banner388

Bu kural ne kadar uygulanıyor?

Görme engelli vatandaşların karşıdan karşıya geçerken ellerindeki beyaz bastonu havaya kaldırmaları halinde tüm araçların durması gerektiğini kaç kişi biliyor? Bu kural trafikte ne kadara uygulanıyor? Bu soruyu Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şubesi Başkanı Aynur Yiğit’e ve sokaktaki vatandaşa sorduk.

Bu kural ne kadar uygulanıyor?

Görme engelli vatandaşların karşıdan karşıya geçerken ellerindeki beyaz bastonu havaya kaldırmaları halinde tüm araçların durması gerektiğini kaç kişi biliyor? Bu kural trafikte ne kadara uygulanıyor? Bu soruyu Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şubesi Başkanı Aynur Yiğit’e ve sokaktaki vatandaşa sorduk.

15 Ocak 2018 Pazartesi 14:16

Samsun Haber - Altı Nokta Körler Derneği Samsun Şubesi Başkanı Aynur Yiğit, sürücülerin bu uygulama hakkında bilgi sahibi olmadıklarını belirterek, “Ben öncelikle bu güzel soru için teşekkür ediyorum. Normalde biz karşıdan karşıya geçerken sürücülerin, elimizdeki beyaz bastonu gördüklerinde durup, bizim karşıya geçmemizi sağlamaları gerekiyor fakat bunu yapan sürücü sayısı o kadar az ki, bırakın onu yapmayı, zaten beyaz bastonun ne olduğunun bile farkında değil. Bir görme engellinin elinde gördüklerinde, onun rahatlıkla hareket etmesini sağlayan bir araç olduğunun farkında bile olmadıkları için bilinçli değiller” Şeklinde konuştu.


“Üzerine basıp kırdıkları oluyor”


Geçtiğimiz günlerde Antalya’da yaşanan kötü bir olaydan da söz eden Yiğit, “Kör bir çift kazaya maruz kaldılar ve maalesef arkadaşlardan biri öldü ve suçlu durumuna düşen görme engelli vatandaş oldu çünkü bastonu teknik olarak iyi kullanmadığı ifade edilerek sürücünün beraat etmesine neden oldular. O yüzden beyaz bastonu kim niye kullanır, ne işe yarar, bilinmediği içinde bırakın sürücülerin yol vermesini, vatandaşların bazılarının üzerine basıp kırdığı oluyor” Dedi.


“İnsanlar maalesef okumadığı için...”


Beyaz bastonun bazı insanlar tarafından hala bilinmediğine de dikkat çeken Yiğit, “Aslında burada da kendimize öz eleştiri yapmak istiyorum, belki de bizim eksikliğimiz diye düşünüyorum, belki de biz fazla sokaklara çıkıp anlatamadık, ifade edemedik ama elimizden geldiği kadar 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Günü’nde ve 7-14 Ocak Beyaz Baston Haftası’nda bunları dillendirmeye çalışıyoruz ama insanlar maalesef okumadığı için, araştırmadığı için, izlemediği için de beyaz bastonu engelliler için çok önemli olduğunun, gözünün işlevini yerine getirdiğinin farkında değil“ diye konuştu.


“Eğitim ve seminerler verilmeli”


Sürücüler için de bu konuyu daha önce de dillendirdiklerini belirten Yiğit, “Bununla ilgili seminerler, eğitimler verilmeli. Görme engelliler için beyaz bastonun öneminden bahseden ve sürücülerin çok daha hassas ve dikkatli olması gerektiklerini anlatan eğitim ve seminerler verilirse gerek toplu taşıma sürücülerine, gerek bireysel araç sahiplerine çok daha iyi anlaşılacak ve yardımcı olunacak diye düşünüyorum. Bu anlamda da Şoförler Cemiyeti’ne, halk otobüslerinin firmalarına ve bütün yetkililere buradan çağrı yapmak istiyorum; bununla ilgili broşür, el ilanları, afişler gibi görsel çalışmalar yapılırsa sanıyorum, bizim de sıkıntılarımız, problemlerimiz biraz daha azalacaktır diye düşünüyorum” dedi.


Biz de mikrofonumuzu Samsun halkına uzattık ve onlara bu uygulamadan haberleri olup olmadığını sorduk.


Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 16.01.2018 13:17
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.