banner388
banner390
banner410

Milleti, millet yapan ve fertleri aynı gaye etrafında birleştirerek toplumu yekvücut hâle getiren öyle değerler vardır ki; onları toplumdan çekip alacak olursak, o toplum şahsiyetini kaybeder ve ruhsuz bir ceset hâline gelir. Tarihimize baktığımız zaman, şunu çok net olarak görürüz ki; millî ve dînî değerlerimizi yoğurup şekillendirerek bizi «biz» yapan bu değerler, millet olarak bu günlere ulaşmamızı temin eden en önemli unsurlardır.                                                                                          

Milletimizin kalbine kök salmış bu değerlerle birlikte, vatan ve bayrak sevgisi de bu uğurda çok önemli bir yere sahiptir.                                                                         

Bu değerler, millî varlığımızın harcı mesâbesindedir. Millet olarak bizi ayakta tutan, yolumuzu aydınlatarak bizi büyük hedeflere ulaştıran, bize ruh ve heyecan veren bu değerlere bağlı olduğumuz ölçüde, hayatın bir mânâsı vardır. Bunlardan mahrum bir millet, millet olma vasfını kaybeder ve zamanla tarih sahnesinden silinir gider. Bu değerlere cân u gönülden bağlı olmayan ve gerektiğinde bunları korumak için canını ve malını fedâ etmeye hazır olmayan bir toplum nasıl hayat bulabilir? Varlığını nasıl devam ettirebilir?                                                                                                                                            

Vatansız bir toplum, evsiz kalan bir insan gibidir. Hattâ evsiz bir insan fedâkârlıklarla bir şekilde yaşayabilir. Ancak, vatansız ne bir insan, ne de bir topluluk asla yaşayamaz. Vatanın bir millet için ifade ettiği mânâyı, ancak bu nimetten mahrum olanlar anlayabilir.                                                                                

Vatan sevgisi; insanın yaratılışında var olan, gönlünde apayrı bir yer tutan öyle bir duygudur ki, insan doğup büyüdüğü topraklardan ayrı kalınca bunun farkına varır ve vatan hasretiyle yanıp tutuşur. Doğup büyüdüğü topraklara kavuşmadıkça, içindeki bu hasret giderilemez. Bu duygu sadece insanlarda değil diğer canlılarda da görülür. “Bülbülü altın kafese koymuşlar; «İlle de vatanım» demiş.” diye bir atasözümüz bile vardır.                                                                                                                         

İşte bu duygular bizim medeniyetimize; «Vatan sevgisi îmandandır.» şeklinde yansımıştır. Vatana sahip olmak mutlaka gerekli, fakat yeterli değil. Vatan topraklarında istiklâl ve hürriyete sahip olmak da şarttır. Çünkü istiklâl ve hürriyete sahip olmayan bir millet, düşmanın ya esiridir ya da kölesidir. Kendi vatanında vatansız gibidir. Bu sebeple vatan toprakları üzerinde istiklâl ve hürriyete sahip olmanın, bir millet için hayâtî önem taşıdığı tartışılamaz bir gerçektir.                   

 İstiklâl ve hürriyet olmayınca; canımız, malımız, namus ve şerefimiz her an düşman tehdidi altında demektir. Her zaman böyle bir tehditle karşı karşıya gelmenin ve düşman tecavüzüne uğrama tehlikesi altında yaşamanın bir mânâsı var mıdır?                                                                                                                 

Bütün bu yüce değerlerimizi muhafaza noktasında, millet olarak çok büyük fedâkârlıklar göstermeliyiz. Bu fedâkârlık göstereceğimiz değerler arasında, temsilinden çok mutlu olduğumuz öyle bir değer daha var ki, o da bayrağımızdır. O bayrak ki; milletimizin canından aziz bildiği istiklâl ve hürriyetimizin sembolüdür.                                                                                                                                               

O bayrak ki, uğrunda can vermeyi göze aldığımız bir değerdir.                                                                                           

Rengini şehidlerimizin kanından alan o bayrak; gece-gündüz demeden nazlı nazlı süzülerek, vatanımızın semâlarını beklemektedir.                                                                                                                         

Ecdâdımızdan kıymetli bir emânet ve paha biçilmez bir mîras olarak bize intikal eden bayrağımızın; ebediyete kadar semâlarımızda dalgalanması, bu vatan topraklarında yaşayan herkesin en samimî arzusudur. Onu yükseklerde tutmayı şerefli bir vazife bilerek ve onun uğrunda şehidler vererek bizlere emânet eden atalarımızın bu emânetini, yere düşürmeden şerefle taşımak; her vatan evlâdının en önemli vazifelerinden biridir. Onun uğrunda canlarını verenler, bizlerden aynı fedâkârlığı beklemektedirler.                                                                                                                                                                             

Bayrağa saygı; hem millî, hem de dînî bir vazifedir.                                                                                                                 

Bu vatan topraklarında; nefes alan, ekmeğini yiyen, suyunu içen, bayrağımızın bahşettiği hürriyet ve istiklâl ikliminde gezip dolaşan herkesin bayrağımıza ihtiram göstermesinin hem dînî, hem de millî bir vazife olduğu asla unutulmamalıdır.                                                                                                                 

Çünkü ezanlar onun gölgesinde hür bir şekilde okunur. Can ve mal güvenliğimiz, namus ve şerefimiz, huzur içerisinde yapacağımız ibâdetlerimiz; hulâsa bütün mukaddes değerlerimiz, onun göklerde dalgalandığı topraklarda korunur.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Yunus 2019-12-10 18:06:15

Okadar uzun yazmışki okuyana kadar yaşlandım