banner388

“Artık insanlar buna bağımlı hale geldi”

Samsun Tabipler Odası Başkanı Murat Erkan, teknolojinin sağlığımıza olan dezavantajları hakkında, “Herkesin elinde telefon ve 24 saat artık bu teknolojik bağımlılık sürüyor. Ve çok erken yaşlardaki bireylerde bunların kullanmaya başlandığını görüyoruz” dedi.

“Artık insanlar buna bağımlı hale geldi”

Samsun Tabipler Odası Başkanı Murat Erkan, teknolojinin sağlığımıza olan dezavantajları hakkında, “Herkesin elinde telefon ve 24 saat artık bu teknolojik bağımlılık sürüyor. Ve çok erken yaşlardaki bireylerde bunların kullanmaya başlandığını görüyoruz” dedi.

19 Ocak 2018 Cuma 12:29
“Artık insanlar buna bağımlı hale geldi”

Samsun haber - Samsun Tabipler Odası Başkanı Murat Erkan, teknolojinin sağlığımıza olan dezavantajlarıyla ilgili olarak, “Bir kere toplumsal davranışı ciddi anlamda etkiliyor. Öncelikle buna bakmak lazım. Çünkü herkesin elinde telefon ve 24 saat artık bu teknolojik bağımlılık sürüyor. Ve çok erken yaşlardaki bireylerde bunların kullanmaya başlandığını görüyoruz. Cep telefonlarıyla ilgili daha tabi dünyada yaygınlaşmasının başlaması 10-15 yıllık bir sürecin içerisine giriyor. Bunun sonuçlarıyla ilgili de Yapılan çok geniş çalışmalar yok ama kısıtlı olsa da bir takım çalışmalar var. Cep telefonlarının kullanımına bağlı olarak beyin tümörü gelişimini artırdığını ya da kullananlarda beyin tümörü riskinin oluşumunun daha fazla olduğuna dair bir takım olgular var. Bunlar zaman içerisinde olguların ortaya çıkmasıyla daha fazla ortaya koyulup ispatlanacak. Ama şuan ki şekliyle bir kaç yayında kısıtlı. Sürekli olarak toplumun bunları kullandığı için bireylerin kullanmasına bağlı olarak bu konunun sorun atfedilmesi ve buna bağlı da çalışmalar yapılması söz konusu” şeklinde konuştu.

“Etkileri zamanla somutlaşacak”

İnsanların teknolojiye bağlı hale geldiğini, bu yüzden de görünen ve görünmeyen birçok olumsuz etkisi olduğunu söyleyen Erkan, “Beyin tümörü ve diğer kanser olgularının fazlalaşması gibi tıbbi etkileri zamanla somutlaşacak. Bu tıbbi etkilerinin yanında bir de sosyal etkileri var. Artık insanlar bunlara bağımlı hale geldi ve bu çok kötü bir durum. Dikkat bozukluğundan, çalışma hayatına, sosyal hayattaki ilişkilerde ilişkilerin şekillerinin değişmesine dair bir takım olumsuz etkileri var. Yüz yüze görüşen insanlar bile telefon aracılığıyla paylaşım uygulamaları ile haberleştiğini görüyoruz. Bunlar çok yanlış uygulamalar. Türkiye dünyada oransal olarak en çok telefon kullanan ülkelerden bir tanesi. Bu yönü ile baktığımızda biz teknolojiyi günün bize getirdiği kolaylıkları çok faydamıza yararımıza sağlayacak bir şekilde kullanmıyoruz. O yönü ile değerlendirmek lazım” diye ifade etti.

“Ne yazık ki bizde süreklilik var”

İnsanları tıp dışı bir takım metalara yöneltmenin yanlış ve teknolojinin verdiği dezavantajlardan korunma yöntemlerinden bahseden Erkan, “Bunlarla ilgili bir takım sorunlar dile getirildiği zaman bunlardan korunma yöntemi olarak bir takım alternatiflerin asla bir fayda etmeyeceğini net bir şekilde söylüyorum. Korunmanın yolları belli. Teknolojiden uzaklaşamıyorsan en azından bunların kullanımının kısıtlanması gerekiyor. Belli alanlarda kullanılması, yaşadığımız ortamlara en azından yatak odalarına çok girmemesi gerekiyor. İnsanları tıp dışı bazı metalara yöneltmek asıl korunmayla ilgili yöntemlerin göz ardı edilmesine dolayısıyla bu ürünlerin hem katkısı olmadığı gibi bu yönüyle de zararlı olduğunu söylemek gerekiyor. Dijital ortam kaçınılmaz. Teknoloji hayatımızın içerisinde bunu yok sayamayız. Artık bunun kullanım alanını ve zaman planlamasını kesinlikle insanların sınırlaması gerekiyor. İhtiyaçla süreklilik arasında bir tercih yapması gerekiyor. Ne yazık ki bizde süreklilik var” diye konuştu.

Müberra TAŞÇI

Son Güncelleme: 20.01.2018 10:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.