banner388

Cep yakan et fiyatları nasıl düşer?

Et fiyatlarının düşmesi için ne yapılması gerekiyor? Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği muhasip üyesi Kenan Yıldırım cevapladı.

Cep yakan et fiyatları nasıl düşer?

Et fiyatlarının düşmesi için ne yapılması gerekiyor? Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği muhasip üyesi Kenan Yıldırım cevapladı.

17 Ekim 2017 Salı 12:21
Cep yakan et fiyatları nasıl düşer?

Samsun Haber Samsun İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği muhasip üyesi ve Veteriner Sağlık Teknikeri Kenan Yıldırım, Samsun’da ve Türkiye’de besicilikle uğraşan vatandaşların sorunları hakkında Samsunhaber.com’a açıklamalarda bulundu. Yıldırım, aynı zamanda et fiyatlarının düşmesi belirli tespitlerde bulundu.

Besiciliği yapan vatandaşların uzun zamandır kar yapamadıkları söyleyen Yıldırım, “Geçen yıl 400 hayvan besleyen biri bugün 300-350 hayvan besliyor. Böyle birisi kar yapıyor değildir, ana sermayeden yiyordur. Kar yapıyor olsa zaten bir sene 400 hayvan besleyen biri sonraki seneye hayvan sayısını 500’e çıkartır. Veya ev-arsa alır, yatırım yapar. Besiciler böyle bir şey yapamıyor” dedi.

“Taşıma Suyla Değirmen Döndürüyoruz”

Et fiyatlarının düşmesi için dönem dönem yurt dışından et ithal edilmesini ‘taşıma su ile değirmen döndürmeye çalışıyoruz’ şeklinde yorumlayan Yıldırım, “Hükümet,5 yıllık bir hayvancılık programı yapsa, herkes ‘5 yıl bu program değişmeyecek’ der ona göre hareket eder. Ama 1 yıllık planlar bile tamamlanamıyor. Yılın yarısına geldiğimizde bile hükümetin açıkladığı programın yarısı değiştiğinde bazı şeyler gidiyor. İthal et getirmeyelim mesela. Et fiyatları belki bir süre çıkar ama hayvan sayımız arttığı zaman ucuzlar” diye konuştu.

“1 Kilo Süt ile 2 Kilo Yem alınırsa; Et Fiyatları Düşer”

Et fiyatlarının ucuzlaması için besicilerin sütten para kazanmaya başlaması gerektiğini belirten Yıldırım, “1 kilogram süt parası ile 2 kilogram yem alınır hale gelirse; biz etin kilosunu 20 TL’den yeriz. Etin pahalı olmasının sebebi sütün para etmemesi. Etin pahalanmasının sebebi saman pahalı, ot pahalı. Süt parasıyla saman alınamıyor. Süt para ettiği zaman besici daha ucuza dana bulacak. Besiciler 7-8 aylık bir dana 5 bin TL’ye alıyor. Bu danayı 2,500 TL’ye yediyor. Satarken bunu kaça satacak. Bu rakamın üstünde satması lazım ki; para kazanması lazım. Besiciler ‘Kurbanda bile para kazanamadık’ diyor. Böyle olunca bir daha hayvan almaya cesaret edemiyorlar. Ufak köyleri gittiğiniz zaman Türkiye gerçeği ortaya çıkıyor. 10 yıl önce 250 hayvan aşıladığımız köyde bugün 60-65 tane hayvan kaldı. Köylünün çoğu dışardan marketten süt alıyor” şeklinde konuştu.

Haber: Yasir BABA

Son Güncelleme: 17.10.2017 18:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.