banner388

Gazi Kütüphanesi 47 yıl sonra taşınıyor

Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Gazi İl Halk Kütüphanesi bugün taşındı.

Gazi Kütüphanesi 47 yıl sonra taşınıyor

Samsun’un İlkadım ilçesinde bulunan Gazi İl Halk Kütüphanesi bugün taşındı.

28 Temmuz 2017 Cuma 17:04
Gazi Kütüphanesi 47 yıl sonra taşınıyor

Samsun Haber Samsun’un İlkadım ilçesindeki 19 Mayıs Bulvarı üzerinde bulanan Gazi İl Halk Kütüphanesi binasının yıkılıp tekrar modern bir kütüphane olması için bugün kitaplarını topladı. Kütüphane Ondokuz Mayıs Mahallesi Hürriyet Sokak’ta bulunan 3 katlı Eski İlkadım Gençlik Merkezi binasına taşındı.

Yaklaşık birkaç gün sürecek olan taşınmanın ardından Gazi İl Halk Kütüphanesi, bir müddet eski İlkadım Gençlik Merkezi’nde faaliyet gösterecek.

GAZİ İL HALK KÜTÜPHANE’NİN TARİHÇESİ

Samsun’da ilk kütüphane Mustafa Kemal Atatürk’ün direktiflerine uyularak 29 Ekim 1930 tarihinde “Gazi Kütüphanesi” adıyla kurulmuştur. Bu kütüphane, yeni kütüphane binası yapılıncaya kadar Atatürk’ün Samsun’a gelişlerinde kaldıkları binanın (Gazi Müzesi) birinci katında hizmetini sürdürmüş, yeni kütüphane binasının 29 Ekim 1970 tarihinde hizmete girmesiyle koleksiyonları buraya taşınarak kütüphanenin adı “19 Mayıs İl Halk Kütüphanesi” olarak değiştirilmiştir. Ancak Samsun halkının zihninde yer etmiş bulunan “Gazi Kütüphanesi” adının yaşatılması isteği ve 19 Mayıs adının bir başka ilçe halk kütüphanesine daha verilmiş olması, kütüphanenin adının tekrar “Gazi Kütüphanesi” olarak değiştirilmesini gündeme getirmiş, bu bağlamda ve Atatürk’ün Samsun’a çıkışlarının 80. Yılını kutlama etkinlikleri çerçevesinde Samsun Valiliğe yapılan teklif, 19 Şubat 1999 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığının onayı ile kütüphanenin adının “Samsun Gazi İl Halk Kütüphanesi” olarak değiştirilmesi uygun görülmüştür.

Gazi İl Halk Kütüphanesi, gerek eski koleksiyonları içermesi, gerekse koleksiyonlarına yeni katılan eserler nedeniyle bugün çevrenin en önemli kültür kuruluşlarından biri olmuştur.

Son Güncelleme: 29.07.2017 16:47
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ŞEVVAL 2018-03-24 18:54:22

ÖDEVİM İÇİN DAHA AÇIKLAYICI OLMASINI LÜTFEN TALEB ATMEKTEYİM

Avatar
DFD 2018-03-24 19:02:45

SADECE TARİHÇESİ OLSAYDI MÜKEMMMELLİĞİ TAMAMLANIRDI AMA YENEDE GÜZEL