banner388

“Bu bölgenin milletvekili bölge insanının hakkını korumak zorunda”

ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Karadeniz Bölgesi’nin tüm milletvekillerini fındık üreticisine sahip çıkmaya davet etti. Tosun, “Bu bölgenin milletvekili bu bölgenin insanının hakkını korumak zorunda” dedi.

“Bu bölgenin milletvekili bölge insanının hakkını korumak zorunda”

ZMO Samsun Şube Başkanı Hayati Tosun, Karadeniz Bölgesi’nin tüm milletvekillerini fındık üreticisine sahip çıkmaya davet etti. Tosun, “Bu bölgenin milletvekili bu bölgenin insanının hakkını korumak zorunda” dedi.

13 Eylül 2017 Çarşamba 12:22
“Bu bölgenin milletvekili bölge insanının hakkını korumak zorunda”

Samsun Haber Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şubesi Başkanı Hayati Tosun, fındık piyasasındaki güncel durumu değerlendirdi. Fındığın, Türkiye’nin 16 il ve 123 ilçesinde yaklaşık 7-8 Milyon vatandaşın dolaylı ve direkt olarak geçim kaynağını olduğunu hatırlatan Tosun, “Bu sene geçen yıla göre rekoltenin yüksek olmasına rağmen nihayetinde ürünün yaptığı maliyet ve pazardaki gerçekleşen fiyata baktığımızda üreticiyi memnun etmiyor. Üretici karamsar” dedi.

“Fındıkta Son 3 Yıldır Kayıp Yaşanıyor”

Türkiye ihracatında tek başına birinci olan fındığın son 3 yıldır ihracat oranlarının düştüğünü belirten Tosun, “Bu yıl hasat zamanının son dönemine gelirken; 1 Eylül 2016 ile 31 Ağustos 2017 tarihi arasındaki resmi ihracat rakamlar kesinleşti. Bu rakamlara göre 1 milyar 882 milyon liralık bir cari fındık ihracatı gerçekleşti. Geçen sene aynı dönem ihracat rakamlarına baktığımızda hem bu ülkenin hem de fındık üreticisinin yaklaşık 400 milyon dolar gibi bir kaybı oluştu.  Önceki yıllara göre baktığımızda en azından bu yıl fındığın 12-13 lira gibi bir fiyat olması lazım. Geçen yıllara göre baktığımızda 2014 yılından beri devam eden bir fiyatın telafuz edilmesi, tüm girdiler dolarla yapılan ve bu geçmiş senelerdeki enflasyon payı, artan dolar fiyatlarını düşünürsek, yurtdışına giden malın kıymeti artarken üreticinin kazancının artmaması da bir çelişki. Buna müsaade etmek de görevini yapmamaktır” diye konuştu.

“İster Muhalefet Olsun, İster İktidar…”

Yerel yöneticilerin fındık üreticilerine sahip çıkması gerektiğinin üzerinde duran Tosun, “Fındık, direkt veya dolaylı olarak yaklaşık 7-8 Milyon insanın geçim kaynağı. Bunu sahipsiz bırakmak kayıtsız kalmak, hem bölge insanı için hem ülke için geri dönüşümü olmayacak sıkıntılı bir sürecin de devamı olacaktır. Yetkili olan herkesi ve Karadeniz Bölgesindeki tüm milletvekillerine özellikle göreve davet edelim. Zaman zaman münferit olarak basın açıklamaları yapıyorlar. Meclise soruşturma önergeleri veriyorlar ama bunun bir türlü karşılığı alınamıyor. Kim bu konuda iradesini ortaya koymuyor ve samimiyetsiz davranıyor ise kesinlikle deşifre edilmesi lazım. Bu ister iktidarı olsun ister muhalefeti olsun. Bu bölgenin bu milletin vekili olmayan kim varsa hesap sorulması lazım. Milletin vekili bölgesinin, üreticisinin hakkını korumak zorunda” şeklinde konuştu.

Haber: Yasir BABA – Furkan KOÇ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
ads 2017-09-13 16:53:41

çok iyi olmuş. hala aç kalmaya devam edin.

Avatar
kale55 2017-09-13 18:07:21

neyin kaybı, kardan kayıp desek daha doğru olur, bu fındık denilen bitki heryerde mantar biter gibi çıkar, bakıp gübrelersen, çapalarsan biraz fazla verir, hiçbişey yapmasan da verir, bu sene fazla fındık oldu, o bakımdan fiyat normal, tabi vatandaş eskiye aldanıp nasıl olsa yükselecek diye satmayınca , haliyle elde kalıyor,