banner388

Düğün sezonu yaşanırken altında son durum

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, satışlarında geçen yıllara oranla bir düşüş olduğunu belirtti. Özman, ayrıca vatandaşların en çok 22 ayar gram altını tercih ettiklerini söyledi.

Düğün sezonu yaşanırken altında son durum

Samsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, satışlarında geçen yıllara oranla bir düşüş olduğunu belirtti. Özman, ayrıca vatandaşların en çok 22 ayar gram altını tercih ettiklerini söyledi.

25 Temmuz 2017 Salı 12:26
Düğün sezonu yaşanırken altında son durum

Samsun HaberSamsun Kuyumcular Odası Başkanı Salih Özman, yaz aylarında artış gösteren düğün, nişan alışverişlerine bağlantılı olarak kuyumcuların satışlarındaki artışların durumu hakkında açıklamalarda bulundu. Özman, satışlarının geçen yıllarla kıyaslandığı zaman bir düşme yaşandığını söylerken; yaz sezonunun gelmesiyle birlikte yıl içerisindeki en iyi dönemi yaşadıklarını belirtti.

“İnsanların Tüketim Alışkanlıkları Değişti”

Kuyumcuların satışlarının düşmesinin birkaç farklı sebebinin sayılabileceğini anlatan Özman, “İnsanların satın alma alışkanlıkları ve tüketim alışkanlıkları değişti. Yani eskiden insandan lüks tüketim diye gördükleri şeyleri şimdi ihtiyaç olarak görmeye başladılar. Mesela insanların yeme alışkanlıkları azaldığı halde çünkü sağlıklı beslenme diye bir şey çıktı. Ama dışarıya çıkıp yemek çok arttı. İnsanlar yemeği ihtiyaçları olduğu için değil sosyalleşmek için yiyorlar. Hal böyle olunca da tüketime harcadıkları para çok çeşitlendi, fazlalaştı ve altın ikinci plana düştü. Yani artık altın Türkiye için bir moda değil. Bu vazgeçilebilir bir tüketim oldu. Kısaca tüketim alışkanlıkları değişti için insanların altın tüketimine ayıracakları bütçe azaldı. Dolayısıyla bu bizim işimizi yavaşlattı” dedi.

Uluslararası Belirsizlikler Altın Fiyatlarını Etkiliyor

Bunun yanı sıra altın fiyatlarında uluslararası gelişmelere göre artış ve azalmaların olduğunu vurgulayan Özman, “Altın fiyatları dünyada stabil dururken bizdeki TL/Dolar kurunda değişim aşağı yönlü olunca; Türkiye’de, dünyada hiç değişiklik olmadan dahi düşmeye başlamıştı. Ama ABD’deki siyasi belirsizliğe Ortadoğu’daki Katar krizinin eklenmesi ve bu durumun hem petrol hem altın fiyatlarını yukarıya çekmesi Türkiye’de de altın fiyatlarının düşmemesine neden oldu. Bizde dolar kuru düşüyor diye altın fiyatlarında göreceli bir düşüş vardı. Ve biz bundan kuyumcular olarak da çok mutluyduk. Bu düğün sezonunda altın fiyatları önceki yıllara göre biraz düşük kalacak ve satış rakamlarımız miktar olarak artacaktı. Çünkü bizim için miktar önemli. Ama maalesef ABD ve Ortadoğu’daki siyasi belirsizlik dünya altın fiyatlarını yukarıya doğru yükseltti. Bizde de TL/Dolar kuru önceki rakamlardan aşağı düşmesine rağmen fiyatlar aşağı düşmedi. Çok az da bir şey olsa da yukarı doğru bir kıpırdanma söz konusu oldu. Bu da tabi bizim işlerimizi etkiliyor. Çünkü insanlar fiyatları yükselirken gördüğünde ‘Biraz bekleyelim, düştüğü zaman alırız’ diyor ve son ana kadar tüketimlerini erteliyorlar. Bu tüketim ertelense de sonrasında yüzde yüze varmıyor. Bir kısmı altın almaktan tamamen vazgeçiyor” diye konuştu.

Altındaki Güncel Fiyatlar

Samsunlu vatandaşların altın tercihlerinde de değişmeler olduğunu söyleyen Özman, 22 ayar gram altının son zamanlarda çok fazla tercih edildiğini söyledi.

24 Ayar Gram Altın         143,25 TL

Bilezik                                  140 TL

Çeyrek Altın                         242 TL                                  

22 Ayar Gram Altın              140 TL

Yasir BABA

Son Güncelleme: 25.07.2017 12:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.