banner388
banner390
banner410
banner408

Fındık fiyatları hakkında flaş açıklama!

Fındıkta yaşanan son durum ile ilgili ZMO eski Başkanı Hayati Tosun, “Fındık üreticisi hak ettiğini alamıyor ve mağdur olmaya devam ediyor. Piyasada devlet fındıkla mücadele ediyor görüntüsü veriliyor” dedi.

banner269

Fındık fiyatları hakkında flaş açıklama!

Fındıkta yaşanan son durum ile ilgili ZMO eski Başkanı Hayati Tosun, “Fındık üreticisi hak ettiğini alamıyor ve mağdur olmaya devam ediyor. Piyasada devlet fındıkla mücadele ediyor görüntüsü veriliyor” dedi.

23 Ekim 2018 Salı 13:54
Fındık fiyatları hakkında flaş açıklama!

Samsun Haber – Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) eski Başkanı Hayati Tosun, fındıktaki son durumla ilgili olarak Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.

Fiyatın artması yönünde herhangi bir destek verilmedi”

Fındık fiyatlarının artması için herhangi bir destek verilmediğini ifade eden ZMO eski Başkanı Hayati Tosun, “Fındığın bugünkü konuma gelmesinin ana sebebi bu zamana kadar AK Parti’nin fındık üreticisi ve fındık piyasası ile ilgili uygulamış olduğu politikalardan geliyor. Fındığın olduğu bölgelerde özellikle AK Parti’ye daha fazla oy vermiş olmasına rağmen algı yönetimiyle hükümetin sanki fındık üreticisinin yanındaymış gibi gösterildi. Fiskobirliğin batırılması süresi zaten bu işin ilk adımıydı. Bir sene boyunca üreticinin tüccar ayağında terk edilerek ofisin devreye sokulmaması ve tüccar ayağını konumlandırma süreci var. Piyasadan Toprak Mahsulleri Ofisinin alım sürecine geç girmesi ve sezon bittikten sonra sanki alıcıymış görüntüsü verilerek piyasada devlet fındıkla mücadele ediyor görüntüsü verildi. Sonraki senede alım politikası uygulandı ama yine de fiyatın artması yönünde herhangi bir destek verilmedi” diye konuştu.

“Destekler de siyaset yapamak için veriliyor”

Fındıkta reel olarak da bir düşüş olduğunu ifade eden Tosun, “Hem alım ve hem de satımda ihracatı yapılan bedellere baktığımızda son 4-5 yıl içerisinde sürekli ton başına baktığımızda birim fiyatın dolar bazında sürekli düştüğünü görüyoruz. Dünyada hiçbir tarım ürününde tarımsal emtia fiyatlarında bu kadar dramatik fiyat düşüşleri olmadı. Fındıkta reel olarak da dolar bazlı bir düşüş var. Piyasa sürekli AK Parti hükümeti tarafından manipüle edildi. Bu zamana kadar uygulanan politikalar araştırılmadı. Araştırılmasına izin verilmemesinin sebebi zaten mevcut uygulanan politikaların açığa çıkmasını önlemektir. Üreticiye verilen destek görüntüleri gerçek değildir ki verilmiş olan destekler de siyaset yapmak için veriliyor” şeklinde ifade etti.

“Bu oyunları bozmak vatandaşın ve üreticinin elinde”

Fındık üreticisinin mağdur olmasına rağmen sustuklarını ifade en Tosun, “Ticarette oy tüccarlığı yapılıyor. Fındık üreticisi hak ettiğini alamıyor ve mağdur olmaya devam ediyor. Bir fındık üreticisi de çıkıp bu duruma itiraz etmiyor. Herkes bu yapılanları görüyor ama insanları öyle duruma getirdiler ki artık yine de bir şeyler yapılıyor bundan kötüsü de olabilir diye düşünüp susuyorlar. Fındıkla ilgili yapılan bu oyunları bozmak vatandaşın ve üreticinin elinde” dedi.

FINDIK FİYATLARINDA SON DURUM

Samsun: 12.70 TL

Giresun: 14.85 TL

Trabzon: 13.00

Ordu: 12.00 TL

Kocaeli: 13.00 TL

Zonguldak: 13.00 TL

Sakarya: 13.00 TL

Fiyatlar, illerdeki ticaret borsaları tarafından duyurulan verilere göre hazırlanmıştır. Fiyatlar fındık kalitesi ve alım yapan fabrikaya göre değişiklik gösterebilir.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 23.10.2018 14:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cem atılgan 2018-10-23 15:35:44

Fındık mi o da ne?ak millet düşünsün...

Avatar
Tevfik keskin 2018-10-24 10:02:20

Sadece sıtokçu ve fırsatçılar kazanıyor.

Avatar
Volkan 2018-10-23 21:51:14

Hiç şikayet etmeyin oy verdiniz ceremesini çekeceksiniz. Fındık bitti çay da bitecek of çay abd ye satılsı diğerleride satılacak enpertalist güçler bu ülkeye siyasal islamla ele geçirecekler. Halkımız kasıtlı fakirleştirilerek ucuz emek gücüyle bizi sönğrüknçinden üretim buraya kaydırılacak yenintürkiye dedikleri bu..bu dediklerimi not alın..

Avatar
Halil 2018-10-24 06:42:15

Çok güzel özetlemiş...

Avatar
SAMSUNLU 2018-10-24 10:17:26

Devlet fındıktn elini zaten çekmişti. tarlasında olan fındığı kesene ödenek verilmedi mi? bu da fındık üretimini bitirmeye yönelikti. ben Ak Partiliyim ama bu konuda eleştiriyorum. fındığın ülke dışına satışı belli fiyat belli tüccarın elinde kaldı üretici... tüccar ne derse o... keşke Suudi gazetecinin konuşulduğu gibi (ki tabiki konuşulacak) üretici de dile getirilse...

Avatar
Fındık fiyatları ancak 2019 seçimlerinden sonra belli olur eğer akıllı olursak 2018-10-24 11:41:13

Avatar
Ömer 2018-10-24 13:57:13

Oynanan oyunun farkındayız fakat millet kör olmuş görmüyorlar.dinleyip diyecek çok ama atı alan üsküdarı geçti yürüyelim...

Avatar
Burhan sunman 2018-10-25 11:47:52

Ferroliden oy isteyecekler. Cumhur başkanına yüzde 26 vatandaşa yüzde 9 deniliyor. Atatürk ne demiş köylü milletin efendisi. Zaten vatandaşı ahmet efendi yada mehmet efendi diye çağırıyorlar. Daha bey diye çağıranı duymadım. Biz köylüler bey olamayız. Ancak ferrero gibiler bey olabilir. Bizim beyimizde fındığa bumu reva görmüş ne yapalım.Köylüyü bu hale getirenler utansın. Elbet seçim günü gelecek. Bu sessiz topluluğun tepkisini göreceksiniz. YİYİN EFENDİLER YİYİN