banner388

Duvarları sanat eserine dönüştürüyor

Samsun’da yaşayan Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Seramik ve Cam bölümünde Usta Öğreticisi Zeynep Günal Kama, boş duvarları sanat eserine dönüştürüyor.

Duvarları sanat eserine dönüştürüyor

Samsun’da yaşayan Samsun Olgunlaşma Enstitüsü Seramik ve Cam bölümünde Usta Öğreticisi Zeynep Günal Kama, boş duvarları sanat eserine dönüştürüyor.

15 Mayıs 2018 Salı 09:57
Duvarları sanat eserine dönüştürüyor

Samsun haber - Çevresi tarafından duvar ressamı olarak tanınan Zeynep Günal Kama, tuvale resim yapar gibi duvarlara birbirinden eşsiz resimler çiziyor. Dünyada Mural Art (Duvar ressamlığı) sanatına günümüzde ilgi artarken, Zeynep Günal Kama Türkiye’de bu işi başarılı bir şekilde yürüten nadir sanatçılardan birisi.



Dumlupınar Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü’nden 2013 yılında mezun olan genç sanatçının en büyük hayali ise bütün boş duvarları resmederek sanat eserine dönüştürmek. Duvar ressamı Zeynep Günal Kama ile Samsunhaber.com Dergisi olarak keyifli bir röportaj gerçekleştirdik.

Duvarlara resim çizmeye nasıl başladınız?


Boya kullanmak, resim yapmakla ilgili aslında çok fazla eğitim almadım. Daha çok resim yapmayı deneyerek öğrendim. Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG)‘nda yağlı boya resim dersleri verirken kursiyerlerimle birlikte öğrendim boyalarla resim yapmayı. İlk olarak Samsun’da  bir iç mimarlıktan böyle “Bir projemiz var yapar mısın?” şeklinde teklif geldi ben de kabul ettim. Duvarlara resim yapmak hayalim olan bir şeydi. İlk işimi aldıktan sonra nasıl bir boya kullanmalıyım, nasıl duvara aktarabilirim diye araştırmaya başladım. İlk çalışmamın ardından teklifler gelmeye başladı. Resim yaptıkça kendimi yeniden keşfettim. 


Kendimi bildim bileli hayalim Anaokulu öğretmeni olmaktı. Resim hep yaptım, çok da severek yaptım ama bundan para kazanmayı meslek olarak hayata geçirmeyi hiç düşünmemiştim. İlkokul 1’inci sınıfta boya kitabımın üzerinde olan bir resme bakarak çizip öğretmenime göstermiştim. Benim çizdiğimde inanmamıştı üstelik kopya kağıdıyla resim çizmemem gerektiği konusunda da uyarmıştı :) Ben boya kitabını da gösterip bakın aynısı değil. Bakarak çizdim dedikten sonra öğretmenim, “Masanın üzerine elini koy, bak parmakların senin uzun uzun, büyüyünce sen ressam olacaksın” demişti. Tabi ben itiraz etmiştim hayır Anaokulu öğretmeni olacağım diye. O haklı çıktı işte… :)


Dünyada ve Türkiye'de duvar ressamlığı sizce ne durumda?


Dünyada Mural Art alanında en iyisi İngiltere sanırım. Zaten bunun temelleri yapılan fresklerle yüzyıllar öncesine dayanıyor. İngiltere’de uzun yıllardır Muralfest düzenliyor. 6 yıldır Kadıköy Belediyesi’nin desteğiyle İstanbul’da da düzenleniyor. Yurt dışından sanatçılar gelip belirlenen binaların dış cephelerine muhteşem resimler çiziyorlar. Gönül ister ki İstanbul’da yapılan festivalde Türk sanatçılar daha fazla yer alsın. Biz de yurt dışına ülkemizi temsilen gidebilelim.


Koca bir duvara resim yapmak zor olsa gerek...


O kadar büyük boyutlarda resimler yapmak tabi ki farklı bir teknik gerektiriyor. Düşünün 5 katlı bir binaya resim yapacaksınız. Bana çok zor geliyor. En zor kısım mekan sahibine bu işin duvarı dümdüz boyamak gibi olmadığını anlatmak. İlk başladığım zamanlarda bir haftada bitiremediğim resmi artık iki günde bitiriyorum. Bu işin kolaylığından değil, benim birikimimden. Çok emek verdim gönül verdim bu işe. Teknik olarak da beni yoran saatlerce duvarda iskelede merdiven tepelerinde ayakta kalmak. Resim tamamlandıktan sonra uzun süre ayağa kalkamıyorum. 


İç mimarlar için de kısmen bir dekor ürünü duvar resmi. O mekana nasıl bir ruh üflemek istiyorsanız bunu en iyi resimle yapıyorsunuz.. İstediğiniz havaya bürünüyor anında o mekan. Eğer kendinizi iyi anlattıysanız o duvar veya mekan da sizi anlatıyor.


Umarım bu sene İstanbul’da yapılacak olan festivale ben de katılabilirim. İşi tam anlamıyla öğrenip Samsun’da uygulayabilirim. Elimden gelse hiç boş duvar bırakmam. Her yerde bir emek olsun isterim. Samsun’dan doğup, tüm dünyaya yayılmayı çok istiyorum.


Yaptığınız çalışmalara kendinizden bir şey katıyor musunuz?


Yapılan resimler kişinin iç dünyasını yansıtır. İster istemez çok şey katıyorum kendimden. Portre çalıştığım zaman o kadınları kendime benzettiğimi çok duydum ☺ moralim bozuksa zaten resim yapmıyorum. Denedim o portreleri gülümsetemiyorum. Yada renkleri coşturamıyorum. 


Mert Volkan GÜN
 

Son Güncelleme: 16.05.2018 09:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.