banner388

Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın: Sakine

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü karşılayan tek kadın Sakine kimdir?

Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın: Sakine

19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkan ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ü karşılayan tek kadın Sakine kimdir?

18 Ağustos 2017 Cuma 11:07
Atatürk'ü Samsun'da karşılayan tek kadın: Sakine

Samsun haber - Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da kurtuluş meşalesini yakmak için Bandırma Vapuruyla Samsun'a çıktı. Mustafa Kemal Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını, dönemin 9'uncu Ordu Müfettişi hasta olduğundan dolayı karşılayamadı. Dönemin belediye başkanını vekâleten ise belediye meclisinden Hacı Molla oldu. Atatürk'ü karşılamaya gelenlerin arasında ise en dikkat çekeni ise Sakine Baturay oldu.

SAKİNE BATURAY KİMDİR?


Erzurum'un İspir ilçesinde bulunan Baksır-Kındız köyünde dünyaya gelen Sakine Baturay'ın babası Hasan Reis'dir. Hasan Reis, Samsun'un zenginlerinden Ömerzadelere kayıkta çalışıyor. Romanya Köstence'den Samsun'da petrol taşıyan Ömerzadelerin kayığının kullanan Hasan Reisin kızı 1896 tarihinde doğdu. Erzurumlu olan Sakine Baturay'ın kimliğinde ise Samsun'da doğduğu yazıyor.

2 BUÇUK AY YOLCULUK

1911-1912 yılları arasında Muhsin isimli bir kişiyle evlenen Sakine Baturay'ın Lütfü isminde oğlu oldu. Engelli olduğu öğrenilen Lütfü'nün ayaklarının 90 derece dönük olduğu belirtildi. Sakine hanımın kocası ise Yemen harbinde askerde kaldı ve köy Ermenilerinin saldırısına uğradı.


Sakine Baturay, engelli oğluyla birlikte 2 buçuk ay süren yolculukla Samsun'a gelerek babasının yanına yerleşti. Sakine Baturay, Samsun'a gelir gelmez engelli oğlunun tedavi olması için Devlet Hastanesi'ne yatırdı. Hastanede görev alan Amerikalı doktorlar oğlunu tedavi ederken Sakine hanım ise hastanede hasta bakıcılık yaptı. Girişken ve zeki olan Sakine hanım Amerikalı doktorlardan İngilizce ve Latin alfabesini öğrendi. 


Tarihin gölgesinde kalan Sakine hanım 19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Paşayı, Samsunlu Limanında karşılayan tek kadın olmuştur.
 

Son Güncelleme: 18.08.2017 18:03
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.