banner388
 Önce Siz Okuyun..

Son yıllarda gençlerin kitap okuma alışkanlıklarının hızla azaldığı görülüyor. Özellikle ülkemizde bu alışkanlık yok denecek kadar az iken internetin, akıllı telefonların hayatımıza hızlı dalışıyla; kitaplar yalnızca kitapçıların raflarını süslüyor.

 Birçok anne baba çocuklarının az kitap okumasından yakınıyor. Okullarda, sınavları geçmek zorunda oldukları için mecburiyetten okutulan ders kitapları dışında çocuklarının ellerinde kitap görmediklerinden bahsediyorlar. Aileler bu konunun sorumlusu olarak, okullardaki eğitim sistemini, televizyonları, cep telefonlarını, her an içimizde olan internet dünyasını görüyorlar.
Gençler artık neredeyse tüm işlerini internet üzerinden halledebiliyor. Ödev yaparlarken kitap açmak zorunda kalmadan, arama motorlarına bağlantılı sözcüğü yazdıklarında sayfalarca dökümana ulaşabiliyorlar. Evden bile çıkmalarına gerek kalmadan arkadaşları ne yemiş, ne giymiş, nerelere gitmiş görebiliyorlar. Ödevleri, yazmaları gereken bir konu olduğunda taratma yöntemini kullanıp kalem bile kıpırdatmadan bunu gerçekleştiriyorlar.

 Aslında böyle yazıldığında her şey ne kadar kolaylaşmış gibi duruyor. Çocuklarımız bu tarz uygulamaları hazır olarak elde ederek kendilerine, sosyal hayatlarına daha çok mu vakit ayırıyorlar? HAYIR..

 Kitap okuma alışkanlığı, gençlerin hayal gücünü geliştirebilecek en önemli eylemlerden biridir. Kitapların algı yaratmada, öğrenmede, kelime haznesi geliştirmede, dilin akıcı kullanılmasını sağlamada, kendini ifade edebilme yeteneğinin gelişmesinde, olaylara bakış açısını derinleştirmede inanılmaz katkıları vardır. Ve çocuklarımız yaşadıkları bu sanal hayatın içinde tüm bu gelişmelerden uzak büyümektedirler.

 Hayal etme yeteneği; gençlerin hedeflerini belirlerken,  hayatları için planlar yaparken karar vermelerinde en belirli etkenlerden biri olacak. Bundan yoksun yetişmiş bir genç  sudan çıkmış balık misali; ne yapacağını bilemeden, yönlendirmeler ile başkalarının istediği bir hayat yaşayacak. Ve bu durum arkadaş çevresinden başlayarak, iş, aile, evlilik hayatını bile etkisi altına alacak. Ebeveynler;  güzel yetişmeleri için, iyi eğitim almaları için çok büyük fedakarlıklar yaptığı çocuklarını mutsuz bireyler olarak gördüklerinde iş işten geçmiş olacak.

Peki ne yapılması gerekiyor?

 Öncelikle;  anne babaların çocuklarının hayatında en etkili rol model olduklarını düşünürsek  okuma alışkanlığını önce onların kazanması gerektiğini düşünüyorum. Birlikte kitapçıya gidilerek önce kendi kitaplarınızı seçmeli, sonrasında çocuğunuzun ilgi alanlarına uygun kitaplar seçmesinde yardımcı  olmalısınız. Bunu bir zorunluluk gibi değil;  bir hobi, hayat tarzı olarak çocuğunuzun benimsemesini sağlamalısınız. Okuduğunuz kitaplar, yazılar, makaleler vs.. ile ilgili yorum yapmalı, sorular sormalı, fikir alışverişi yapılabilecek ortamlar yaratmalısınız. Evinizde mutlaka aile bireylerinin ilgi alanları için alınmış kitapların bulunduğu bir kitaplığınız ya da bir hobi odanız olmalı. Doğum günlerinde, özel günlerde birbirinize kitaplar hediye edebilmeli en değerli hayatların, en farklı fikirlerin bu sayfalar arasında olduğunu çocuğunuzun içselleştirmesini sağlamalısınız.

Okuma alışkanlığı için kitaplardan uzak gençlere dergiler, istedikleri iş yada hobilerine uygun  yazılı materyaller alarak da işe başlayabilirsiniz. Hayranı olduğu sanatçılar, sporcular, oyuncular ile ilgili kısa bilgiler veren, hayat hikayelerini anlatan ince kitaplar satın alabilirsiniz. Evinizin her yerine kitaplarınızı yerleştirip bilinçaltına ‘’her yerde kitap’’ algısını yerleştirebilirsiniz. İlgisini çekebilecek değişik kitap ayraçları, beğendikleri  satırların altını çizebilecekleri  renkli kalemler alıp kitap okumanın zevkli bir eylem olduğunu anlamalarını sağlayabilirsiniz.

Çocuklar her zaman ebeveynlerinin izlerinden giderler. Baskıyla, üzülerek, kızarak yada ceza vererek çocuklarınıza hiçbir şey yaptıramayacağınız gibi bir de tamamen sizden uzaklaşıp sanal hayata bağlanmalarını da sağlayabilirisiniz. İşe kendinizden, kendi alışkanlıklarınızdan, kendi yaşam kalitenizi yükselterek  başlarsanız çocuklarınıza çağdaş ve kültürlü yaşamın kapılarını daha rahat aralayabilirsiniz. Bilgi dolu, mutlu yarınlarda görüşmek umuduyla…
                                                                                                                                                                          
Kübra ESEN
kubraesen@samsunhaber.com
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
KEKE 2016-05-03 15:25:10

ELLERİNE SAĞLIK

Avatar
Nurcan GENÇER 2016-05-03 15:33:31

Tebrik ediyorummm...

Avatar
Emine 2016-05-03 21:48:19

Çok güzel tespitler. .

Avatar
Nazlı 2016-05-04 16:29:23

Begendım ıyıymıs

Avatar
Büşra 2016-05-04 17:51:42

Tam yerinde bir tespit, herkes bu bilince sahip olabilse keşke...

Avatar
Pelin Şahin 2016-05-05 07:43:43

'Dediğimi yap yaptığımı yapma' diye büyükler.. Önce görecek cocuk karşısında ki, isteyecek bazı şeyleri,merak uyanacak kafasında. Yine çok haklısınız tebrikler..

Avatar
bir dost 2016-05-26 10:18:42

klavyen dert görmesin :)

Avatar
Kardesin 2016-11-14 00:10:30

Budur...