banner388

Aracı 20 yaşın üstündeki araç sahipleri dikkat!

Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak, 20 yaşın üstündeki araçların sahiplerinin, 01.01.2018 itibariyle trafik şube müdürlüklerine gidip, borçlarını tespit ettirdikten sonra trafikten men edilmesini beyan ettiklerinde borçlarının silineceğini açıkladı.   

Aracı 20 yaşın üstündeki araç sahipleri dikkat!

Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak, 20 yaşın üstündeki araçların sahiplerinin, 01.01.2018 itibariyle trafik şube müdürlüklerine gidip, borçlarını tespit ettirdikten sonra trafikten men edilmesini beyan ettiklerinde borçlarının silineceğini açıkladı.   

25 Aralık 2017 Pazartesi 12:45
Aracı 20 yaşın üstündeki araç sahipleri dikkat!

Samsun haber - Bakanlar Kurulu kararıyla model yılı 1997 veya daha eski olan motorlu taşıtların trafik borçları silinecek. Samsun Hurda Oto Levazımatı Alıcı ve Satıcılar Odası Başkanı Nazmi Kaçak,  01.01.2018 itibariyle Trafik Şube Müdürlüklerinden bu araçların 20 yaşına geldiğini, borçların tespit edildikten sonra trafikten men edilmesini beyan etmeleri gerektiğini söyledi.


2017 Temmuz aylarında Bakanlar Kurulu kararıyla 20 yaşını doldurmuş araçların trafik borçları vergi borçları kamuya ait bütün borçların silinmesi kaydıyla 01.01.2018 itibariyle trafik şube müdürlüklerinden bu araçların 20 yaşına geldiğini, borçların tespit edildikten sonra trafikten men edilmesini beyan ettiklerinde borçları silinecek. Borçları silinmesi noktasında kayıp araçlarında bu yasadan yararlanabileceğini söyleyen Nazmi Kaçak, “Bu kayıp araçlarla alakalı da araçların kaybolduğunu, bulunamadığını teyit ettiklerinde de bu araçlarında borçları silinip hurdaya ayrılmasında devletimiz yardımcı olacak” dedi.


“Bedel karşılığında hurdaya verebilirler” 


Ellerindeki hurda araçların akıbetine de değinen Kaçak, “Büyükşehir Belediyesi statüsündeki illerde büyükşehir belediyeleri bu araçlara toplama alanları hazırlayarak toplama merkezlerinde bu araçları bedelsiz alacak. Ancak bedel karşılığında vermek isteyenler olursa Türkiye’nin 3 bölgesi var. İzmit Makine Kimya, Kırıkkale Makine Kimya Endüstri Kurumu ve bir de İzmir Aliağa’da bulunan Makine Endüstri Kurumuna bu araçlarını teslim ederek, kilosu 1 lira karşılığında bedel alabilecekler. Şimdi bu Türkiye’nin özellikle batı kesiminde bulunan üç tane makine kimya kurumuna araçları götürmenin bir de maliyeti var. Örneğin binek bir otomobilin kilogramı bir ton olsa bir liradan bin lira gibi bir rakam yapıyor. Bu aracı bin lira karşılığında makine kimyaya göndermek ne kadar ekonomiktir bunu da vatandaşımız değerlendirecek” sözlerini dile getirdi.


“ÖTV indirimi yasasından farklı”


Araçlarını bu yelere götürmek istemeyenlerin de belediyelere verebileceğini söyleyen Kaçak, “Büyükşehir statüsünde belediyelerin kendi toplama merkezlerine bırakacak. Bunun dışındakiler ise özel idarelerin tespit ettikleri hurda merkezlerine teslim edecekler. 2003 yılında çıkarılan ÖTV indiriminden faydalanma yasasından bu çok farklı. O zaman yeni araç aldığında eski aracını teslim ettiğinde vergi indiriminden faydalanıyordun ama bu böyle bir şey değil. Bu sadece ekonomik ömrünü doldurmuş araçların vergi borçlarından arındırılmasıdır. Bundan yeni araç alındığında vergi indiriminden yararlanacağı anlamına gelmiyor. Bunda vatandaşlarımızın iyi ayırt etmesi lazım.”


“Metal anlamda getirisi var”


Samsun Hurdacılar olarak, bu araçları hurdaya düşürmek istediği takdirde bunları satın alabileceklerini dile getiren Kaçak, “ Samsun’da lisanslı firmamız var firmaya bu araçlar hurdaya düşürüldükten sonrada bu araçları firmamız alabilecek. Ancak 20 yaşındaki ekonomik ömrünü doldurmuş araçların sadece metal anlamında bir getirisi var onun haricinde bir getirisi ne yazık ki yok.  Ayrıca vatandaşlarımız şunu da beklesinler yasa çok daha yeni, ne özel idareler ne de belediyeler gördüğüm kadarıyla bu hazırlıklarını tamamlamadılar. Yasa yılbaşında çıkacağından dolayı daha başlamadı bu süreç. Muhakkak yasa çıktığında bu hazırlıklar yapılacaktır çok acele etmeye gerek yok bu yasa çıkınca en az 1-2 yıl geçerli olacağını tahmin ediyorum. Önemli olan etrafta çevre kirliliği yaratan bu araçların bir an önce devletimizin öngördüğü yasa çerçevesinde teslim etmelilerdir” dedi. 


Haber: Ayşe Nur Subaşı
 

Son Güncelleme: 26.12.2017 14:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cemal 2017-12-25 12:55:03

Çok meraklı değiliz 20 yaşındaki arabaya binmeye. Alım gücümüz yok. Zamlara ve fiyatlara yetişemiyoruz. Aldık diyelim. MTVsine benzinine mazotuna trafik sigortasına yetişemiyoruz. Kısacası pahalılık iyice belimizi büktü.

Avatar
Nihat 2017-12-25 17:59:26

Ne guldum ya 1 liradan kapidaki hurdaciya versem oda alir 1 milyara arabayi bi is yapiyorsaniz dogru yapin

Avatar
mustafa 2017-12-26 08:05:20

bu millet eskiyen sobasını bile eskiciye para karşılığı veriyor siz tutup aracı bedelsiz verin diyorsunuz.oldu tabii

Avatar
Serkan 2017-12-26 10:30:23

Millet sefil halde bir de araçlarına mı göz diktiniz, bu ülkede adam gibi milli gelir olsa millet bilir hangi model araca bineceğini siz yormayın o kafacığınızı.

Avatar
Selim 2018-01-24 02:42:40

Kırık kale hurda müdür lügü nü aradım. Birliriyada almiyor kilosuna 249kuruşa yanitonunu 249 TL veriyor muş lar bundan 5yıl önce. 1500tl ye alıyor dular şuan. 249tl böyle bir şey olurmu. Duyun sesimizi sayın başbakanım.

Avatar
Samet 2018-03-18 00:48:01

Satmam daha iyi milleti çarpın anca

Avatar
Guven. Zantur 2018-06-09 23:38:02

Eskı yasa ne guzeldı eslı aracını getıren maddı bedelını aldı trafıkten men ettı aracını şimdi ise bedslsız arac almak istıyo devlet azcık halkınızı düşünün bu halk devlete bağış yapcak halı yok insanların durumu olsa zaten eskı araca bınmez otv ındırımı dıyolar 50 bın lıralık sıfır araba satma kalkıyonuz o kadar para olan zaten 20 yasındakı araca bınmez