banner388

Hemşire, hemşiredir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık meslek liselerini bitiren öğrencilerin yardımcı hemşirelik yapabileceğini söylemişti.  Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak ise, “Hemşire hemşiredir. Hemşireye serviste yardımcısı olabilecek tek kadro hasta bakıcıdır.” dedi.

Hemşire, hemşiredir!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sağlık meslek liselerini bitiren öğrencilerin yardımcı hemşirelik yapabileceğini söylemişti.  Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak ise, “Hemşire hemşiredir. Hemşireye serviste yardımcısı olabilecek tek kadro hasta bakıcıdır.” dedi.

06 Mart 2018 Salı 10:04
Hemşire, hemşiredir!

Samsun haber - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahramanmaraş'ta yaptığı açıklamada sağlık meslek liselerini bitirenleren öğrencilerin artık  hemşire yardımcısı olarak göreve başlayabileceklerini, ondan sonra da terfi edeceklerini ve terfi ettikçe de hemşire olacaklarını söylemişti. Türk Sağlık-Sen Samsun Şubesi Başkanı Erdoğan Çakmak da bu konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hemşirelik dışında, yardımcı hemşirelik kadrosunu doğru bulmadığını belirten Çakmak, “Kesinlikle hemşirelik dışında yardımcı hemşirelik gibi bir kadro çok saçma ve yersiz bir kadrodur. Hemşire yardımcısının bir mantığı yoktur. Aynı işi yapacak, serviste bir hemşireye yardımcı olacak bir kişiye farklı bir istihdam yaratılmasını anlamak mümkün değil. Hemşire hemşiredir. Hemşirenin serviste yardımcısı olabilecek tek kadro hasta bakıcıdır. Onun dışında hemşire yardımcısının yaptığı işle hemşire kadrosundaki birisinin yaptığı iş arasında hiçbir fark yoktur” diye konuştu.

“YARDIMCI HEMŞİRELİK KABUL EDİLEMEZ”

Sağlık personellerinin kadro sorunundan da bahseden Çakmak, “Biz taşeronla işçi kalmasın, 4B ve 4C’li hemşire olmasın, sözleşmeli personel olmasın diye uğraşıyoruz. Mesela 4B kadrosundaki bir hemşireyle 4A’lı bir hemşire aynı işi yaparken farklı istihdamlarda hem maaş hem de özlük hakları olarak, kullandıkları süt veya annelik izninin farklı olmasını saçma bulurken, 4B’lileri kadroya geçirmek için uğraş verilirken, yardımcı hemşire adı altında bir kadronun ne yapacağı, neye hizmet edeceği belli değilken böyle bir şeyin kabul edilebilmesi olacak gibi değil. Kesinlikle hem bireysel hem de sendika olarak ana fikir bu tür meslek gruplarından bu tür ayrımcılıkları önleyici faaliyetler ve çalışmalar yapmamız lazım” dedi.

“BUNLAR ÇALIŞMA ORTAMINI ZEDELER”

Yardımcı hemşirelik geldiğinde hemşireyle aralarında çatışma olabileceğini söyleyen Çakmak, “Yardımcı hemşire olan birisi hemşireden daha az para kazanacak, burası askeriye değil ki rütbe sistemiyle çalışsın? Hemşire doktoru asiste eder, hastayı tedavi eder, iğne vurur, serum takar. Yardımcı hemşire işleri yaparsa hemşire ne yapacak? Bunlar çalışma ortamını zedeler. Biz yıllar önce 4B’lilere kadro verilmesi hata dedik ama kadro verdiler. Üçlü sağlık sistemi dediğimiz sağlık birimlerinin üçe bölünmesinin hata olduğunu söyledik.Tekrar sağlığı tek çatı altında birleştirdiler. Aynı hatayı meslek gruplarında da yapıyorlar” şeklinde konuştu.

“BUNUN ÖNÜNÜN KESİLMESİ LAZIM”

Bakanlığın yapması gereken şeyin hemşireliği profesyonelleştirmek olduğunu belirten Çakmak, “Hemşirelik şu anda hastanelerde çok geniş bir isim, geniş bir sektöre sahip. Bir hemşire arkadaşı alıp her serviste, 30’a yakın değişik alanda çalıştırabiliyorsun. Önce bunun önünün kesilmesi lazım. Profesyonel hemşirelik olarak; ameliyathane, patoloji, laboratuar, cerrahi, ebelik hemşiresi gibi bunların alt dallara ayrılıp profesyonelleşmesi gerekiyor. Uzmanlık ve rütbe burada olur. Alanında uzmanlaşan, kendi alanında yetişen bir hemşire o alanda daha verimli olur, seçerek oraya gider. Avrupa’da gelişmiş ülkelerde profesyonelleştirmeye giderlerken biz hala yerimizde sayıyoruz” dedi.

Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 07.03.2018 11:25
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
kemal demir 2018-03-06 15:58:22

kim ki bu Erdoğan çakmak reisin söylediğinin tersinde açıklama yapıyor acaba bu kişi akşenercimi başında türk geçen bir sendikanın başkanına hiç yakışmıyor bu başkan hemen görevden alınmalı ülkücü toplumu göreve davet ediyorum...

Avatar
GÜL YILMAZ 2018-04-03 08:27:17

BU KONUŞAN KİM YAAA