banner388
banner390
banner410
banner408

Araç sahipleri bu habere dikkat! Hakkınızı arayın

Araç değer kaybı tazminatı, bir aracın kaza yaptıktan sonra aldığı hasar ve gördüğü tamirat yüzünden kaybettiği değerin trafik sigortası tarafından karşılanmasıdır. Fakat bazı sigorta şirketleri ve avukatlar, bu durumu bilmeyen sürücülerin tazminatlarının büyük kısmını kendilerine alıyor ve kalan miktarı araç sahiplerine veriyor. Artık bir rant kapısı haline gelmiş bu durum hakkında Avukat Arslan Bolat açıklamalarda bulundu.

banner269

Araç sahipleri bu habere dikkat! Hakkınızı arayın

Araç değer kaybı tazminatı, bir aracın kaza yaptıktan sonra aldığı hasar ve gördüğü tamirat yüzünden kaybettiği değerin trafik sigortası tarafından karşılanmasıdır. Fakat bazı sigorta şirketleri ve avukatlar, bu durumu bilmeyen sürücülerin tazminatlarının büyük kısmını kendilerine alıyor ve kalan miktarı araç sahiplerine veriyor. Artık bir rant kapısı haline gelmiş bu durum hakkında Avukat Arslan Bolat açıklamalarda bulundu.

19 Mart 2018 Pazartesi 11:33
Araç sahipleri bu habere dikkat! Hakkınızı arayın

Samsun haber - Araç değer kaybı tazminatı konusunda Samsunhaber.com’a konuşan Avukat Arslan Bolat, “Her yerden alınabilir, sigorta şirketlerinin bunu alma şansı yok çünkü sigorta şirketlerinden alıyorsunuz bu ödemeyi. Şöyle bir şey var; karşı tarafın sigorta şirketinden sizin sigorta şirketiniz alır ama bu tamamen hukuk dışı bir şey. Alınması için öncelikle sizin vekaletiniz olması gerekiyor, sizin talebiniz olması gerekiyor. Bunlar olmadan sizin adınıza işlem yapıyor bu şirketler ve bu paranın size aktarılması gerekiyor. Bu para size aktarılmazsa aranızda sözleşmesel bir ilişki olduğu için sözleşmeye dayalı olarak şirketlerden parayı talep edebilirsiniz” dedi.


“İNSANLARIN GÖZÜ ALMIYOR”


Hukukta zaman zaman modalar çıktığını belirten Bolat, “Örneğin bir ara kayıp kaçak bedelleri tutmalar, banka işletim ücretleri ve kredi kartı aidatları çok modaydı. Sonra trafik kazalarındaki tazminatlar moda oldu, hatta bunun adına bir sürü şirket kuruldu. En son da tazminatların yanında aracınızla kaza yaptığınızda aracınızın değer kaybetmesiyle birlikte hatanız oranında ve karşı tarafın hatasının oranı da göz önüne alınarak zararın bedeli ödenmesi çıktı. Örneğin 100 bin liralık bir araç kaza yaptığı zaman değeri 80 bin’e iniyorsa 20 bin liralık bir fark var. Bu ciddi bir rakam ve bunlar genelde talep ediliyor ama örneğin ufak kazalarda 2 bin liralık bir zarar oluyor, 2 bin liralık bir dava açacaksınız, bu davanın harcıyla uğraşmayı insanların gözü almıyor” diye konuştu.


“İNSANLARIN BUNLARDAN ÇEKİNMEMESİ GEREKİYOR”


Sigorta şirketlerinden tazminat talep edildiği ve belgelendirildiği zaman, şirketlerin ödeme yaptığını söyleyen Bolat, “Burada da vatandaşımızın biraz bilgisizliği ortaya çıkıyor. Diyelim ki bunu siz talep etmediniz, bazı akıllı sigorta şirketleri ve avukatlar bunu kendilerine alıyorlar ve size çok cüzi bir miktarını veriyorlar. Bu yüzden bilen birisiyle çalışmaları gerekiyor. Bu konuda eğer uzman olduklarından emin oldukları insanlarla ve iyi bir avukatla çalışırlarsa kendileri için daha iyi sonuç alabilirler. Böylece oturup hesaplama yapıp eksik verilen bir ücret varsa bu konuyla alakalı dava yoluna gidebilirler. Dava yoluna gidildiğinde harçlar ve masrafların çok yüksek olduğu biliniyor ama zaten daha sonrasında bu masrafların daha fazlasını elde ediyorsunuz. Bunlarda da adli yargı diye bir kurum var, harç masraflarını devlet karşılıyor. Bunları bilmedikleri için adliyeden her zaman uzak dururlar. Adliyeden herkes korkar, mahkemeden herkes uzak durur. İnsanların bunlardan çekinmemesi gerekiyor, çekinirlerlerse bilemedikleri için bilen birisi geliyor, mağdurun alabileceği 10 bin lirayı onlara bin lira veriyorlarSigorta şirketleri veya avukatları geri kalan 9 bin lirayı kendilerine alıyorlar. Bu konuda sıkıntı yaşayan insanların yapmaları gereken en  önemli şey bu konularda uzman insanlarla çalışmalarıdır. Eğer bu konuda uzman insanlarla çalışmaz ve bilmeyen insanların ellerine düşerlerse bu kez gerçekten zor durumda kalabilirler” şeklinde konuştu.


“MAĞDUR OLMASINLAR”


Trafik kazalarının her türlüsünde mağdur olmamak için uğraşılmasını vurgulayan Bolat, “Trafik kazalarından dolayı oluşan zararlarda tazminat alındıysa bile gerisini almak için bu tazminattan kalan kısmı almak için de dava hakkınız var. Tazminatınızı aldıktan sonra bir kağıt imzalamış olsanız dahi sigorta şirketine alacağınız hakka dair dava açma hakkınız var. Karayolları Trafik Kanunu 111. Madde şunu söyler, mağdur olan insan o anın verdiği tepkiyle sigorta şirketinin verdiği teklifi kabul etmek zorunda kalmıştır. Aynı şey karşı taraf için de geçerli, fazla para verdiğinde geri almak için dava açabilirler. O yüzden hem araç değer kaybı hem de kazalarda bilen birilerine danışırlarsa mağduriyetleri daha fazla artmaz” dedi.


Haber: Dilek Alabulut

Son Güncelleme: 20.03.2018 16:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Murat turan 2018-03-19 21:26:32

Merhaba hocam öncelikle bilgileriniz için teşekkürler. Benim 2011 model 160.000 binde olan renolt megane 3 aracımla kaza yaptım trafik polisinin tuttuğu rapora göre 100de 100 haklıyım ve aracımı tamamen karşı tarafın sikorta şrketi karşıladı değer kaybı almak istediğimde kilometreye göre alabileceğim miktar çok az dediler 200tl 300 tl civarında dediler bu bilgiyi expertiz görevlisi ve kapaortacı verdi aracımda ise 17 binliraya yakın kasar kaydı oluştu bu durum ben değer kaybı alabilirmiyim ne kadar alabilirim teşekürler.

Avatar
MURAT 2018-08-02 14:44:12

mrba hocam bir sorum olacak şuan deger kaybı için avukatla anlaştım raporlarda 100de 100 ben haklıyım karşı tarafın sikortasıylada aracım yapıldı. sorum şu hala mahkeme sürecinde olan aracımı satarsam dava düşermi tşkler