banner388
banner390
banner410
banner408

Hak-İş’ten açıklama! Asgari ücret ne kadar olacak?

2019 yılında yapılacak olan asgari ücret zammı ile ilgili Hak İş Samsun İl Başkanı Ziya Uzun, önemli açıklamalarda bulundu.

banner269

Hak-İş’ten açıklama! Asgari ücret ne kadar olacak?

2019 yılında yapılacak olan asgari ücret zammı ile ilgili Hak İş Samsun İl Başkanı Ziya Uzun, önemli açıklamalarda bulundu.

16 Ekim 2018 Salı 15:39
Hak-İş’ten açıklama! Asgari ücret ne kadar olacak?

Samsun Haber - Uzun, Döviz kurundaki hareketlilik sonrası yapılan zamlardan sonra asgari ücretle geçinen çalışanlar daha da zorlanmaya başladı. Hak İş Samsun İl Başkanı Ziya Uzun,  2019 yılında yapılacak olan asgari ücret zammı ile ilgili Samsunhaber.com’a önemli açıklamalarda bulundu.

“Çalışanların ekonomik durumunun iyi olmadığını görebiliyoruz”

Çalışanların Enflasyon karşısında ezilmemesi gerektiğini söyleyen Hak İş Samsun İl Başkanı Ziya Uzun, “Bu yıl için aldığımız zam oranı ilk 6 ay %4 ikinci 6 ay %4’tü. Her şeye zam geldi ama iyi niyetli olmayan bir kısım esnafımız ise bu durumu kullandı. Manav, kuru gıda, kıyafet ve aklınıza gelebilecek her şeye zam geldi. Dolar zamlanmadan önceki hareketlilik yok. Emekçiler birinci derece ihtiyaçlarının dışında alışveriş yapmamaya özen gösteriyor. Mevcut Asgari ücret bu ihtiyaçları karşılamaya yetmiyor. ” diye konuştu.

“Tasarruf dediğimiz zaman akla ilk gelen işçi olmamalı”

Ülkemiz malum süreçten geçerken  işçilere tolerans tanınması gerektiğini ifade eden Başkan Uzun, “Asgari ücret yükseldikçe insanların ihtiyaçları da ona göre fazlalaşacaktır ama biz açlık sınırının üstünde bir rakam olmasını istiyoruz. Ebeveynler bazı noktalarda çocuklarına hayır veya yok diyorlar çünkü asgari ücret hiçbir şeye yetmiyor. işçi kesimini çaresiz bırakmamak lazım. tasarruf dediğimiz zaman akla ilk gelen işçi olmamalı. Gereksiz harcamaların önüne geçilerek işçi kesimi mağdur edilmemelidir. şeklinde ifade etti.

"Yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır"

Ülkemizde 2018 yılı içerisinde yaşanmakta olan yüksek döviz, yüksek faiz ve enflasyon baskısı nedeniyle çalışanların ücretlerinin satın alma gücünün azaldığını belirten Başkan Uzun, “ YHK kararı ile belirlenen ücret ve sosyal hakların yetersiz kaldığı bilinmektedir. Bu nedenle YHK sözleşmesinin günün koşullarına uygun olarak yenilenmesi veya çalışanların ücret ve sosyal haklarının yüksek enflasyon karşısında korunması ve günün koşullarına uygun hale getirilebilmesi için yeni bir düzenleme yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu çerçevede konunun taraflar arasında kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü veya kamu çerçeve protokolü ile ele alınması ve düzenlenmesi mümkündür” diye konuştu.

“Düzenleme ile çözüme kavuşturulmasını istiyoruz”

696 sayılı KHK ile kamu kurum ve kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarına geçirilen çalışanların 6772 sayılı kanun kapsamında yılda 52 yevmiye tutarında ilave tediye alabildiğini fakat Yerel yönetimlerde durumun farklı olduğunu belirten Uzun, “Yerel yönetim kuruluşlarının şirketlerinde belirsiz süreli iş sözleşmesi ile çalışmakta olan işçiler yargı iştirakleri ile oluşan teamül gereğince kanunun kapsamında olmadıkları gerekçesi ile ilave tediyeden yararlanamamaktadır. Bu durum kamu kurumları ile yerel yönetim kuruluşlarında çalışan işçiler arasında ve yerel yönetim kuruluşlarının sürekli işçi kadrolarında çalışan işçiler ile yerel yönetimlerin iktisadi teşekküllerinde çalışan işçiler arasında farklı uygulamaya sebebiyet vermektedir. Bu husus çalışanları özellikle yerel yönetim kuruluşlarının iktisadi teşekküllerinde çalışanları derinden yaralamaktadır. Bu nedenle konunun bir an önce gerçekleştirilecek bir düzenleme ile çözüme kavuşturulmasını istiyoruz ve bekliyoruz” dedi.

Müberra TAŞÇI

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ethem şeker 2018-10-16 22:14:54

Sağlık ocağında temizlik personeli yim kadro alinmadim duzenlenme istiyoruz yetkililere sesleniyorum

Avatar
ibrahim 2018-10-17 00:16:53

bu ülkenin 3 kisilik bi ailenin aclik siniri 3200 ise verilen maas nedir 1603 asgari boyle bi sacma bi durum

Avatar
Güneş 2018-10-26 01:54:28

Hak iş asgari üçreti düşüneceğine önce kendisinden sorumlu işçilerinin haklarını alabilisn kadro ayagına sendika çıkardılar oysa adam işçisinin hakını savunamıyor