banner388
banner390
banner410
banner408

“3 Uzman Çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildi”

TSK’nın belkemiğini oluşturan uzman çavuşlar sözleşme ile şehadete koştuğunu sözlerine ekleyen Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı Ali Tilkici, “Yüksekova'da 3 uzman çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildiler. TSK'nin en fazla şehit vermiş camiasına eğitim tamamlandıktan sonra silah mutlaka verilmeli.” dedi.

banner269

“3 Uzman Çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildi”

TSK’nın belkemiğini oluşturan uzman çavuşlar sözleşme ile şehadete koştuğunu sözlerine ekleyen Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı Ali Tilkici, “Yüksekova'da 3 uzman çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildiler. TSK'nin en fazla şehit vermiş camiasına eğitim tamamlandıktan sonra silah mutlaka verilmeli.” dedi.

07 Ekim 2017 Cumartesi 18:22
“3 Uzman Çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildi”

Samsun Haber - Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı (TUZED) Ali Tilkici, Uzman çavuşların tabanca taşıyamadıklarını belirterek, "Talebimiz bütün rütbelilere olduğu gibi uzman çavuşlara da tabanca verilmesi ve kendilerini koruyabilmeleri için bu tabancayı kullanabilmeleridir" ifadelerini kullandı.

Tilkiçi: “5 aylık Uzman Çavuş şahadete koştu”

Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı Ali Tilkici, uzman çavuşların sorunlar yaşadıklarını ifade ederek, bu konuda çözüm istedi. Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde 3 gün önce sabah saatlerinde bozulan aracını tamir için beklerken arabadan indiği sırada PKK'lı teröristlerin silahlı saldırısına uğrayarak şehit olan 21 yaşındaki 5 aylık Jandarma Uzman Çavuş Mehmet Kızılca'yı gündeme getiren Tilkici, “Şehidimizin silahsız olduğu ortaya çıktı. 3269 sayılı kanuna tabi Uzman Çavuşların birçok sorunu var. Bunlardan bir tanesi zati tabanca edinmeleri. Subay Astsubay Uzman jandarmalar eğitimlerini bittikten sonra sadece uzman çavuşlara zati tabanca verilmez. Uzman çavuşlar, ‘ilk sözleşmelerini müteakip kendi paraları ile ücretini kendileri ödeyip tabanca alıp, gözle görülmeyecek şekilde taşıyabilirler’ diye kanun maddesi de var. Bu kanun maddesini bazı komutanlar yanlış uygulayıp hiç taşıtmıyorlar. Kendi tabancasını alan Uzman Çavuşlara da taşıtmıyorlar. Tabanca takmak yasak diyorlar. Güneydoğu'da teröristler Biksi, Kalaşnikof, Uçaksavar gibi en ağır silahları kullanırken uzman çavuşlara tabanca takmasını çok görüyorlar” diye konuştu.

“3 Uzman Çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildi”

Taleplerinin bütün rütbelilere olduğu gibi uzman çavuşlara da tabanca verilmesi ve kendilerini koruyabilmeleri için bu tabancayı kullanabilmeleri olduğunu belirterek terör saldırılarında bazı uzman çavuşların silahları olmadığı için müdahalede bulunamadıklarını ve bu nedenle şehit edildiklerini ifade eden Tilkici, “Uzman Çavuşlar Jandarma komando eğitimi alıyor. Şehit olan bazı uzman çavuşlarımızın silahı olsaydı, kendilerine yönelik hain saldırılara karşı koyarlardı ve durum farklı olurdu. Yüksekova'da 3 uzman çavuş silahı olmadığı için çarşıda şehit edildiler. TSK'nin en fazla şehit vermiş camiasına eğitim tamamlandıktan sonra silah mutlaka verilmeli. Bunun yanında 1986 yılında çıkan kanunda değişiklik yapılmamış, uzman çavuşların nasıl çalıştığına dair hiçbir yönetmelik yok. Amirin komutanın iki dudağı arasında yönetiliyor. Subay, Astsubaylara görev süresi Güneydoğu görev süresi iki yılken, uzman çavuşlara 4-5 yıl. Uzman Çavuş 4-5 yıl oralarda görev yaptıktan sonra geçici görevle gittiği zaman bu da doğu görevinden sayılmıyor. Örneğin Çukurca'da 5 yıl görev yapan bir uzman çavuş Kayseri Komando Tugayı'na tayin olduğunda bu Komando Tugaylarının Doğuya gitmesi 4-5 yıl daha doğu da görev yapması demek. Yani uzman çavuş ailesinden 10 yıl 15 yıl ayrı kalıyor. Evini getiremiyor. Garnizonlarda 25 sene görev yapan uzman çavuş 20-22 sene geçiriyor. Orduevlerinden yararlanamıyorlar. Lojmanlarda dağıtım yüzdesi Subaylarda yüzde 55 Astsubaylarda yüzde 40, 80 bin mevcudu olan uzman çavuşlarda ise bu rakam yüzde 2,5” şeklinde konuştu.

“Zor şartlarda görev yapıyorlar”

Tüm Uzmanlar ve Emekliler Derneği Genel Başkanı Ali Tilkici, Sözlerine şöyle devam etti: “Uzman çavuşların hasta olduklarında meslekten atılma risklerinin olduğunu anlatan 2 yıla kadar istirahat alabilir, maddesi kanunda olmasına rağmen 90 günle ilişiği kesiliyor uzman çavuşların. 1 yıllık uzman çavuş ile 20 yıllık uzman çavuş aynı maaşı alıyor, çünkü rütbeleri kıdemden sayılmıyor. Tazminatlarda eşitsizlik var. Aynı mevzide çarpışıyorlar ama aynı şekilde ücret bile alamıyorlar. Maaşlarında hiç tazminat olmayan camiadır uzman çavuşlar. Mesai saatleri 12-12, 12-24 dinlenmenin olmadığı şekilde çalışıyorlar ve ayrımcılığın sonuna gelmiş durumdur bu. Askeri mahkemeler kalktıktan sonra disiplin kurullarını Askeri Mahkeme gibi kullanarak sözleşmeleri feshediliyor. Bugün koruculara kadro veren Devlet, 31 yıldır TSK'ya en fazla şehit gazi veren camiasına kadro vermedi hala ve uzmanlar sözleşmeyle çalışıyor. Görev şartını doldurmuş ama yaş şartını dolduramadığı için birkaç ay sivil memurluk yapan arkadaşlara emekli olduklarında uzman çavuş hakları ve ek göstergeleri verilmiyor. Şu anda çok fazla ayrımcılık var. Uzmanlar görev alanları olmayan alanlarda da çaycı, bulaşıkçı gibi çalıştırılıyor. 31 yıldır yönetmeliği olmamış, nasıl tayin edilir, nasıl sicil verilir? Nasıl izin verilir? Nerde nöbet tutar? Nasıl nöbet tutar? Hiçbir yönetmelikleri yok. Sorunlarımız çok fazla ve devletimizin bu sorunları çözmesini istiyoruz. Şu anda Meclis'te özlük haklarının düzeltilmesi ile alakalı MHP İstanbul MHP Milletvekili İsmail Faruk Aksu'nun Milli Savunma Komisyonu'nda kanun teklifi var. Bütün siyasilerden bu kanun teklifine destek vermesini ve bu yiğitlerin mağduriyetinin giderilmesini bekliyoruz”

HABER: Ekrem BİRCAN

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Cavit 2017-10-07 18:47:19

Silahsız Asker mi olur

Avatar
İsmail 2017-10-07 18:55:40

Samsun haber çok sağolun bu haberi yaptığınız için

Avatar
Habib 2017-10-07 20:23:34

Uzman cavuslarin sorunlarinin cozulmesi icin gundeme getirdiginiz icin teşekkür

Avatar
Ramazan kaya 2017-10-08 08:19:32

Sonuna kadar katılıyorum Madem tüm rütbelilere veriliyor uzm çvş larında hakkı.Astsb 5 aylık eğitim görüp geliyo Uzm Çvş ise askerlik yapiyo üzerine 3 aylık eğitime gidiyo ama hâlâ tabancayı kendisi aliyo

Avatar
Harun ALDIRMAZ 2017-10-07 18:58:37

3269 sayılı kanuna tabi Uzman Çavuşların sorunları ?
1-1986 yılında 3269 sayılı kanun tabi çalışmaya başlayan uzman çavuşlar devletin tek sözleşmeli personelidir. kadro verilmesi elzemdir.
2-çalışma şartları ile ilgili hiçbir yönetmelikleri yoktur.
3-doğu görev süreleri 4-5 yıldır sb astsb da bu 2 yıldır.gecici görevlendirme ile gittikleri doğu görev süreleri şark süresinden sayılmaz.25 yıl görev yapan bir uzman çavuşun 22 yılı doğuda ev götürülemeyen üs bölgelerinde geçer.
4-tsk sağlık yönetmeliğinde hastalıklar çizelgesinde isimleri yoktur. hastalanırlarsa meslekten atılırlar.
5-sözleşmeli olduklarından dolayı meslekten atılma ile ilgili devamlı şekilde baskı mobbinge maruz kalırlar.
6- sadece uzman çavuşlara devlet tarafından tabanca verilmez kendi paralarıyla almasını isterler.onuda taktırmamak için elınden geleni yaparlar.
7-orduevlerıne alınmazlar
8-lojmanlardan hak oranları sb lara %55 astsb lara %40 uzman çavuşlara %2.5 dur.
9-atamaya esas raporlarda dahil edilmezler.
10-rütbelerin kıdemden sayılması yoktur 1 yıllık uzm.çvş.la 20 yıllık uzm.çvş aynı maaşı alır.
11-yabancı dil sınavı kurs,kamp ödül gibi şeylerden yararlandırılmazlar.
12-erlere yaptırılan işleri zorla yaptırılmaya çalışılır yoksa meslekten atma ile tehdit edılınır.
13-emekli olmak için görev şartını doldurmuş yaş şartını dolduramayanlar bir kaç ay sıvıl memurluk ve ya açıkta bekleyınce kanunsuz şekilde ek göstergeden ve emekli uzman çavuş haklarından faydalanamazlar.
14-spor ve yazılı testlerınde 22 yaşındakı yaptıkları bütün testler 45 yaşındada istenir. Teşekkür ederiz destekleriniz için #UzmanÇavuşlardaYanlızDeğildir

Avatar
Ali osman 2017-10-07 22:51:38

Tesekkurler samsun haber

Avatar
Ramazan kaya 2017-10-08 08:19:47

Madem tüm rütbelilere veriliyor uzm çvş larında hakkı.Astsb 5 aylık eğitim görüp geliyo Uzm Çvş ise askerlik yapiyo üzerine 3 aylık eğitime gidiyo ama hâlâ tabancayı kendisi aliyo

Avatar
Ömer 2017-10-09 03:29:48

Teşekkürler samsun haber kimseler umursamasada hala şahadete koşarak giden uzman çavuşlar var