banner388
banner390
banner410
banner408

Dolar yüzünden bayiler kapanmaya başlayacak

Doların yükselmesiyle birlikte sektörün durumuyla ilgili Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı (PÜİS) Zafer Güler, “Şuanda bayiler para kazanmıyor ve böyle giderse bayilerde yavaş yavaş kapanmaya başlayacak ya da el değiştirecek”

banner269

Dolar yüzünden bayiler kapanmaya başlayacak

Doların yükselmesiyle birlikte sektörün durumuyla ilgili Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı (PÜİS) Zafer Güler, “Şuanda bayiler para kazanmıyor ve böyle giderse bayilerde yavaş yavaş kapanmaya başlayacak ya da el değiştirecek”

10 Ağustos 2018 Cuma 18:33
Dolar yüzünden bayiler kapanmaya başlayacak

Samsun Haber - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası Başkanı (PÜİS) Zafer Güler, 10 numara yakıt kullanımı ve doların yükselmesi ile ilgili olarak Samsunhaber.com’un sorularını yanıtladı.

“Bu konuyla ilgili çok mücadele verdik”

Otobüs ve dolmuşlarda 10 numara yakıt kullanıp kullanılmadığı ile ilgili konuşan PÜİS Başkanı Zafer Güler, “Bundan yaklaşık 5-6 önce en büyük sorunlarımızdan bir tanesi akaryakıt fiyatlarının yükselmesinden dolayı otobüsçü, kamyoncu ve taşımacı arkadaşlarımızın normal motorin yerine10 numara yağ denilen bir yağ ile araçlarını kullanıyorlardı. Uzun yıllar bununla mücadele ettik. 10 numara yağın kanserojen madde olduğunu defalarca anlattık. İnsanlar bir işten para kazanamıyor diye böyle kalitesi düşük yakıt türlerini kullandığı zaman bu hem devlete hem de millete zararlı oluyor. Artık eskisi gibi çok kullanılmıyor ama eskiden bu konuyla ilgili çok mücadele verdik. Egzozlarda duman ve kükürt yapıyor ve bunlarda kanserojen maddesi bulunmaktadır. Şehir içinde çocuklarımızın soluduğu böyle tehlikeler vardı ama şu anda kalmadı diyebilirim. Kullanılan akaryakıtlar Türkiye’de dünya üzerinde ki en iyi yakıtlardan bir tanesidir. Türkiye’deki üretilen yakıtların tamamının standartları gayet iyi yakıtlardır. Eski dolmuşlarda 10 numara yağ kullandılar ama şu anda yok. Bazen biz de bindiğimiz otobüs aracından düşen yağın kokusunu alabiliyoruz” dedi.

“%90’ını dışarıdan alıyoruz”

Akaryakıtımızın çok az bir kısmını Türkiye’de üretebildiğimizi söyleyen Başkan Güler, “Biz akaryakıtımızın tamamını dışarıdan alıyoruz ancak %10’unu kendimiz üretebiliyoruz. Ama yakıtımızın %90’ını dışarıdan alıyoruz. Dolar fiyatları yükseldikçe yakıt fiyatları da bir o kadar tavan yaptı. Bu durum tüketiciye ve bayiye yansımış oldu. Dolar ve Euro’nun yükselmesi ülkemize zam olarak geri döndü.  Hükümet ÖTV’deki %65 karını minimize ederek bunlar için baskılama politikası uyguluyor. Ümit edelim ki bu baskılama politikası devam eder ki etmezse akaryakıtta bu enflasyonu azdıran en kötü değerlerden bir tanesi olmuş olur. Akaryakıt hepimizi ilgilendiren bir konudur. Devlet ÖTV’den feragat ederek şuanda bunu uyguluyor ve biz de destekliyoruz. Akaryakıt birçok unsuru birden değiştirebiliyor. İnşallah dolar bir an önce aşağı düşer. Bu gidişat çok da iyi görünmüyor” şeklinde ifade etti.

“Çok fazla masraflarız var”

Devletin topladığı verginin %23’ünün akaryakıt sektöründen olduğunu belirten Güler,“Bir an önce doların ateşinin söndürülmesi gerekiyor. Doların zaman zaman inişleri ve çıkışları oluyordu ama hiç bu kadar çok tavan yapmamıştı. Şu anda bayiler para kazanmıyor ve böyle giderse bayilerde yavaş yavaş kapanmaya başlayacak ya da el değiştirecek. Biz sektör adına şuanda fedakarlık yapıyoruz. Bugün marjımız eskisinin altında ve para kazanamıyoruz çünkü çok fazla masraflarız var. Devletin topladığı verginin %23’ü akaryakıt sektöründendir” diye konuştu.        

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 10.08.2018 23:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Emin Karaguzel 2018-08-12 10:11:14

Nevzat gercekci olalim ekonomik savas falan degil bu akp nin israf ekonomisi patlak verdi , aksaray v.b. yerlere milyarlarca dolar gitti. Merkez bnk. Kendine ait 18 nilyar dolari var kalani vatandasin ve bankalarin, tl sadece dolara karsi erimiyor butun para primleri karsisinda eriyor, kasa bossss

Avatar
Çaça 2018-08-12 09:31:28

Osmanlıyı kurcaz,dünyaya hükmetcez kısmını unutmuşsunuz nevzat seven.

Avatar
nevzat seven 2018-08-11 11:54:40

ÜLKEMİZ BU EKONOMİK SAVAŞI KAZANACAK.. TÜRKİYE MİLLİ OLARAK HER ALANDA GÜÇLENDİĞİ İÇİN BU KADAR SALDIRIYA MARUZ KALIYOR.. SIKINTI ÇEKECEĞİZ.. ÜLKEMİZE KARŞI SON BEŞ YILDA SALDIRILAR ÜSTÜ ÜSTÜNE ARTMASI TESADÜF DEĞİL. ÜLKEMİZİ TALİMATLA İDARE ETMEYECEKLERİ ANLADILAR.. TERÖRLE ,EKONOMİK BASKILAR ÜLKEMİZİ DİZ ÇÖKTÜRMEK İSTİYOR.. TÜRKİYE BÖLGESİNDE DÜNYA GÜÇ HALİNE GELDİ. TÜM RAHATSIZLIKLARI BU.... SIKINTILARIMIZ OLACAK.. AMA YARINLAR ÜLKEMİZ MİLLETİMİZ İÇİN GÜZEL OLACAK.. TÜRK MİLLETİNİ TANIYAMAMIŞLAR.. BU ÜLKE NE ZORLUKLARA GÖĞÜS GERDİ..