmak,  “Yatak tedavi kurumlarının 38. maddesine göre baştabipler sürekliliği kesintiye uğratmayacak şekilde 24 saat hizmet verilebilir diyor. Kanunun bu maddesini de hastane idarecileri çalışanların lehine değil aleyhine kullanıyor. Şuan yönetmelikteki kanun sağlık çalışanlarını ve sağlık sorunlarını ciddi anlamda etkilemektedir. Buna rağmen alandaki hemşire yetersizliği ve var olan hemşirelerinde sağlık alanının dışında idari hizmetlerde kullanıldığı için 24 saat nöbete mahkum ettiler. 24 saat nöbet tutan hemşirelerin organizmaları tamamen bu sisteme aykırı çalışmaktadır. Gündüz çalışıp gece istirahat etmesi gereken organizma bu nöbet sistemine uymamaktadır. Tıp ise 24 saat nöbet tutma sisteminin insan vücuduna kesinlikle zararının olduğunu açıklamıştır. Kanun ise 24 saat nöbet tutmanın önünde maalesef bir engel görülmemektedir. Hastanelerdeki bu tür düzenlemeler idari amirlerin eline bırakmak çok doğru değildir” diye konuştu.

“Bu sistem organizmaya tamamen aykırıdır”

Sağlık çalışanları dinlenemediğinde her hangi bir vakaya sağlıklı müdahalede bulunması mümkün olmadığını dile getiren Başkan Çakmak, “24 saat nöbetlerde bir saat bile dinlenme olasılığı bile yok. Dinlenme esnasında ihtar dahi alabiliyorsunuz. O yüzden tamamen bu nöbet sistemi insan fiziğine tamamen aykırıdır. Alana yeterli eleman verilerek 24 saat nöbet sisteminin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söylüyoruz. Bazı arkadaşlarımız eğer 24 saat nöbet tutmazsalar her hafta sonu hastaneye gelmek zorunda kalıyorlar. Yani bu sistemin kölesi oluyorlar. Bu hemşireler o kadar iş yüküne rağmen 24 saat nöbet sistemini kabul etmek zorunda kalıyorlar” ifadelerini kullandı.

“Birtakım hemşireler torpil kullanıyor”

Çakmak şöyle devam etti: “Samsun’da 194 tane hemşire siyasi bir takım kişileri, sendikalar veya torpil kullanarak kendi alanlarının hizmet vermektedirler. Bu kişilerin olmaması gereken işleri yapmaları iş yükünü de çoğalttığı için 24 saat nöbeti kaçınılmaz hale getirmektedir. Bunun da diğer hemşirelerde olumsuz etkileri vardır. Hiç kimse 24 saat uyumadan nöbet tutmayı başaramaz. Bu görevi robot dahi olsanız başaramazsınız. Bu mümkün değildir. Bizler kesintisiz hizmet veren kurumlarız. Ancak bunu 24 saat nöbet tutturarak başaramayız. Her ne kadar 24 saat nöbet tutma sistemi yasalda olsa hemşirelere bu sistemi uygulamaya çalışılması dayatmadır. Hemşireler köle değildir. Nöbetler 16 saate çekilmelidir. Daha kaliteli bir hizmet sağlanması için bu sistemin düzeltilmesi gerekmektedir. Hiç kimse unutmasın, geçmişte iş yükünün verdiği baskıdan üç tane hekim arkadaşımız intihara kalkıştı. İş yükünün verdiği baskıdan dolayı çoğu hemşire arkadaşımızın aile yapısı değişti ve ciddi ailevi sorunlar yaşadılar. Halen de yaşayan arkadaşlarımız var. Bir hastane çalışanı 45 saat olması gerekirken, bir hemşirenin 250 saati buluyor. Bu insan nasıl ailesine katkı sağlayıp sosyal bir insan olacak. Şu anada hemşireler bir sistemin kölesi durumunda. Biz de bu sorunu düzeltmek için çalışıyoruz”

Haber: Ekrem BİRCAN  

Son Güncelleme: 17.11.2017 17:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
burakk 2017-11-17 11:46:47

şu ülke şartlarında 70le atanıyosunuz çok da iyi maaş alıyosunuz buldukça bunuyosunuz sanki

Avatar
misafir 2017-11-17 14:43:53

erdoğan bey başkan doğru söylüyor maaş alırken memur maşı almıyor kadrosuna göre veriyor devlet maaşı yatıyor işe gelince memur veya idari kısmında çalışıyorlar hepsi torpille oralardalar

Avatar
kendileri 2017-11-17 15:56:49

maalesef bir sağlık çalışanı olarak görüyorum ki bu sistemi hemşireler talep ediyor. Ben bu sistemi değiştirmek için harekete geçtiğimde müthiş bir direnç ve tepkiyle karşılandım. Hemşireler 24 saat çalıştıktan sonra iki gün işe gelmemeyi iyi bir şey sanıyorlar!!!..

Avatar
esra 2017-11-20 10:15:16

Insan gibi yaşamak, çalışmak bizim de hakkımız