banner388

“Eğitimde başarısızlığın nedeni, sınav sistemidir”

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, eğitimde başarısız olduğunu savunarak, nedeninin eğitim ve sınav sistemi olduğunu söyledi.

“Eğitimde başarısızlığın nedeni, sınav sistemidir”

Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, eğitimde başarısız olduğunu savunarak, nedeninin eğitim ve sınav sistemi olduğunu söyledi.

28 Ekim 2017 Cumartesi 18:07
“Eğitimde başarısızlığın  nedeni, sınav sistemidir”

Samsun Haber - Birleşik Kamu İş Konfederasyonu’na bağlı Eğitim ve Bilim İş Görenleri Sendikası (Eğitim-İş) Samsun Şube Başkanı Rüstem Kara, eğitim sistemini eleştirdi. Başkan Kara, “Eğitim biliminin en temel ilkelerine aykırı düzenlemelerde ısrarını sürdüren Milli Eğitim Bakanlığı, eğitimi niteliksizliğe ve düzensizliğe sürükleyerek, çocuklarımızın geleceği etkileyecek kararları peş peşine kamuoyuna duyurmaktadır. Öğrencilerimiz son yapılmak istenen sınav sistemi değişikliklerini ve bir üst eğitim kurumlarına geçişin belirsizliğini yaşamaktadır. Sınav sistemi kaosu ile birlikte değişen müfredat programlarının içinin boş olduğu da görülmektedir. Bugün okullarımızda, en gerçek yol gösterici olan bilim dersleri azaltılarak etkisizleştirilmiştir Son üniversiteye girişte yapılan değişikliklerle oluşturulan YKS’de yeni sorunları beraberinde getirmiştir” diye konuştu.

“Spor ve sanat dersleri yok sayılmakta”

“MEB fen ve sosyal bilgiler alanı ile ilgili dersleri birinci aşamada yok saymıştır” diyen Başkan Rüstem Kara, “Bu sınav sistemi ile birlikte, bir taraftan bütün derslerden alınan puanların ortalaması üniversiteye girişte hesaba katılırken, diğer taraftan bu alanla ilgili sorular sorulmamasın anlamı nedir? Birçok özel okulda ve devletin okulunda bu puanlar öğrenciye bol kepçeden verildiği bilinmektedir. Öyleyse birbirimizi ve velilerimizi niçin kandırıyoruz.Okul başarı puanı neden kaldırılmamıştır? Böyle bir sınav sisteminde, öğrencilerimizin yeteneklerinin ortaya çıkma olanağı var mıdır? Öte yandan kişilik gelişiminde çok önemli olan spor ve sanat dersleri yok sayılmaktadır. 1913 yılında iptidai mekteplerinde sanat derslerinin haftalık ders saatleri içindeki oranı yüzde 17’iken, Cumhuriyetimizin 94. yılında bu oran yüzde 5’lerdedir. 1913’te din içerikli derslerin ağırlığı yüzde 13’ken bugün bu oran yüzde 18’lere çıkmıştır. Bilim ve sanat eğitimi okullarımızdan kapı dışarı edilmiştir” şeklinde konuştu.

“Yeni hedef karma eğitim”

Rüstem Kara, şöyle devam etti; “2017 PISA Türkiye’nin sonuçları eğitim sistemimizin OECD ülkelerinden çok geri olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bu durumun nedeni ise elbette ki öğrencilerin öğrenme kapasitelerinden değil, nitelikli bir eğitimden yoksun olmalarından kaynaklanmaktadır. Yine, karma eğitimi hedef alan açıklamalar yapılmasıyla birlikte, kız ve erkek öğrencilerin önce ayrı sınıflarda, daha sonra ayrı-ayrı okullarda okutulmaya başlanmıştır. Karma eğitim, kız ve erkek çocukların küçük yaşlardan itibaren birbirini tanıması, farklılıklarına saygı göstermesi ve kadın erkek eşitliğinin bilincine varması açısından çok önemlidir. İşte tam da bu nedenle karma eğitim iktidara rahatsızlık vermektedir.”

“Özelleştirme devam ediyor”

Başkan Kara, son olarak ise “Yıllardır bir taraftan devlet okullarında eğitimin niteliğini bilinçli olarak düşüren Hükümetin ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın “dershaneleri kapatacağız” söyleminin ardındaki amaç, özel öğretimi özendirmek ve özel okulları doğrudan kamu kaynaklarıyla desteklemektir. Bugün yüzde 14 olan özel öğretim oranını sürekli aratarak devam etmektedir. Dershanelerin özel okullara dönüştürülmesi ve özel öğretim kurumlarının kamu kaynakları ile desteklenmesi girişimlerini herkesin eğitim hakkından eşit koşullarda yararlanacağı bir düzenleme olarak değerlendirmek mümkün değildir.Gelişmiş ülkelerde bu derecede özel okullar desteklenmemektedir. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunun 22. maddesindeki “İlköğretim, devlet okullarında kız ve erkek çocukları için zorunludur ve parasızdır” ifadesinin kaldırılması kamu özel ortaklığı okulların yasal alt yapısının hazırlanmasından başka bir şey değildir. Siyasi iktidar eğitimi devlet politikası olmaktan çıkarmıştır. Her geçen gün içten içe çürüyerek bir enkaz haline getirilmiş eğitim sistemimizin yıllar içinde birikerek artan yapısal sorunları, geçici, günübirlik politikalarla geçiştirilmiş ya da çözümsüz bırakılmıştır. Öte yandan sorgulamayan, itaatkâr, kendi adına karar verenlerin kararlarına biat eden bir nesil yetiştirilmek istenmektedir. Eğitim-İş olarak, çocuk ve gençlerimizin, geleceğimizin siyasi iktidarın yarattığı enkazın altında yok olmaması için acil adımlar atılması zorunluluğunu bir kez daha belirtiyor, parasız, bilimsel, demokratik ve laik eğitimin tüm yurttaşlar için ayrım gözetmeksizin hayata geçirilmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haber: Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.